Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Déja-vu kutatás váratlan fordulata

2006. december 04. 07:09 - Füredi Krisztián

A déja-vu egy nagyon misztikus dolog. A déja-vu az az érzés, amikor úgy érzi az ember, hogy az ami éppen az adott pillanatban történik vele, az mintha emlékeztetné egy pontosan ugyanolyan pillanatra, tehát mintha már egyszer átélte volta az adott pillanatot pontosan ugyanolyan formában. Nyilván sokféle nézőpontből létezik sokféle magyarázat a déja-vu jelenségre.
A pszichológia magyarázata szerint az a jelenség oka, hogy a a két szemünkből általában egy időben érkezik az azonos információ az agyunkba, ám nagyon ritkán előfordul, hogy nagyon rövid, a másodperc töredéke különbséggel érkezik meg kétszer a két szemből ugyanaz az információ. Ilyenkor az agy úgy érzi, hogy egyszer már átéltük ugyanezt, egyszer már feldogozta a kapott ingert, és ez igaz is, hiszen egy nagyon rövid idővel azelőtt (ami a sok százszor vagy ezerszer kevesebb idő egy másodpercnél) már valóban feldolgozta ugyanezt az információt. Ám hiába kutakodunk az emlékeink között, nem találunk hasonló helyzetet, hiszen nem is volt ilyen, a fenti okok miatt.

Az alábbi kutatás azt mutatja, hogy vakok is átélhetnek déja-vu érzést, ami azt jelezhetné, hogy mégsem a fenti folyamat okozza a déja-vu érzést, hanem valami más.
Én azért kritikával élnék az alábbi kísérlettel kapcsolatban, mert ott hipnózissal, mesterségesen idézik elő a déja-vu érzést, ami nem biztos, hogy azonos azzal, mintha spontán történne. Sajnos nem egyértelmű az alábbi két írásból, hogy hipnózis nélkül is élnek-e át déja-vu érzést vakok.


"A leedsi egyetem emlékezetkutató csoportja a Brain and Cognition című folyóiratban megjelenő tanulmányában első ízben számol be olyan vak emberről, akinek halláson, szagláson és érintésen keresztül déja vu élménye van. „Ez az esettanulmány a feje tetejére állítja a jelenségről alkotott korábbi elméletet” – írják a kutatók az EurekAlerten megjelent sajtóközleményükben. A hagyományos elképzelés szerint ugyanis a jelenség oka az, hogy az egyik szemből az információ pár mikroszekundummal előbb érkezik az agyba, mint a másikból, az agy pedig nem tudja pontosan elhelyezni az időben az első észlelést, olyan élményt keltve, mintha ezt egyszer már láttuk volna."

A teljes cikk itt, és egy korábbi pedig itt.


Hipnózias lap
Pszichológia lap
80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3720564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.12.04. 09:11:23

ennyi erővel a kettős látásúaknak meg kancsaloknak nonstop dejavujuk kéne legyen, szerintem mindkét cikk meg az egész agyontudományoskodott dolog marhaság...
a vak embernél nem volt hipnózis amúgy, de a hír nemtom, mennyire új, én még hónapokkal ezelőtt olvastam, amikor a memóriás cikkek után böngésztem a wikin.. (en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9j%C3%A0_vu)
a hipnósnál is - ahogy volt ez a cikk a képzelt lények kapcsán - visszafelé van a dolog, hogy reprodukálni tudják egy jelenség hatását. na bumm. ez még semmit sem bizonyít. attól, hogy egy elektródával tudnak nekem fogfájást okozni, még nem fog kiderülni, hogy lyukas volt-e, ami a múlt héten sajgott.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.12.04. 09:47:38

A kettős látásúak és a kancsalok esetében egyrészt a két szem információja egy időben érkezik, tehát ennek nem lehet következménye a fenti módon a déva-vu, másrészt pedig ha a két kép nem egyezik, akkor emiatt sem lehet okozója.

Bártházi András · http://barthazi.hu 2006.12.06. 09:57:08

Szerintem rosszul gondolkodnak, és a két agyfélteke közötti szinkronizációs probléma lehet az oka a dolognak. Mondjuk én szentül meg voltam győződve róla, hogy ez elmélet lényege, valamiért így emlékeztem rá :).

Pl. mondjuk hogy 99%-ban az emocionális oldal gyorsabban dolgozza fel a bejutó információt, mint a racionális, aztán ha egyszer a racionális beelőz valamilyen dilemma okán (valami megzavarja az emocionálist, akár egy érzelmileg oda nem illő valami, akár egy rossz szemmozdulat, furcsán beérkező hang, stb.), és utána jön csak meg az emocionális, akkor kialakul ez az érzés. De tőlem tök fordítva is lehet, lényegtelen. ;)

Az különben bizonyított, hogy jellemzően a látással kapcsolatos a déja-vu? Mert én úgy emlékszem, nem azt szoktam gondolni, hogy "hmm, ezt láttam már valahol", hanem azt, hogy "hmm, ez mintha már megtörtént volna velem". Szerintem a kettő nem ugyanaz, és nem vezethető vissza szigorúan képi infóra.

teodora 2006.12.06. 10:12:31

velem többször előfordult már álmomban is a dolog, olyankor pedig (remélem) csukva a szemem

Jancsovics Áron 2006.12.22. 21:17:54

Szerintem ez lehetséges verzió, hogy a két szem más időpontban dolgozza fel ugyanazt az eseményt, de az is lehetséges verzió, hogy csak az agy tréfája. Mert hipnózissal, de bizonyították, hogy ismeretlen dolgokat is az agy ismertnek bizonyított. De az is lehet hogy az agy nem tudja eldönteni, és ismertnek interpretálja mert hansonló szituációt már átélt és összekeveri azt.

timkó pál 2006.12.26. 16:52:16

Szerintem állandóan dejavuban vagyunk, csak nem vesszük észre,csak mint a levegőt ha elfogy.
Ilyenkor később ugrik be a reserv élményminta mint szokott, és a valóság egyidejűvé válik a múlttal.
Olyan " mint a visszhang készítés a magnószalagon...
mi okozza ?
...jaj, mintha már mondtam volna egyszer ezt a kérdést...

Utóirat: Ha valakinek lenne adata ,hivatkozása a rákos betegségek és a depressziós betegségek lehetséges statisztikai összefüggéseiről, szívesen venném (sejthárttyák anyagcserezavara?(sos.)
Különben írás(mozgás)elemzés foglalkoztat, csak véletlenül kerültem ide timkopal@pr.hu

kulcsi · http://www.crescendo.hu 2007.01.04. 15:49:54

szerintem a deja vú-t sokkal izgalmasabb az információfeldolgozás későbbi szakaszára helyezni. A percepciós aszinkronicitás helyett véleményem szerint sokkal inkább felidézési sajátosságról van szó. Az emlékek azon képlékeny masszája aktiválódik, melynek a megnevezése körül van gond: a deja vú érzésnek központi eleme az a hiányérzet, mely hasogatja az ember lelkét. A nyelvem hegyén van, tudom, bizonyos vagyok benne, de nem tudom megnevezni. A megnevezéssel a varázs megtörik: az engram körvonalazódik... :)

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.01.04. 16:05:53

Akkor azt mondod, hogy szerinted a "nyelvem hegyén van" jelenség és a deja vu azonos, vagy azonos gyökerű?

teodora 2007.01.04. 16:18:03

ezt én sem értem, mert amikor dejavum van, pontosan meg tudom nevezni, hogy mi az, ami kétszer történt

Alec 2007.01.04. 21:24:02

Nekem is van időnként deja vu érzésem. Eddig csak egyszer fordult elő az az érdekes jelenség, hogy a dejavu közben (épp egy problémára kerestünk választ a kollégámmal) kicsit előreszaladtak az események és beugrott a kép ahogy ülünkk és rájövünk a megoldásra. Na ezek után csak ültem és vártam mi lesz. Pár másodperc múlva megismétlődött a előre látott jelenet (tényleg az volt a megoldás). Eddig mindig csak "kullogtam" az események után. Érdekes volt.

kosakk 2007.01.08. 22:17:30

Énis csatlakoznék Andráshoz mivel tapasztalatom szerint nem csak a kép ismátlődik meg elöttem hanem a hangok is.

Pálma 2007.01.12. 03:49:59

Azt tapasztaltam, hogy a déja-vu közeli rokonságban lehet az intuícíöval, ill. megjelenésének gyakoriságát nagy mértékben befojásolja a stressz, esetleg a szorongás.

Csala Krisztina 2007.01.16. 13:45:46

Szép és tudományos magyarázatokat adnak az előttem nyilatkozók a déja.vu érzés okairól.
Arra viszont senki nem tért ki, hogy mi van akkor amikor nyolc teljes napig ugy érzi az ember lánya, hogy egy soha nem látott istriai városban minden sarkot minden házat ismer.Soha nem jártam azokon az utcákon ahol sötét este elvezettem a szállásunkra a munkatársaimat/első ott töltöttestén/.Tudtam, hogy egy tömör ajtó mögött sziklakert van kovácsoltvas tetejű kúttal/ a tulajdonos megkérdezte, hogy mikor jártam itt/ stb stb.Jókat rémüldöztünk minden nap valami "ujdonságon"társaságommal.. Azota sem mertem oda visszamenni.Sem előbb sem később ilyen élményem nem volt a normáli hétköznapi pillanatig tartó déja-vun kivül.

Bozó 2007.01.26. 08:53:55

Mert szerintem ez egy egészen más "játéka" az agynak, mint a "klasszikus" déja-vu, már ha van egyáltalán ilyen. Az, hogy egy teljes képi világ él benned egy helyről, ahol tudvalevőleg nem jártál, kicsit azért más, mint amikor egy hasonló élethelyzet ugrik be egy pillanatra, ami lehet egy szó, egy illat vagy bármely más érzékszerved hirtelen megelevenedő emléke. Vagy tán mégis létezik a reinkarnáció? :o)) Mindenesetre a dejá-vu-t én különböző módokon szoktam megélni és nem csupán vizuális információk újraátélésén szokott alapulni. Inkább vallom én is azt, hogy ez a 2 agyfélteke kommunikációs hibája.... Vagy pedig hiba a Mátrixban. :o))))

DvD 2007.07.21. 11:41:30

Nekem is vannak ilyen érzéseim és egyszer sikerült modosítanom , ment a mozdulat amire emlékeztem aztán elkezdtem gondolkodni hogy mi jön most és akkor már arra emlékeztem hogy azon gondolkodok hogy mi következik. Kicsit bonyolult de értitek? Szóval ha csak kép lenne ez az érzés akkor hogy emlékeznék arra amit akkor gondoltam?

[Sven] 2007.07.21. 11:47:12

Én is cáfolni szeretnék, hisz gyakran előfordul hogy "szinte már tudom mi fog következni" ami persze még a valós időben nem történt meg így egyik szemem se láthatta.

Laci 2007.08.27. 23:42:25

Én hiszek a tudósoknak és a tudománynak.
De abban is, hogy Ők nem arra kaptak választ, hanem valami másra.
A déja vu egyértelmű, hogy nem a pillanatnyi érzékelésen alapul és kész... Egyértelmű, hogy egy helyzetre mondják ezt a fogalmat és nem egy képre vagy illatra esetleg hangra...
Egy élethelyzetre! Én hiszek a reinkarnációban!
Innen kéne elindulni...

nautiluss 2007.11.04. 17:04:40

Ez nagyon érdekes...Nekem mostanába nagyon gyakran van ilyen érzésem, sőt mintha arra is emlékeznék ami az után fog történni...De lehet benne valami mert mostanában gyakran fáj a szemem (az orvosok szerint a gerincemtől).Egyszer volt olyan, hogy mikor megláttam egy mozaikot egy falon azt mondtam hogy itt már jártam és pontosan emlékeztem rá hogy mi volt azon a képen, pedig még meg sem néztem közelről...Ezt nem lehetett az agyunk szórakozása...Én hiszek az ezotériában, ezért szerintem lehet ez mondjuk egy asztrális utazásból való emlék...Nekem egyszer zt mondta egy ezotériával foglalkozó ember hogy nem a deja vu érzés a lényeg, hanem az ami utána jön.Az "égiek" így akarják felhívni valamire a figyelmünket...

Danika bácsi 2007.11.18. 19:08:32

Sziasztok!Nemtudom mért ide írok, ha több infot szeretnék kapni az engramokról természetesen nem dianetikai értelemben.Ez F*ckin' Hubbard csak teljesen összezavar.
Szóval ha valaki megtudna dobni egykét érdekfeszitö linkel azt megköszönném. Föleg olyasmi érdekelne ami konyhanyelven is értelmezhetö. Nemvagyok doki ...még :P
THX!

5anyee · http://www.google.hu 2007.11.29. 20:36:22

Egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy kisebb autóbalesete után sorozatosan deja vu-je volt 1-2 hétig. Ezért ez vagy az agy rossz működése miatt van, vagy ennek hatására képes volt kilépni a mátrix rendes kerékvégéséból :D

florish 2008.01.08. 01:31:40

Kedves Csala Kriszta !

A dolgokat nem elkapkodva reagálnék!
(most fedeztem fel e top-ot)
Szerény véleményem közelebb áll a "hiba a Mátrixban" című állásponthoz,
mint az "ipari lelkészek" "ál-"tudományos magyarázataihoz.
A " lélek-gyogyók" hasznavehetlenségéről nékem is vagyon egy sztorim.
(Az egzisztenciámat tette tönkre egy ostoba "lélek-kurkász",amikor egy "deja-vu"történetet osztottam meg
vele.) Íme a történet: Gyerekkoromban egy 100 Ft-os elvesztése olyan lelki traumát okozott,
hogy hetekig,álmatlanul filóztam annak a lehetőségén,hogyan szerezhetném vissza,a viszonylag
nagy összeget.Akkoriban a 60-as,70-es években divat volt a játszóterünkön egy kártyajáték,
mely a kártyák kétfelé történő, egyenkénti leosztásával fosztotta meg, a nyerni vágyó egyedeket,
a kis vagyonkájuktól.Nos én arról "deja-vu"-ztam,hogy ezen a játékon nyerem vissza,az elvesztett
pénzemet.A játékról még annyit érdemes megjegyezni,hogy az "osztó"esélyei mindenképp magasabbak,
mint a "tét-rakó"játékosoké,(például a színeikkel felfelé lerakott két kártyalap figuráinak
egyezésekor az osztóé a felrakott tét,az utolsó 3 lap kiesik,tehát 15-14 arányban szintén az
osztóé a nagyobb esély,stb.)ezért,mint minden szerencsejáték,hosszab távon,eleve vesztésre
ítélt a játékos.Nem szaporítván a szót,ezen a játékon, a kötelező 2 revans (az utolsót új paklival
játszva) "lapszerinti előre megálmodásával",a kezdő 100 Forintomból 3900 Ft-ot realizáltam!
Mindezt arra a megfigyelésemre alapoztam,hogy bizonyos eseményeket,(akkor még nem volt a TV
éjjel-nappal bekapcsolva) képszerűen "előre láttam" :-)

Laci 2008.01.20. 12:33:42

És azt mivel magyaráznák, hogy ha deja-vu-m van, mindig be tudom határolni, hogy kb. hány hete, hónapja álmodtam meg a dolgot? Nomeg amikor előre tudom, hogy mi fog történni... (Mint az előttem szóló szerencsejátékos esetbén.)

Andrew 2008.02.06. 19:31:15

Ma volt egy Deja Vum...
2 ismerősöm beszélgetett és csak azon vettem észre magam, hogy tudtam hogy mit fog mondani az illető egyén....kb 12 másodpercet tudtam az mondokájából...

