Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Túl sok tesztoszteron káros hatása

2006. október 03. 07:04 - Füredi Krisztián

A tesztoszteron a férfi nemi hormon. A testi fejlődésért, a férfiasság különféle jegyeiért felelős. Ezen kívül a viselkedésre is hatással van.
Testépítők, sportolók előszeretettel használnak tesztoszteron tartalmú készítményeket, hiszen a hatásai közé tartozik, hogy növeli az test izomtömegét gyorsan és látványosan.
Emellett vannak egyéb hatásai is a mesterségesen bevitt tesztoszteronnak, férfi nemi hormonnak. Egy kutatás szerint a túlzott mértékű bevitele agysejtek pusztulását okozhatja, továbbá szélsőségesen agresszív magatartást, öngyilkosságra való hajlamot okozhat. Bővebben minderről az alábbi írásban.

"A kutatók laboratóriumban kitenyésztett idegsejteknél azt tapasztalták, hogy a nagy adagban bevitt nemi hormon beindította a programozott sejthalált. A neurológusok szerint a túl sok nemi hormon beavatkozik a sejtek jelzőrendszerébe, és ez indítja be az önpusztító programot. Ugyanakkor a tesztoszteron normális koncentrációja nem befolyásolja az idegsejtek életképességét."

A teljes cikk itt.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1815547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása