Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Kapunk-e segítséget egy nehéz helyzetben? - Vajon mitől függ?

2006. szeptember 06. 07:08 - Füredi Krisztián

Ha nehéz helyzetbe kerülünk mondjuk az utcán, akkor mitől függ az, hogy kapunk-e segítséget vagy nem? Többek között attól, hogy mennyien látják az eseményt. Ám éppen fordítva, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Ugyanis minél többen látják, annál kisebb az esélye, hogy segítséget kapunk, minél kevesebben, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy segít valaki. Ez régóta ismert jelenség  szociálpszichológiában, és erről ír az alábbi cikk is.

"Emlékezetes eset volt Amerikában, amikor 38-an voltak szemtanúi egy nő meggyilkolásának az utcán, s mégsem segített senki.
A tény az, hogy annál nagyobb az esélyünk, hogy vész esetén segítséget kapjunk, ha minél kevesebben vannak körülöttünk. A tömegben ugyanis a felelősség annyi részre oszlik, ahányan vannak körülöttünk, s többnyire mindenki a másiktól várja a megoldást."

A teljes cikk itt: http://www.eletforma.hu/?r=4560

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2114301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.06. 13:08:42

hm, pont így működnek a seederek is torrenten

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.09.06. 13:51:52

Teodóra, érdekes asszociáció!
Valószínűleg itt is pont ugyanazok a folyamatok zajlanak le a személyekben, annyi különbséggel, hogy a segítségnyújtás más jellegű, hiszen nem a másik személy testi épségét óvja meg, hanem hozzásegíti egy fájlhoz. Ilyen módon kevésbé motivált a segítéségre, hiszen kevésbé okoz gondot azzal, ha nem segít, mintha valakinek az életét kellene megmenteni.
A másik oldala viszont, hogy nem kockáztatja a testi épségét a segítséggel, így pedig könnyebben segíthet.
Lehet, hogy ez a kettő valamennyire kiegyensúlyozza egymást :-)

Mindenesetre jó az asszociációd :-)

Niki 2008.12.06. 14:21:56

Ez durva!!!ebből is látszik milyenek is az emberek..!:(
süti beállítások módosítása