Csillag 2008.02.24. 13:35:11

Nekem érdekes érzésem szokott lenni. Azt hiszem deja vu, de nem tudom pontosan mivel keveredik. Érzem, hogy megtörtént velem az adott esemény, de ha elkezdődik egész nap ezt érzem. Kiver a víz, hányingerem lesz és a fejem vadul elkezd fájni. Ez is a deja vu része? Vagy ezzel már forduljak orvoshoz? :(

siman · http://siman.nolblog.hu/?post_id=35664 2008.03.17. 12:42:12

siman.nolblog.hu/?post_id=35664

Köszönöm, az érdemi megvilágításokat, ha van valakinek.

Fruzsi 2008.03.22. 12:41:24

Nekem mostanában egyre sűrűbben van. Illetve régebben volt egy ami legalább 4-5-ször megismétlődött. Általában én is tudom mi következik utána, mit fognak mondani a környezetemben az emeberek. Múltkor már a 3. másodperc után nevetve ráztam a fejem, mert tudtam ez megint egy deja vu...de hogy mitől van..

Indijoe 2008.03.22. 14:23:26

Hát igen, a deja vu-nek pont az a lényege, hogy úgy érzed, már megtörtént veled az esemény, és azt hiszed, hogy pontosan tudod, hogy mi fog történni. Csak ez mindig az esemény megtörténte UTÁN derül ki. Nekem is mondta már ismerősöm, hogy épp deja vu-je volt, és tudta, hogy mi lesz a következő percben, de érdekes módon csak utána tudta már ezt elmondani.
Az agyunk nagyon könnyen be tud csapni minket. Meg sem történt események emlékét lehet elraktároz(tat)ni benne. Ezért nem fogadják el általában a bíróságok a gyerekek vallomását (ha egy 8-10 éves gyereknek sokszor elmeséled, hogy milyen ronda látvány volt a törött karja 3 éves korában - ami nem is történt meg -, egy idő után "emlékezni" fog rá, és büszkén meséli a többi gyereknek.)

balázs 2008.03.23. 23:30:03

Sziasztok ! Engem is "szúr a tű", hogy mi a fene lehet ezzel a deja vu- vel !
Felállítottam egy "elméletet" :)))
Úgy gondolom, hogy a deja vu érzésnek és az álmoknak köze van egymáshoz nagyon is.

Ugye az ember álmodik ezt- azt. Aztán regge lfelkel, és vagy rögtön mondja magában, hogy milyen jót/rosszat álmodtam. Vagy nem mindig jut eszébe, hogy mit álmodott, tudja, hogy valamit igen, de nem emlékszik belőle semmire. Vagy van, amikor a nap későbbi szakaszában ugrik be neki, hogy mit álmodott. Na most: amikor van ez az "úgy érzem, mintha ez megtörtént volna" , tehát a deja vu érzés, úgy gondolom, hogy az az a történés, amit egyszer megálmodtál.

Példa: 1 hete történt velem, hogy beszélgettem barátnőmmel. És valami szónak nem tudta a jelentését. Én pedig elmondtam neki, és hozzátettem, hogy "hát de ez történelemből ismerős lehet !"
Ő elhallgatott, és ekkor "belém jött" a deja vu érzet, hogy ez ismerős ez a szitu, és gondoltam magamban, hogy na most meg fog sértődni barátnőm, hogy hülyének nézem őt (hogy töriből ismerős kell legyen, de ő nem tudja)

És tényleg ez történt, mert mondta 1 perccel később sértődött hangon, hogy "azért ne nézz hülyének".

(A besértődés, azért nem volt 1 percnél több :) )


Szóval tudtam, hogy mi lesz !

Én ezt arra vezetem, hogy valamikor megálmodtam ezt a dolgot. Akkor nem találtam egy fontos álomnak. Amikor pedig megtörtént, akkor beugrik a dolog.

Bárhogy is van, ez is egy érdekes dolog !

Üdv: balázs

Endre 2008.04.08. 21:56:23

Sziasztok!

Igen, Balázs elmélete nekem is eszembe jutott már, de gondoljuk csak tovább.
Ha az álom (t.i. az agy) tudja, hogy mi lesz, akkor ez az egész vagy maga az eleve "elrendeltetés", vagy az agy képes az időutazásra. Esetleg addig míg alszunk (?).

Futurisztikusnak hangzik, de éppen annyi esélye van igaznak lenni, mint sem.

Üdv.: Endre

Q 2008.04.11. 21:23:28

OKÉ...rengeteg megoldást volt már erre a problémára?...,Van aki ezt minden nap tapasztalja és
várja a megoldást...(ha józan paraszti ésszel vesszük nem a problémájára!)..Nem kell Quantum mechanikát...nem kell Időtörést...nem kell Szellemeket belevenni... Ez egy (dolog), ez egy" tény" ami van,ezt nem kell megmagyarázni,mert ez egyenlőre még nem fog menni.Ettől ez még működik!
Ja és ha valaki csak a helyesírásba bír belekötni,kérem az kíméljen!!!

ego .... 2008.04.24. 23:51:46

nah', szóval végig olvastam, és nekem is volt egy különös élményem :)
régebben rengeteg déja-vu-m volt, több fajta is, olyan amit "megálmodtam" ezekre már ébredéskor is emlékeztem, és tudtam, h "meg fog történni", volt amire utána jöttem rá, és volt amire közben és tudtam előre az eseményeket.
Nagyából két éve nem volt déja-vu-m, amit arra vezetek vissza, h akkor volt egy, amit megálmodtam, majd megfeledkeztem róla, és amikor "elkezdődött" már az álombeli résznél tovább "láttam a jövőt" , és amikor az álombeli résznek vége lett, hát nekem eszembe jutott, h én most kipróbálom, hogy milyen, ha megváltoztatjuk. Hát, igen, a kísérletem, sikeresen befejeződött, mást mondtam, mint amit "eredetileg", de utána valamiért úgy éreztem,mintha valamit elrontottam volna, különös volt, különösebb mint az "átlagos" deja-vu...és ezóta nem is volt újabb


Szerintem sincs sok köze a déja-vu-nek a szemes izéhez, az agyasnak viszont annál inkább :))
Bár az én elképzelésem szerint az idő csupán egy rendszer, amit azért találtunk(?) ki, mivel érzékszerveink, egyszerre nem tudnának feldolgozni minden információt, ezek szerint pedig minden egyszerre történik, és ha ez így van, a déja-vu kicsit sem különleges, csupán egy másik idősíkba tekintünk bele egy időre.... röviden, a déja-vu =>HIBA A MÁTRIXBAN XD

U.i.: nem vagyok "dr." és elnézést. ha valami bagyon nagy ......-ot írtam :)

ego .... 2008.04.24. 23:54:15

... *nagyon :)

dave 2008.05.11. 11:02:32

helló, elolvastam az eddigi kommenteket és tök érdekes. Nekem egyszer volt egy nagyon dúrva "látomásom" tesómmal voltam kint a boltba és tök úgy éreztem, hogy ez már megtörtént velem és, hogy a szomszédom jön a kisfiával és levesznek a polcról egy tejet. Ezt el is mondtam a tesómnak amikor "megéreztem". Kb. úgy rá fél percre jött a szomszéd a kisfiúval. Enyhén a sokkot kaptam :D , hogy b***ki láttam a jövőt. Kicsit kirázott a hideg. Ez volt eddig a legerősebb déjá vu-m vagy nem tom mim. Elég furcsa élmény volt...

dave 2008.05.11. 11:03:53

ja és persze le is vették a tejet a polcról :P

Mexxin 2008.05.29. 14:20:44

Nekem egy hónapban akár kétszer vagy háromszor is előjön eza furcsa érzés és elég hátborzongató..tegnap is volt csak az az érdekes, hogy azt láttam a valóságban amit hónapokkal ezelőtt egy álmomban. akkor ez már nem is deja vu?

Kiscicu 2008.05.29. 14:21:30

Hát ezt nem tudom honnan szedték de nekem a deja vu érzésem már akkor következik mikor odaérek a helyszínre pl,és tudom mi fog ott történni mert én általában ezeket megálmodom,és nem a szitu után van ilyen érzésem hanem előtte!Akkor az egyik szemem előre lát?Vagy nemértem?!
Ha ilyen pszichológusok vannak a világon aki ezt írta akkor....azért van ennyi elmebajos!

