Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

A túl kevés és a túl sok gondolkodás is káros

2006. október 14. 07:06 - Füredi Krisztián

Izmaink köztudottan úgy működnek, hogy minél többet használjuk őket, annál jobban fejlődnek. Aki aktívan mozog, sportol, annak erősebbek lesznek az izmai. Ugyanígy van ez az agyunkkal, bármilyen furcsa is ez. Természetesen nem az agyunk mérete növekszik a sok gondolkozástól, hanem a kapacitása, információfelfogó képessége, illetve az aktív agysejtek száma és az agysejtek közti kapcsolat. Minél többet "tud" az agyunk, annál könnyebben tud új információkat megjegyezni. Minél többet használjuk az agyunkat, annál gördülékenyebb a gondolkodásunk. Agyunk tehát ilyen szempontból ugyanúgy, vagy legalábbis hasonlóan működik mint az izmaink.
Ám ugyanilyen módon pihenésre is szüksége van az agyunknak. Ahogy izmaink kifáradnak a túl sok mozgástól, illetve káros az, ha túleddzük az izmainkat, ugyanígy az agyunk is képes kifáradni. Fontos, hogy hagyjuk kikapcsolódni, hagyjuk pihenni.
Az agyunk működéséről és a túlhajszoltságáról szól az alábbi írás.

"Bizonyos időközönként pihenésre van szüksége az újbóli feltöltődéshez. Miközben a sportolók szervezte a megerőltető munka után legalább éjszakánként, alvás közben pihen, agyunknak nem adatott meg ez a lehetőség a kikapcsolásra. Elménk éjszakánként is fokozottan üzemel, s álomképek formájában közvetíti gondolataink kivetítését. Ez a műsor különösen stresszes, túlhajszolt személyek esetén lelkileg meglehetősen megterhelő is lehet - rémálmok formájában."

A teljes cikk itt

Stressz lap

Relaxáció lap
Pszichodráma lap
Pszichológia lap

Induló pszichodráma csoport
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4915915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása