Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Tv ajánló: Tourette-szindróma

2006. október 02. 16:06 - Füredi Krisztián

Meghökkentő orvosi esetek (Medical Mysteries)
A Tourette-szindróma

A tourette-szindróma egy idegrendszeri betegség, amely akaratlan, ismétlődő mozgásokkal és irányíthatatlan hangadásokkal jár. Ezeket Tic-nek nevezzük. Olyan változata is van a betegségnek, amikor a személy oda nem illő szavakat mond akaratlanul, szándéka ellenére.
A Tourette-szindróma nem jár az intellektus sérülésével, tehát a betegek ezeket a tüneteket leszámítva ugyanolyan emberek, mint bárki más, sőt van néhány ismertebb ember is, - pl. színész - aki ebben a betegségben szenved.

Erről szól ma (2006.10.2) este 21:55-től a Spektrum tévén a fenti műsor. A címe egy kissé hatásvadászra sikeredett korunk médiavilágának megfelelően, de ez ne vezessen félre senkit se, ez egy olyan téma, egy olyan betegség, egy olyan tünetegyüttes, amely jelen van körülöttünk, és sok egyébként kedves embertársunk életét nehezíti meg, amelyet érdemes valamennyire mindenkinek ismernie.

Meghökkentő orvosi esetek (Medical Mysteries)
A Tourette-szindróma
2006. október 2. 21:55-tól 22:55-ig

Vadaskert alapítvány oldala a Tourette-szindrómáról
Tourette lap
Pszichológia lap
A műsor a port.hu-n

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr815534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszti 2008.02.14. 23:20:48

Szia Krisztián!

A Ts egy teljesen együtt élhető és elviselhető betegség. Csak nehéz megtalálni azokat az embereket akik baráti vagy kapcsolati szinten hajlandóak ezt elviselni. Nem is arra gondolok hogy ideig oráig beszélgetni, ez azért megy mindenkinek, hanem joba lenni vele, felválallni más haverok előtt, elmenni szorakozni ilyesmi. Ezért az ilyen emberek azért viszonylag magányosan élik a mindennapjaikat. Kevés szerencsésnek van nagy baráti köre.
Te egyébként ismersz ilyen tüneteket produkálo embereket? Én hárommal vagyok kapcsolatban, de igazábol egynek vannak erös tünetei, a másik kettö nél szinte alig van valami.
Nekem szerencsére mostanában szinte észrevehetetlen vagyis vannak furcsaságaim, de már semmi ahhoz képest ami volt. Csak persze ezt az uj emberek nem tudják igy ugyanugy furcsán néznek. Ez van sajnos.
Viszont a pszdráma kiváloan tudja kezelni ezt a dolgot, lehet vele játszani. ;)
Röviden ennyit akartam irni, amugy a google keresőjébe irtam be a tourette szot és ugy találtam ide.
De a neveddel már sokszor találkoztam itt a neten és párszor az offline világban is.
Ha van kedved válaszolj majd. Szia! E.

Kata 2008.07.30. 18:06:13

Sziasztok!
Nekem a lányomnak TS-e van, ő most 11 éves. nagyon elvoltam keseredve, mert folyamatosan jöttek elő a tünetek: szem rángatás, nyak tekerés váll rángás, or húzás és így tovább. Most amióta vége a sulinak azóta egy kicsit csökkentek a tünetek, úgy látom. Most szedünk gyógyszert haloperidol a neve. Ha vlaki tud valamit ajánlani szivesen várom.

Nagyzsu 2008.10.09. 07:56:28

Szia Kata!
Nekem a 13 éves fiam tourettes, ő is ezt a gyógyszert szedi. Jó volt a tickjeire, de a tanulás azóta nehezebben megy neki. Nem túl könnyű vele a mindennapi élet.
Szívesen olvasnám más szülők tapasztalatait is.

esemes 2009.05.13. 21:14:39

Sziasztok. Segitsetek mert a kisfiam valoszinü, hogy tourett szindromás. Hol tudom kivizsgáltatni??Irjatok.freemail cimem:babos721130@freemail.hu
süti beállítások módosítása