DDávid 2008.07.16. 00:48:10

Hát szerintem a deja-vu két dologra vezethető
1. Én olvastam az álmokrol 2érdekes cikket,az egyikben azt irják le h egy este alatt több álmunk is van ,ezek mind pár másodpercig tartanak, a másikban pedig azt taglalják h nem több álmunk van hanem csak annak az egy adott álomnak az utolsó pár másodpercére emlékszünk. Tehát az 1.eset amit én valószínűnek tartok az az,hogy egy álmunk jut eszünkbea "deja-vu" érzésekor(szerintem mindenkivel elég sokszor előfordul h mikor felébred nem emlékszik az álomra de később eszébe jut).

DDávid 2008.07.16. 00:53:28

A 2.variáció amit én ésszerűnek tartok,hogy az az eset már tényleg megtörtént,hisz a deja-vu érzésnél legtöbbször(legalábbis nekem) hétköznapi dolgokat érzünk már megtörténtnek,legalább én elég sokszor voltam ugy ,hogy nem értettem az érzést 1hétig gondolkoztam rajta aztán arra gondoltam, hogy miért is lep ez meg annyira, hiszen egy átlagos dolog tűnt imserősnek.
Tehát ezzel arra akarok kilyukadni, hogy esetleg valamiféle memóriazavar ,hogy nemtudjuk adott pillanatban "hova tenni" az eseményt(persze ez a magyarázat nem ad választ sok előttem hozzászóló embereknek).
Szerintem a deja-vu foglamát leginkább ezen megoldások között kéne keresni mintsem a reinkarnáció és egyéb irracionális dolgokban.

DDávid 2008.07.16. 00:55:35

Elnézést, azt még ideírnám, hogy szerintem ennek az érzésnek nem lehet köze ahhoz,hogy egyik szemünk pár ezredmásodperccel gyorsabban érzékeli az adott pillanatott,bár némely esetben elfogadható magyarázatnak bizonyul.

noname 2008.07.27. 00:36:22

Ez nem igaz nekem olyn is volt hogy úgy érzem hogy ez a pillanat már nem 1 szer nem 2szer megtörtént twhát szerintem nem ez a megfelelő magyarázat

DDora 2008.07.27. 23:54:26

teljesen egyetertek DDaviddal. szerintem is az agyi mukodes valamilyen pillanatnyi( vagy akar tobb-pillanatnyi) zavararol lehet szo.
erre akkor jottem ra, amikor 4 napig egyfolytaban deja vu erzesem volt(3-5 percenkent). a 4dik nap vegere mar teljesen kimerult voltam (bevallom,meg is ijedtem rendesen, azt hittem agytumorom van vagy ilyesmi).

2008.08.05. 17:38:39

A szemmel kapcsolatos hipotézis tesztelhető lenne a VR (virtuális valóság) eszközeivel. Sisak v. szemüveg. Nem tudom voltak-e ilyen kísérletek.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2008.08.05. 21:01:59

KÁ, az nagyon jó ötlet! Mesterségesen létre kell hozni a tized vagy századmásodperces eltérést a két szem közötti képben.
Úgy lenne igazán jó, hogy a kísérleti személyek nem is tudnák, hogy mit vizsgálnak ezzel, csak az élményeikről kérdeznék őket.

Az alábbi linken elérhető az egyetem, ahol a fenti eredményre jutottak, lehet, hogy érdemes nekik leírni az ötletet:

reporter.leeds.ac.uk/press_releases/current/deja_vu.htm

Mátrai - Mátyás család 2008.09.02. 18:35:51

Sziasztok!
Nagyon jó kis beszélgetés és sok érdekes dolog van itt.Egy könyvet szeretnék írni és kerestem a tudomány jelenlegi ismereteit a dejavu és az álom témakörben.Én azt vallom,hogy van összefüggés a két dolog között és bár merész gondolat,de az elméleti időutazást sem hagynám ki.A három együtt teszi ki az elméletemet.

Zotya 2008.09.27. 02:27:21

Sziasztok!

1-2 havonta velem is elö szokott fordulni de-ja-vu érzés(ilyen kis apróságok,hétköznapi dolgok,pl elöre tudom nemsokára megcsörren a telom stb:))
Ám még régebben történt velem egy érdekes de-ja-vu érzés.Egyik haverommal beadtuk a jelentkezésünket egy új munkahelyre.Soha nem jártam azelött ott.Szóval teszek-veszek majd egyszer csak belém nyilall az érzés hogy én már dolgoztam itt valamikor.Olyan erős volt az érzés és hirtelen olyan ismerős lett minden...Haver persze csak röhögött mikor mondtam neki.Sajnos akkor nem tetszett a melo és csak 1 napot voltam ott.Egy idő után el is felejtettem a de-ja-vu-t.
Majd jött a megvilágosodás:9 év mulva ugyan úgy ugyanott újra munkába álltam!!!9 év elöre kúszott az időben!Nem 1-2 tized vagy század másodperccel korábban,hanem 9 évvel!!!Tehát korábban már voltam ott 9 év múlva..:)Ez esetleg azt jelenti hogy beleéreztem a jövőbe?Vagy az info már eleve bennem volt csak előhozta valami?Járt már más is így?
Már voltak olyan gondolataim is hogy vmi párhuzamos világban ugyanez történt velem és valahogy összeklappolt a dolog(és mindketten éreztük amit a másikunk...)
Mit gondoltok furcsa agyam van?:)

2008.10.06. 15:26:58

A minap angolórán éreztem. Nem kizárólag a látvány, a hang, a szavak, az egész helyzet tűnik ismerősnek.A fáradtsággal, esetleg alacsony vérnyomással összefügg(het).

Csenge 2008.10.25. 22:02:28

nekem mostanaba nagyon sokszor van ilyen erzesem.. naponta tobbszor is.. ez baj?:S

G. Ildikó 2008.10.26. 17:12:21

Nekem is volt már jó párszor Déja-vum. Ahogy az előttem szólóknak is, nekem se egy konkrét kép, hang, vagy illat volt "ismerős", hanem az egész szituáció, s előre tudtam a folytatást. S az a furi, hogy nem utólag vettem észre, hogy mi történt, hanem folyamat közben, hogy épp deja-vum van, s ilyenkor a többiek észre is vették rajtam h valami nem stimmel, mert elhalgattam és figyeltem. (hogy tényleg az fog történni-e "amire emlékszem")

Kiskoromban egy visszahúzódó, befelé fordulós, sírós lányka voltam. Gyakran voltak déja-vuim. Akkor még nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, nem is tudtam mi ez az "érzés", s nem is meséltem senkinek róla. Csak mikor már nagyobb lettem, s mástól is hallottam hasonló történeteket...

Egy valamit azonban felfedeztem az évek során. Ez az "érzés" általában akkor jön elő, amikor lelkileg kezdek kimerülni, mikor gyülekeznek a "sötét fellegek" felettem, amikor elég stresszes az életem.

Kb 2 évvel ezelőtt volt egy nagyobb lelki válságom, s akkoriban heti több alkalommal is előfordult déja-vu. Mikor "sikerült kimásznom a sötétségből", egycsapásra megszűntek a déja-vuk.
Pár napja vettem észre h újra "emlékszek".

Lehet, hogy a szervezetünk így próbál figyelmeztetni a benünk zajló folyamatokra? Arra, hogy változtatnunk kell az életünkön, mert rossz irányba haladunk? Hmm...elgondolkodtató

2008.10.27. 14:49:29

"s előre tudtam a folytatást. "
Tulajdonképpen csak fáziskésésben vagy a kimerültségtől.

Ha bebizonyosodna hogy tényleg előre látható a jövő, annak óriási jelentősége lenne az emberi személyiség természetére vonatkozóan.

Következő módon lehetne bizonyítani: Két videókamera óráját összehangolni. Egyik az eseményt veszi, másik a te kezedet amint előre leírod hogy mi fog történni.

