2006. okt 13.

Fogamzásgátlás hormonmentes módszerei

írta: Füredi Krisztián
Fogamzásgátlás hormonmentes módszerei

A fogamzásgátlás, a gyermekáldás nélküli szexuális együttlét lehetősége régóta foglalkoztatja az emberiséget. Ilyen szempontból szerencsés korban élünk, mert nem is olyan régóta van több különféle lehetőség is arra, hogy minimalizáljuk az utódnemzés lehetőségét a szexuális kapcsolatban, illetve arra, hogy a tervezett időben történjen a fogamzás.
Sok valóban hatásos módszer létezik, és léteznek kevésbé hatásos, illetve majdnem teljesen hatástalan módszerek is. Az alábbi írás ezeket a módszereket elemzi kellő részletességgel.

"Ezek között vannak olyanok, amelyek nem igényelnek semmilyen eszközt, legfeljebb tudatosságot, gyakorlatot - igaz, a hatékonyságuk messze elmarad a többitől. Ilyen például a "megszakított közösülés", amelynek során a férfi vigyáz arra, hogy az ejakuláció a hüvelyen kívül történjen. A "coitus interruptus" megbízhatósága sok kívánnivalót hagy maga után, ráadásul erősen csökkenti a szeretkezés élvezeti értékét. Alig haladja meg a hiedelem rangját az a megfigyelés, miszerint bizonyos közösülési testhelyzetekben kisebb a fogamzás valószínűsége, de azért megemlítjük: a megtermékenyítés szempontjából a legkedvezőtlenebb a lovagló helyzet."

A teljes cikk itt  A cikk második része itt

Szexuálpszichológia lap
Szólj hozzá

gyerek szex szülő anya apa gyereknevelés szexualitás szexuálpszichológia szexológia biológia hormon babona orgazmus erekció fogamzásgátlás