2006. dec 08.

Hallucináció, illúzió és az agy

írta: Füredi Krisztián
Hallucináció, illúzió és az agy

Illúziónak azt nevezzük, amikor az észlelés során félre értelmezünk valamit, tehát látunk valamit, de mást hiszünk valójában. A hallucináció esetén nem félreértelmezésről van szó, hanem külső inger nélkül hisszük azt hogy látunk valamit. Természetesen nem csak a látás terén fordul mindez elő.
Az előzetes elvárások, elképzelések igen nagy mértékben befolyásolják az illúzióinkat. Nyilván nagyon sok esetben nem véletlen, hogy éppen mi az amit látunk, hallunk. Ezt vizsgálták egy kísérlet során, erről szól az alábbi írás.


"A frontális kéregről elvezetett jelek aktívabbak voltak, ha az alanyok arcra számítottak, tekintet nélkül arra, hogy mi volt valójában az inger. Ezen elülső területek úgy tűnik, már a látás folyamatának működésbe lépése előtt aktivizálódnak.  Ez támogatja azt az elképzelést, melyet „predictive coding"-nak („jósló kódolás") neveznek, miszerint az agynak már eleve van egy elképzelése arról, hogy mit fog látni, majd ezt összehasonlítja azzal a képpel, mely a látószervből jön, hogy meghatározza, hogy csakugyan például egy arcról van-e szó, vagy valami másról."

A teljes cikk ittPszichológia lap
Szólj hozzá

kísérlet agy elvárás emlékezet emlék észlelés illúzió percepció érzéki csalódás