2006. okt 22.

Minden nyolcadik amerikai netfüggő

írta: Füredi Krisztián
Minden nyolcadik amerikai netfüggő

Újabb kutatási adat alapján minden nyolcadik amerikai netfüggő.
Na de mit is jelent az, hogy valaki internetfüggő? Itt, ezen a blogon is volt már nemrégiben vita arról, hogy mi számít normálisnak és honnantól mondhatjuk valamire, hogy nem az. Az említett vizsgálatban konkrét kérdésekre válaszoltak a személyek. Így 13,7 százalékuk azt vallotta, hogy nehezen tud meglenni net nélkül. 12,4 százalékuk több ideig marad a net előtt, mint szeretne, illetve mint azt előre eltervezte. 8,7 százalék titkolja családja előtt, hogy mennyit netezik, 5,9 százalékuknak a társas kapcsolataik rovására ment a sok net előtt töltött idő, 8,2 százalék pedig saját elmondása szerint azért netezik, hogy addig is elfelejtse, hogy milyen problémák terhelik.
Ezek a kritériumok igen egyértelmű jelek, hiszen ha valaki több időt tölt net előtt, mint amennyit szeretne, vagy megszakad a párkapcsolata a sok netezés miatt, vagy titkolja annak a mennyiségét, mindezek, és a többi kategória is jelzi azt, hogy a személy már túlzottan függő kapcsolat köti e nethez, illetve a szociális kapcsolatai sérülnek miatta.

"Elias Aboujaoude, a kutatócsoportot vezető pszichiáter úgy nyilatkozott, a világháló túlzott használatára könnyű rászokni, mivel az interneten szinte mindent azonnal el lehet érni, ráadásul anonimitást biztosít. A legnagyobb figyelem eddig az online pornó-, vagy szerencsejátékoldalak függőire irányult, de a szakértő szerint ezek csupán a probléma egy-egy részterületét jelentik. A chatelésre, online vásárlásra, vagy a különböző hobbikra koncentráló weboldalak látogatására ugyanígy rá lehet kattanni."

A teljes cikk ittPszichológia lap
Pszichopatológia lap
Szólj hozzá

pornó addictológia kábítószer megvonás megvonási tünetek pornográfia internet függőség