Exa 2008.10.28. 00:46:26

Ez egyszerűen hihetetlen érzés, mikor... magadban valahol mélyen előre tudod hogy mi fog történni, de még sem akar elő jönni, de mikor folytatódnak a cselekvések, azt vesszük észre, hogy TUDTAM!! ÉREZTEM HOGY EZ ÍGY FOG TÖRTÉNNI!!! De sokan mondják, hogy ők előre tudják is mondnai hogy mi fog történni, de én képtelen vagyok erre mindig csak bambán nézek előre.. és mikor a történés megelőz engem.. az nem valami jó érzés.. nehéz ezt az érzést megfogalmazni.. Van köze az Intuicióhoz.. az intuiciót pedig állítólag: indigókék színt kell sokáig nézni naphosszat. és láss csodát az intuiciós képessége nő az embereknek.. vagy lehet hogy csak azért van mert bebeszélte magának!! az ember hogy ettől majd, ez fog történni és annyira magába beszélte atudatalattijában, hogy ettől tényleg TÖRTÉNIK a Deja Vu jelenség. Én imádom ezt az érzést. Jó kedvel vidámsággal tölt el, de valamint... kiváncsisággal..!!! Nagyon kiváncsi tudok lenni.. de mikor a Deja Vuról van szó egyszerűen. le blokkol az agyam.. mintha nem engedne tovább gondolkodni, nehogy rájöjjek bármire is.

de kitudja lehet hogy ezt is csak bebeszélem magamnak!!! ÜDV: 13 éves lány.

2008.10.28. 08:44:39

Intuició: tudat alatti logikus következtetés
Főleg a Nők erőssége.
hu.wikipedia.org/wiki/Intu%C3%ADci%C3%B3

Az utólagos elbírálásban a szelektív gondolkodás is bejátszhat.
skepdic.freeweb.hu/szelektiv.html

2008.11.05. 00:30:23

hellósztok.

nekem mostanában elég sok deja vu-m van..
van amikor naponta 3is.
én arra is gondoltam,tudom hogy elsőre hülyén hangzik de.. lehet hogy van egy másik dimenzió,egy másik idősík vagy ilyesmi ahol pontosan ugyan ezek a dolgok vannak mint ebben a dimenzióban..
lehet hogy ott az idő pár perccel,hónapokkal vagy évekkel előrébb van és amit ott lát az agyunk abból néhány részlet ide is elér amit elsőre talán nem tudunk felfogni ezért csak később jelenik meg az ,,ez már egyszer megtörtént"dolog. ez túl sci-fisen hangzik de lehet benne valami.
egy biztos..mi előbb jobb lenne rájönni hogy valójában honnan is ered ez az érzés.

B.Gábor 2008.11.11. 04:11:51

Nekem már volt párszor emlék Deja vu-m. igazából el sem tudnám magyarázni pontosan hogy kell ezt elképzelni.
Talán így érthető:
gondolkoztam valamin és ugyanaz az érzés fog el mintha a megszokott deja-vu lenne. aztán huss
eltünik.
mintha az agyam egy duplikált emléket talált volna, aztán helymegtakarítás céljából az egyik verziót törölte volna.

Ócsai Petra · http://ocsailany 2008.12.10. 16:16:42

Sziasztok!
Nekem is sokszor volt már deja-vu érzésem, de múltkor valami igazán érdekes történt... Épp nyugodtan (tényleg nyugodtan) aludtam, mikor 02.58-kor felkeltem, mert hallottam, hogy kaptam egy smst. felkeltem, megnéztem, de nem volt sms a telefonom. visszaraktam a telefont az asztalra, és amint visszahajtottam a fejemet a párnára, már csipogott is a telefonom... körülbelül 20 másodperccel előbb hallottam a telefonom pittyegését, mint az valójában megtörtént volna...(utólag megnéztem, és már 02.59-kor érkezett) Nem tudom, ez belefér-e még a deja-vu érzésbe, csak gondoltam, megosztom veletek, hátha van valakinek valami jó magyarázata rá.

ZSUZSANNA 2008.12.11. 14:29:57

Szerettem mindi a tudományt ami évekig érlelödik bennem és volt egy esetem emlékeztem arra amikor a tvben aztmutatták be a villanyoszkoprol levett drothuza emlékszik az eredeti álapotára és ha 40-50évet is volt kihuzva össtegömböjödik.Nekem ez volt a kiinduló pontom ha az anyag emlékezik akkor az Éntestemnek is kell emkékezni mert az is anyag és Én kiváncsi voltam vajon hogy kerültem a földre ,fekve csendben tettem fel elödazör ezt a kérsést és jöttek a képek,nagyongyorsan zuhantam lefelé gombostü nagyságú voltam nagyonsokmindennel körülvéve zuhantam és amikor leértem megkönyebüve vettemészre nemlett bajom vizbenértem{gyerekoromban sokatálmodtam,hogy zuhanok erreébrettem fel}egy fekete árnyékhoz ragaszkodtam és egyszer érzem felém gurul egy másik árnyék, elszeretnék uszni de gömböjü vagyok nemtudok uszni,szerencsémre mellémgurult az árnyék .Megvoltam döb benve a sikeren.Nem hagytamaba minden nap utaztam a múltban és sokélményt szereztem amikor a 0 tipusú találkozások tvmüsorban aztmondták a jövöben is lehet utazni azt is kiprobáltam müködik évszámot adtam meg 500 évre elöreez egy nagyonhosszútörténet,de mindig magunkhoz köze van a történéseknek ami velünktörténik.probáljátok ki az utazást

2008.12.11. 22:43:02

Kedves Petra! Az első pittyegést valószínűleg álmodtad. (Bizonyára sok SMS-t kapsz)

Kamatra cserélt szerelem 2009.01.28. 22:55:58

Nagyon érdekes történetek.
Nekem is voltak,szerencsére ritkán,deja-vu érzéseim.Ez úgy nézett ki hogy pl egy párbeszéd közben ahogy beszéltem,akkor hasított belém a felismerés hogy ugyanez egyszer már megötrtént velem.Ugyanez mondatok szaladtak ki a számból,ugyanabban a környezetben ugyanaz személynek.Számomra ijesztő és félelmetes érzést kelt a dolog,mert megmagyarázhatatlan és misztikus.
A legutóbbi deja vum a párommal kapcsolatban volt,de ez más volt mint a többi.A főváros két végében laktunk és mivel mindketten elég zárkózottak vagyunk,sehova nem jártunk szinte,így a nullával egyenlő hogy találkoztunk volna valaha is bárhol.Amikor a párom érettségi fényképét megláttam,akkor viszont egyértelmű volt számomra hogy valahol már láttam őt.De hol?Az egyetlen lehetséges és elfogadható magyarázat az,hogy én 17-18 évvel ezelőtt a városnak ebbe a szegletébe egyszer kijöttem villamossal egy munka miatt.Az egyetlen ahol láthattam őt az a villamos volt.És bár mindkettőnknek olyan érzése volt az első perctől fogva hogy mi már több éve ismerjük egymást,még is ez az egyetlen amikor is láthattam őt abban az állapotában ahogy a fényképen kinéz.Mikor összejöttünk ő már egész máshogy nézett ki mint az érettségi fényképén.
Az álmokkal és a tudatos álmodással nekem egyetlen élményem volt.Lehettem úgy 10 év körüli,persze ebben a korban az embert roppantmód foglalkoztathatják a számára megmagyarázhatatlan dolgok,mint pl az álom.A mai napig emlékszem hogy mit álmodtam akkor.Lefekvés előtt erősen akartam hogy álmomban tudatában legyek annak,hogy álmodom.Egy nagy téren voltam,mindehol emberek jöttek mentek és én a következőket ordítoztam egy nagy kőre felállva:-Emberek idefigyeljetek!Csináljatok bármit,ez csak álom!
De az emberek csak jöttek mentek és nem hittek nekem.
Na ez a mai napig megmaradt.Talán még egyszer voltam tudatában annak hogy álmodom.Egy hídról zuhantam és összehúztam magam és akkor eszembejutott hogy ez csak álom és reméltem magamban hogy mielőtt földet érek,felébredek.Úgy is lett szerencsére.)

