Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Média és anorexia - Megfordul a trend?

2006. szeptember 29. 07:04 - Füredi Krisztián

A média nagymértékben felelős azért, hogy az emberek jó része nincs megelégedve a testével. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy a nők nagyon sok esetben úgy érzik, hogy nem elég vékonyak, nem felelnek meg a kor elvárásának, a kor divatjának, a kor szépségideáljának. Ehhez leginkább az igen vékony modellek járulnak hozzá, akik mintává váltak, ám csak igen keveseknek van hozzájuk hasonló alakjuk.
Az anorexia nervosa és a bulimia nervosa gyakori előfordulásában is szerepet játszik a média és a médiában szereplő modellek. Szerencsére most valamelyest megfordulni látszik a trend, ugyanis az elmúlt hetekben többször is előfordult már, hogy a túlzottan vékony modelleket nem engedték a kifutóra. Erről szól az alábbi írás
.

"   "Azért hogy a szépség, érték maradjon!" - ez a jelszava annak a missziónak, amelyet a Fashion Week Hungary vezetése vállalt fel, hogy megállíthassa a fiatalok körében terjedő anorexiát, amelynek áldozatai nem esznek, kórosan sovánnyá fogynak és bele is halhatnak a betegségbe.

Az elmúlt hetekben, hónapokban több tekintélyes külföldi divatbemutatóról is kitiltották a nagyon sovány manökeneket. Először a madridi, majd a milánói színpadra nem engedték a kifutóra a súlyindex alatti lányokat. A madridi Pasarela Cibeles divatbemuatatón a manökenek 30-40 százalékát kizárták."

A teljes cikk itt: http://www.hirado.hu/cikk.php?id=151128

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6715403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dallamcsengő 2006.10.30. 00:04:51

...azt gondolom hogy ideje már annak, hogy a kissé felborult idea képeket elmozdítsák egészségesebb oldalra, mert már nagyon eldurvult akép... ráadásul a média szerepe vitathatatlan, így tenni is ők tudnak ellene...

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.11.02. 10:17:06

Igen, jó lenne, ha változna. Bár azt gondolom, hogy ez még csak egy nagyon aprócska lépés, bár ez is valami. Az lenne az igazi, hogy a média belátáná, hogy valóban felelősséggel tartozik sokmindennel szemben.
süti beállítások módosítása