Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

A depresszióhoz társulhat testi fájdalom is

2006. november 08. 07:05 - Füredi Krisztián

A depresszióra úgy gondolunk, mint lelki betegségre. Ezt jól is tesszük, hiszen a depresszió leginkább lelki tüneteket jelent. Ám mégis, ezzel együtt nagyon gyakran a depresszió együtt jár testi tünetekkel is, amelyek sokfélék lehetnek, így például fejfájás, hátfájás, vagy egyéb tünet. Természetesen nem minden esetben jár együtt a depresszió testi fájdalommal. Erről szól részletesebben az alábbi írás.

"A depresszió kialakulásának hátterében különböző agyi pályák zavart működését feltételezik, melyet bizonyos ingerületátvivő anyagok (szerotonin, moradrenalin) hiánya okozhat. A legújabb tudományos vizsgálatok arra következtetnek, hogy ugyanezek az anyagok szerepet játszanak a fájdalomérzet kialakulásában is. Pontosabban a gerincvelő fájdalomérző pályáit olyan módon szabályozzák, hogy a normális testi ingerek által keltett érzeteket az ember ne fájdalomként élje meg. Ezek hiányában azonban a fájdalomküszöb csökkenhet. E feltételezés kapcsolja össze a depresszió jellemző tüneteit azokkal a fájdalmakkal, amelyet a depressziós betegek gyakorta éreznek."



A teljes cikk itt



Depresszió lap
Pszichológia lap
Stressz lap
Relaxáció lap
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8217412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása