Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Gondolatainkkal irányíthatunk robotokat?

2006. szeptember 05. 07:46 - Füredi Krisztián

Filmbe illő gondolatnak tűnik az, hogy a gondolataink segítségével robotokat, robotok mozgását tudjuk irányítani. Nehezen elképzelhető, pedig gondoljunk csak bele, hogy mi szükséges ehhez? Először is tudnunk kell, hogy az agyunk melyik része konkrétan miért felelős, másrészt pontosan kell tudnunk mérni a különféle aktivitásait az agynak, és végül ezt a két információt össze kell tudnunk kapcsolni. Tehát ha tudjuk, hogy az agyunk melyik része mit csinál, és pontosan mérni is tudjuk, hogy éppen csinál-e valamit az a terület, akkor ezt az információt már csak el kell juttatni egy robothoz, és akkor az már végre is tudja hajtani. Ez nagyon egyszerűen hangzik, de a megvalósítást már nagyon nehéz elképzelni.
Vannak kutatók, akik nagy energiákat és nyilván nem kevés pénzt fektetnek ebbe. Az alábbi cikkben erről olvashattok.

"A Honda olyan MRI-n (mágneses rezonanciás képalkotáson) alapuló rendszert fejlesztett ki, melynek segítségével gondolatainkkal egy robotkezet tudunk irányítani. A nyilvános demonstráción az MRI-ben fekvõ személy elõször ökölbe szorította a kezét, majd egy V betût mutatott. Pár másodperc elteltével a robotkéz leutánozta a mozdulatsort..."

Ha végigolvastátok a cikket, akkor kíváncsi lennék, hogy mit gondoltok, hogy mire lehet majd használni ezt a módszert? Ha van ötletetek, írjátok meg a kommentek közé.

A teljes cikk itt: http://www.agent.ai/?folderID=169&articleID=1693&ctag=&iid=

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1714299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vladi03 2009.02.28. 23:42:25

ez tök jó szerintem ha ez lehetséges, mrmint a gondolatainkkal irányítani dolgokat akkor a határ a csillagos ég lehet hogy mire lehetünk képesek az agyunkkal ha télleg tudatában tudunk valahogy majd lenni a működésének meg minden. én pl mások agyaiba látnék szivesen bele. rákapcsolódnék az agyhullámaira úgy hogy ne tudjon róla és olvasnék a gondolataiba mekkora poén lenne nem?:D:D
süti beállítások módosítása