Kamatra cserélt szerelem 2009.01.28. 23:10:31

Mégvalamit az álmokról.Feljebb szó esettarról, hogy amit mi úgy érzünk hogy egész éjjel álmodjuk,az csak pár másodpercig vagy percig tart mindössze.Erről a Kapcsolat című film jutott most eszembe,ahol is a főhős több órát utazik(12 órát) az időben, térben amit meg is próbál rögzíteni a kamerával,de a valóságban a gömb amiben utazik,csak 8 percig zuhan mielőtt a vízbe ér.Ennyi ideig volt az űrhajóban valójában .Ugyan semmit nem sikerült rögzítenie abból amit átél és amit lát, a dolog még is ellentmondásos,mert a kamera viszont a 12 óra semmit rögzít.Valami ilyesmi rejtély lehet az álom is?

inurdream 2009.03.11. 12:07:29

Érdekes eseteket lehet itt olvasni, történetek amik sok kérdést tesznek fel és amikre nincs pontos válasz. Velem is gyakran előfordult, hogy megérkeztem egy olyan helyre ahol addig nem jártam, távol az otthonomtól és tudtam előre, hogy mi fog következni az uton, a kanyar után... és ugy is volt. Jó ezzel nincs is gond, bárkivel előfordulhat, de viszont eddig már két alkalommal is megtörtént az, hogy beszélgetés közben, én is valamint az a személy akivel épp beszélgettem, mindkettőnknek volt egy deja vu érzés, ugyanabban a pillanatban... Elhallgattunk, egymásra néztünk és egyidőben feltettük a kérdést egymásnak, hogy mi már erről a témáról beszéltünk valaha??? Az érdekes az, mindketten tudjuk hogy nem volt előzménye a beszélgetésnek, minden kétség kizárva.
Erre adjon valaki választ ha tud. Az szép és jó, hogy nagyon gyakori az olyan eset, amikor két ember egyszerre megszólal és ugyanazt mondja, de hogy mindkettőnek ugyanaz az érzése legyen hogy ez már megtörtént egyszer a multban, ez egészen furcsa.. Mi a véleményetek erről??
(azt ne mondjátok kérlek)menjek el a dokihoz?? :))

tudós eb 2009.04.14. 18:54:07

Nagyon érdekesek a történetek, amelyeket írtatok. Elmesélem én is az enyémet : Nyolc évvel ezelőtt egy túrán vettem részt a Villányi-hg.-ben. A barátommal mentünk az erdőben, és utolértünk egy fiatal párt, akik előttünk haladtak. Mögöttük mentünk csendesen, amikor hirtelen furcsa érzésem lett, és az agyamban lejátszódott a fiatal pár néhány mondatos beszéde, ami nem sokkal utána a valóságban is lezajlódott. Ezután hirtelen még erősebb érzés fogott el, és megjelent az agyamban egy tökéletesen tiszta kép, ahogy megyek az erdőben, bekanyarodok egy elágazásnál és látom az elém táruló képet. Ez néhány perccel később be is következett! Bekanyarodtunk egy elágazásnál és ugyanaz a kép fogadott, amit előtte láttam! A kölünbség csak annyi volt, hogy egy fekete macska bandukolva áthaladt az úton balról-jobbra. Ennek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, de később, amikor láttam a Mátrixot levert a víz!! Lehet, hogy ez teljesen véletlen, de kíváncsi volnék, hogy másnak is volt-e egyidőben ilyen érzése, és volt-e ott fekete macska? Ezután az esemény után a következő hónapokban többször előfordult velem deja vu érzés a munkahelyemen, előre tudtam mit fognak mondani a kollégák, aztán elmúlt és azóta semmi nincs.
Többször próbáltam megfejteni az okát ennek, de szerintem csak egy eset lehetséges. Az, hogy az életünk, amit élünk valójában már megtörtént. Lehet, hogy örökkön-örökké ugyanazt éljük át, csak az agyunk megvéd minket attól, hogy ez a tudomásunkra jusson. Ha erre rájönnénk és elfogadnánk, akkor öngyilkosok lennénk, hiszen teljesen értelmetlennek látnánk az életünket. Éppen ezért én sem fogadom el ezt az elméletet, inkább hiszek Istenben. A deja vu szerintem egy hiba az agyunkban, feloldódik a zár, és kinyílik a világ. Lehet, hogy a tudat, mint egy erőtér betölti az univerzumot, és ezt fogja az agyunk. Ott van mindenhol, és minden információ benne van a kezdetektől a végig.
Talán nem is kellene ezzel foglalkozni. Vannak dolgok, melyekre jobb, ha nem tudjuk a választ. Hadd idézzek egy klasszikust: „ Megtudhatod, de nem leszel boldog” (Döglégy Zolee)

Husaby 2009.04.23. 14:45:52

Sziasztok!
Az ok, amiért írok és amiért ide keveredtem, egy nagyon friss és nagyon szokatlan deja-vu élmény.
Új munkahelyen dolgozom 3 hete. Új ismerősök, számomra teljesen ismeretlen város.
Délben az ebédlőben egyedül ültem és ahogy kinyitották az ajtót, elkezdődött. A jelen cselekményeivel párhuzamban lezajlott egy szituáció a szemem előtt, melyben 4 másik kollégámmal sztorizgattunk evés közben egy régi munkatársukról, akiről én még nem hallottam kinéztem az ablakon,sütött a nap(ma borús idő volt, esővel)
És csodák csodájára a deja vu nem jött be, nem így alakult a történet. Viszont mikor megkérdeztem tényleg dolgozott-e itt az az ember, akiről "sztorizgattunk", akkor meglepődött igen volt rá a válasz,mivel nem szoktak róla beszélni.Hát ezért akadt ki a kakkukos óra:-) Egész eddig, mindig felismertem a szituációt, rögtön utána meg is történt, reagálni nem tudtam, annyira gyorsan zajlott, de ez egészen más volt. Elkezdtem hát kutakodni, mit ne mondjak, megörültem, hogy nem vagyok egyedül.
A velem történtek és az olvasottak alapján szinte biztos, hogy nem a szemeink és az agyunk együttműködési zavaráról lehet szó.
Vallási szempontból egy gondolat maradt meg bennem ezzel kapcsolatban. Azt mondják, a deja vu érzés akkor jön elő, ha jó úton haladsz a sorsod beteljesítése felé, ha nincs, akkor letértél az útról-Érdekes, de azért elgondolkodtató.
Üdv mindenkinek.
Azért írjatok még tapasztalatokat, szívesen olvasom.

Flightless 2009.07.02. 21:38:11

Egy nagyon kedves fizika tanártól én azt hallottam, hogy az álmok és a deja vu érzés is egy szinten a párhuzamos világok pillanatnyi érintkezése. A két világ összeér hirtelen, nekem ez annyira hihetőnek tűnik. Úgy el tudom képzelni, hogy pár perc, pár órá vagy akármennyi idő elteltével ugyanazok a dolgok megtörténnek itt is.
Bár az is nagyon meggyőző, hogy az agyunkról keveset tudunk annak működéséről, és bizonyos dolgok magyarázatáról. Szivesen élnék abban a korban a jövőben amikor rájönnek erre. Annyira érdekelne. De félek attól, hogy nem élem meg...
Abban, hogy a deja vu akkor jön elő amikor jó úton haladsz...annyira magyarázhatatlan. Kinek mi a jó és mi a rossz, csak viszonyítás kérdése.
Másik érdekes dolog, a deja vu ellentéte. Velem az történt, hogy egy úton mentünk autóval ahol már sokszor eljártunk és csak úgy néztem ki a fejemből, néztem a tájat és rájöttem, hogy fogalmam sincs hol vagyok, viszont tisztán láttam mindent, és azt tudtam, hogy kik ülnek az autóban és hogy miről beszélgetnek. Viszont arról, hogy mi a hely ahol vagyunk fogalmam se volt, idegen volt. Sosem láttam, aztán pár másodpercre rá rájöttem, hogy te jó ég ezt a kanyart nem ismertem meg?! Hazaérve egyből rákerestem és a deja vu ellentéteként van feltüntetve...
Különös. :) Misztikus. Brrr :)

Husaby 2009.07.04. 08:15:50

@Flightless:
Kedves Flightless!
Felkeltetted az érdeklődésem a deja vu ellentétével, a jamais vu- vel kapcsolatban.
Egyetlen egy kérdés motoszkál csak a fejemben ezzel kapcsolatban: Vajon akinek még sosem volt deja vu érzése (a környezetemben sok ilyen emberke van, akik hülyének is néztek, az ezzel kapcsolatos kérdéseim feltételekor) annak lehet jamais vu érzése? Van-e összefüggés a kettő között, egy ugyanazon "biztosíték kicsapódása" okozza-e?A jamais vu-t összefüggésbe hozzák az amnésiaval és az epilepsziával, a deja vu kiváltó okaként szintén hivatkoznak, pszichológiai rendellenességre.Persze nem gondolom, hogy azok az emberek akik ezeket a jelenségeket tapasztalják, azoknak valami pszichés bajuk lenne, egyszerűen szerintem csak másképp vagyunk kódolva, vagy az intuíciós képességeink fejlettebbek( amire nekem például grafológus hívta fel a figyelmemet)
Veled előfordult már a deja vu érzés is?
Velem mind a kettő elő szokott fordulni, de egészen eddig, azzal magyaráztam a jamais vu előfordulását, hogy biztos csak nem figyelek, vagy el vagyok gondolkodva, és nem arra koncentrálok, hogy az adott szituációt felismerjem.

ego1 2009.07.11. 13:20:23

de régen is jártam itt... egyébként tényleg, az eredeti azonosítóm "ego ..." volt ^^ - csak elfelejtettem a regisztráló e-mailcímet... persze most nem ezért írtam.

Nemrég találkoztam egy velem egyidős (most 17, ha lényeges) emberrel akivel pontosan az történt, ami velem, -ezt fentebb leírtam- és azóta neki is lényegesen lecsökkentek a deja-vu élményei száma, és az "intenzitássa" is.

Reagálva néhány feltevésre:
.először is szerintem a reinkarnáció egy csöppet sem irreális, de az okát most inkább nem fejteném ki^^
.DDávid - a memóriazavar biztos több dologra is magyarázatot adhat, de ha a többiek, és akár az én leírt élményemre egyáltalán nem
(a többi is reakció, de inkább nem szedném pontokba^^)
többen említették, hogy még nem tudják megmagyarázni, és valaki még azt is, hogy nem is akarja.. egyébként szerintem a kvantumfizika elméleteinek nagyon is sok haszna lehet, ha ezt a jelenséget át szeretnénk látni, az alábbiakban kifejtem, hogy mi is az én elképzelésem(több tudományos elmélet, feltevés is közrejátszott persze)

Az előbbi bejegyzésemben már pár "odavetett" mondatban felvázoltam, de akkor most egy kissé bővebb kifejtés: Szerintem a deja vu jelensége azzal magyarázható, hogy a tudatunk, valamilyen indokkal más idősíkba is betekintést nyer, ezt többnyire azért lehet álom közben, mivel akkor nem figyelünk annyira a "jelenlegi" idősíkunkra.
Exa írta, hogy kissé "leblokkol" amikor deja vu -je történik, szerény véleményem szerint, azért mert túl sok információt kaphat egyszerre az agya, úgymond a "jelenből, és a jövőből". Gondolom többen rájöttek, és halottak is róla már, hogy az idő eléggé viszonylagos, pl: tegnap/holnap, vagy hogy az űrben, mintha lassabban telne(és lassabban is öregednek ott az emberek), egy elmélet szerinte, minden a világon valaha megtörtént, vagy megtörténő dolog egyszerre történik, és az idő igazából, csak azért kell, hogy fel tudjuk dolgozni a körülöttünk történő eseményeket, és így az időt felfoghatjuk, a filmekhez hasonló módon(sok egymást követő állókép,és mégis mozgónak látjuk), egymás "után" helyezett információszeleteknek.
Így, akár azt is kijelenthetjük, hogy mi, ebben az állapotban csak egy "pillanatig" létezünk, és ugyan azt éljük át mindig..ebbe a részébe inkább nem mennék bele jobban XD .. azt hiszem.
Inkább, befejezve az előző gondolatmenetet, a deja vu során csupán annyi történik, hogy valami -sorsdöntő- okból egy későbbi idősíkba is betekintést nyerhetünk... viszont ez -ahogy többen is említették- megterhelő lehet a szervezetünk, és az agyunk, de főként a tudatunk számára.

Remélem, most reagál valaki erre, jobban kifejtettem.
Szívesen megvitatnám ezt egy okos emberkével. ^^

holdlovag 2009.07.12. 12:51:12

Üdv mindenkinek!
Én is szeretném megosztani veletek az általam kidolgozott elméletet a deja vu érzetről.
Egyik este ugrott be,kb. 2 perc alatt befejeztem.
Fura módon előtte is és közben is deja vu-m volt...
Valaki itt írta előttem,hogy párhuzamos idősíkok,dimenziók,két világ egyesülése.
Valami hasonlóra gondoltam én is,folyókra,melyek az életünk eseményeit tartalmazzak,időfolyamokra,melyek egy bizonyos irányba haladnak egymás mellett párhuzamosan,akár rengeteg ilyen folyam is lehet,nem csak kettő.A bennük megtörténő esmények kisebb nagyobb lemaradásban vagy előnyben vannak egymáshoz képest.Mikor két,vagy több ilyen folyó találkozik,a vizük egyesül,a bennük lezajló pillanatok megegyeznek,vagy nagyon hasonlóak.Ilyenkor van deja vu érzésünk szerintem.
Na de az elméletet továbbgondolva,ha két folyó találkozik,onnan a víz vagy erre,vagy arra folyik tovább.A deja vu így számomra egy választópontot,egy elágazást jelent az életem folyamában.Látszólag jelentéktelen pillanatok,egy legördülő könnycsepp,egy kislány nevetése,egy gondolat,rendkívüli meghatározó erővel bírhat így az élet még be nem következett eseményeire.A párhuzamos dimenziók számomra megmagyarázza a deja vu-vel együtt járó,őrületes időzavaromat,van hogy akár több tíz,vagy még idősebbnek érzem az adott deja vu-t...

ego1 2009.07.12. 20:17:33

érdekes, egyébként én is valami választópont félének gondolom az ilyen eseményeket... vagy legalábbis figyelmeztetésnek (asszem XD)

zuzika 2010.01.04. 03:26:42

helo mindenkinek
én a segítségeteket szeretném kérni. nekem kicsi korom óta vannak déja vu érzéseim, de kicsi koromban még rendben volt, valamikor még jól is esett. most viszont már 21 éves vagyok, és egyszerűn elviselhetetlen számomra. kb. fél éve jöttek rám, aztán elmúlott egy ideig, de egy pár napja megint elő jött. mostmár tényleg nemtudom mit csináljak, egyre gyakrabban jön rám, és hányingerem van, fáj a fejem, szédülök, roszul vagyok, és elképesztő, de már egy szag is elő jött, amiről tudom hogy régen éreztem és szerettem, most viszont nemtudom minek az illata. kezdek félni, mert ma például munkába menett is rám jött, és majdnem elájultam az utcán. munka közben is töbszor rám jön és olyankor nemtudok oda figyelni semmire és senkire. de például reggel mikor még az ágyban feküdtem akkor is rám jött, pedig a szemem csukva volt.nemtudom mivel magyarézzam ezt az egészet, de nagyon nembánnám ha már elmúlna, mert hihetetlenül roszul vagyok tőle. ha valaki tud, kérem szépen segítsen. előre is nagyon köszönöm

tomah56 2010.08.02. 23:46:58

Az időről annyit, h a kvantumfizikai folyamatokba nem lineáris az előrehaladás. Inkább statisztikailag többet lép előre mint vissza. Összeségében ezért érezük előre haladónak, egyáltalán ezért értelmezhető az előre szó. A műholdaknál is egy külön probléma, h máshogy telik az űrben az idő, folyamatosan szinkronizálják ... és ezek tények. Tény, h a fizikai elméletekben a párhuzamos világok léte is egyértelmű. Vagy az isteni teremtésben hiszel. Vagy az összes lehetséges variáció megtörténtében és mi csak az egyik lehetséges végkifejletbe vagyunk. A párhuzamos univerzumok 90% ugyanakkor lakhatatlan ezt sok fizikai változó bizonyítja, az igazság az h csak egy hajszálon múlik, h itt vagyunk. Vegyük csak a neutronok és protonok arányát az univerzumban. Ha csak pár ezreddel más már nem jön létre a ma ismert anyag... és akad még sok ilyen...( de ennek ellenére végtelen számú lakható univerzum van csak kisebb végtelen mint a lakhatatlan része:) nem részletezem utána lehet nézni...
szval, h a deja vu az az időben utazás?? vagy párhuzamos univerzumokba való áttekintés?? Fizikai akadálya egyiknek sincs. De ez perzse nem jeelnti azt h köze lenne hozzá. Jelenleg még egy csótány agymüködését se tudjuk modellezni nem, h az emberét. Az biztos, h az agy rendellenes működése okozza de h ez úgy rendellenes h képzelgés vagy úgy h másik univerzumba kavarodik hát a jövő megfejtheti...
Nekem is sok deja vu érzésem volt és álmok is váltak már valóra de a Pokerasztalnál még csak a materális tudásom tudtam kamatoztatni:D Kécségtelen, h a jövőbelátás sokkal biztosabb módszer lenne...

tomah56 2010.08.02. 23:50:03

@zuzika: sztem fordulj orvoshoz, h ha a mindenapi életben akadályoz... akár epilepszia is lehet de én nem vagyok orvos szval...keress egyet!

=ALARM= · http://forum.downlinkz.com 2010.08.29. 21:08:09

Nekem is szokott lenni. Talán életemben 10-12 szer biztosan volt már.

Hogy mi okozza ezt nem tuidom, de az biztos hogy nem szeretném, ha ez nem valami agyi defekt legyen, mert ha az okosok kitalálják, hogy ez biztosan agyi defekt, akkor az lehet gyógyítani, de ha az van, hogy valami transz-dimenzionális vagy valamilyen idő síkok közötti telepatikus gondolatátviteli képesség, azt már nehezebb lesz felfogni is és valószínű az egyszer és mindenkori megszüntetés is nehezebb lesz.

Fura álmom is volt már.

Egy ismerősömnek autóbalesete volt. Megálmodtam. Az álmomban egy piros Wartburggal beledőlt a háza melletti árokba, de mikor megtörtént az az autó pályán történt és hatot is pördült, nem úgy mint az álmomban.

Egy rokonomat kirabolták.
Álmomban egy hipermarketben.
Amikor a valóságban is megtörtént, az a piacon törtzént meg.

De akkor is máshogy álmodtam, de máshogy de megtörtént.

Érthetetlen!

=ALARM= · http://forum.downlinkz.com 2010.08.29. 21:43:43

A Star Trek valamelyik részében volt, már nem emlékszem, hogy kivel történt meg. Az ipse agyát valamiért ki kellet szép fokozatosan cserélni valamilyen gépi agyra. És akkor mondta, hogy ami most történik velem, olyan mint ha egy régi esemény távoli emléke lenne. Tehát úgy érezte, hogy a jelen történései már megtörténtek egyszer, a régmúltban.

=ALARM= · http://forum.downlinkz.com 2010.08.29. 21:47:00

... Nem már emlékszem! Beugrott!
A szerelmének mondta azt, hogy az érintésed olyan mintha egy régi érintés távoli emléke lenne.
Így mondta!
Ez is érdekes, hogy előbbi kommentnél csak homályosan emlékeztem vissza, de most tisztán beugrott a jelenet.

=ALARM= · http://forum.downlinkz.com 2010.08.30. 21:40:50

Már majdnem megtalálták rá a megoldást. Még pár év talán és 100%-osan bizonyítható és reprodukálható lesz.

www.sg.hu/cikkek/66973/deja_vu_a_tenyek_es_a_fantazia_talalkozasa

Tiltsuk Bea 2010.11.19. 12:05:04

@=ALARM=: "Majdnem megtalálták rá a megoldást"
Aztán majd rájönnek, hogy talán mégis tévedtek.
Sok tudós sok mindenről gondolta már, hogy rájött a megoldásra, aztán kiderült, hogy tévedett.
Nagyon keveset tudunk még, főleg a tudat működéséről.
www.livescience.com/strangenews/etc/101111-wait-what-study-finds-evidence-for-precognition.html

Shouta (翔太) 2011.02.23. 03:16:19

El olvastam ALARM altal linkelt cikket. Meg egy-ket hozza szolast is. De sajnos nem jutottam kozelebb a megoldashoz engem mar nagyon regota zavar ez a deja vu dolog. Eleg regota van es en minden esetben tisztaban vagyok azzal hogy mikor lattam eloszor ugyan azt a pillanatot. Nem igazan szokot ido zavarom lenni az ismetles pillanataban. Csak ami azt a meg magyarazzhatalalan erzest illeti az a kellemetlen. Fogalmam sincs mit csinaljak de jovolna valmi meg oldast talalni mar ra. ...

Ingerlékeny Banya 2011.07.16. 22:32:51

Lehetséges még egy magyarázat rá,de eléggé hátborzongató.Állítólag halálunk pillanatában az utolsó 8 másodpercben lepereg az egész életünk előttün.Lehet hogy emiatt a lepergés miatt vannak ismerős pillanatok?Mint ha visszanéznénk egy filmet,de ez ugye azt is jelentené egyuttal,hogy akinek ilyen érzése volt,az éppen ezt az utolsó filmet nézi valójában.Ez eléggé horrorisztikus,de lehet rá magyarázat.
Egy másik magyarázat.Előre van az agyunk programozva és az egész életünk,de időnként a "lemez" egy pillanatra előreszalad.
Egyszerűbben fogalmazva,beprogramozott, szerves lények vagyunk,mindegyikünk élete előre le van gyártva és belénk van "szerelve".Ez kicsit sci-fi kategória,de még mindig jobb mint a horror műfaj.És senki se vegyen véresen komolyan persze.)

Ingerlékeny Banya 2011.07.16. 22:53:07

@tomah56: Valaki írta feljebb,hogy sétált az erdőben és egy keresztútnál balra kanyarodva látta a tisztást,mert előreszaladt az időben.Véleményem szerint inkább visszafelé zökkenés az időben a dejavu,mint sem előre haladás.Az eseményeket nem lehet előre megélni,de azt lehetségesebbnek tartom,hogy megélte az eseményt,majd valami miatt visszazökkent egy régebbi időfolymaatba és újra megéli az eseményt,melyből csak egy pillanatra képes emlékezni az agya,a többire nem.Az agy nyilván védekezik valami miatt és töröl bizonyos dolgokat,amik árthatnak nekünk.Az amnézia is ilyesmi esemény.

Lost Horizon 2012.07.02. 00:55:59

Na ezt kapjátok ki!
Ha a deja vu valóban megtörtént már, akkor ha olyan szituban éled át, hogy egy másik emberrel/emberekkel vagy, akkor nekik is deja vu-jük kéne hogy legyen. Ergo, ez a jelenség egészen biztos szubjektív/belső/egyéni, testi/lelki/szellemi funkciókból/diszfunkciókból következik...

jodi 2012.08.29. 18:48:48

nekem volt már olyan, hogy egyszerre volt mással déjà vu-m.

én élvezem a dolgot.

a jobb-bal agyfélekés dolgot fenntartással kell kezelni. mert milliárdnyi összeköttetés van a két oldal között, és szinte ugyanolyan a felépítése. egyszerre dolgoznak, összehangoltan. akármilyen tevékenységet végez.

a szemből érkező 2 kép a térlátás során áll össze egésszé, és utána raktározódik a memóriába. tehát ha késik egy hangyafasznyit, egyáltalán nem lesz déjà vu érzés.
süti beállítások módosítása