Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Fóbia kezelése és virtuális valóság

2006. december 09. 07:09 - Füredi Krisztián

A fóbiák pszichoterápiás kezelésére több féle módszer létezik. A fóbia irracionális félelem általában meghatározott, konkrét dologtól, pl. magasságtól, metróalagúttól, vagy éppen a galamboktól. Megoldás lehet az, ha a fóbiás személy tapasztalatot szerez a fóbiája tárgyáról, illetve arról, hogy nem is annyira félelmetes, mint gondolta. Gyakran előfordul, hogy egy rossz tapasztalat azt okozza, hogy a személy elkerüli az ugyanolyan helyzettel való ismételt találkozást, és így nem tud megszűnni vagy csökkenni a kellemetlen tapasztalat élménye. Így előfordul péládául, hogy valaki beszorul egy liftbe, ettől nagyon megijed, és ezért soha többet nem utazik liftben, így a félelme fennmarad, és nem tud jó tapasztalatokat szerezni arról, hogy lifttel utazni biztonságos.
Az ilyen és ehhez hasonló jellegű problémára egy érdekes és hatásos megoldás a virtuális valóság, amikor a személy felvesz egy speciális szemüveget, amelyen keresztül egy virtuális térbe kerül, ahol valamennyire valósághű tapasztalatokat szerezhet, és azzal együtt biztonságban is érezheti magát, hiszen tisztában van azzal, hogy az átélt helyzet nem valódi. Erről szól az alábbi írás.


"A funkciók közül a fóbiakezelés a legizgalmasabb - különösen Dóra számára, akinek a kutató az ujjaira csíptet néhány érzékelőt, majd a fejére tesz egy VR-szemüveget. Közben Takács elmagyarázza a kezelés mechanizmusát: a virtuális környezettel létrehoznak a páciensben egy feszültségi állapotot, amit aztán az orvos helyben csökkent pszichoterápiás módszerekkel. A kezelés minden percét visszacsatolás kíséri: az orvos az ujjra kötött elektródákkal méri, hogy a környezet által okozott stressz szintje meddig elviselhető a beteg számára. A páciens állapota és a környezet össze van hangolva: minél nyugodtabb a beteg, annál stresszesebb szituációkat enged meg a rendszer. Így a gyógyulás a legjobb hatásfokkal történik, miközben a kezelt személy szembesül a fóbiáival."

A teljes cikk itt


Pszichologia lap
Pszichterapia lap
Pszichopatologia lap
10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr9421306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dj 5qec1al · http://www.dj5pec1al.hu 2007.10.12. 19:47:06

Félek a pókoktól!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dj 5qec1al · http://www.dj5pec1al.hu 2007.10.12. 19:47:12

Félek a pókoktól!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Törpilla 2008.02.04. 14:47:53

Nagyon el vagyok keseredve!Hiszen még fiatal vagyok!Pánikrohamaim vannak még nyugodt állapotban is!Félek én is a pókoktól,bogaraktól,néha emberektől, de leginkább attól, hogy egy reggel már nem ébredek fel!Nyugtatóval,kedélyjavítóval akartak kezelni, egy ideig szedtem, olyan voltam tőle, mint aki se hall-se lát!Mások elött sem merek még megszólalni sem sokszor,legalábbis idegenek elött nem!Ez nem élet így!Remélem van rá más megoldás!!!!!!!!!

Tündérke 2008.02.26. 16:58:05

Rettegek a békáktól!!! Segítsetek!!!

angyal24 2008.05.24. 02:57:59

En minden fele bogartol iszonyodom,es nem birom oket kiallni,nem tudom miert vannak ezek a foldon??!!!Segitsetek valahogy!!!Nagyon nagyon felek mindegyiktollllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DzsengSeng 2008.08.14. 10:09:28

Sziasztok.
Én egy nagyon furcsa fóbiában keresek sors társakat.18éves vajdasági fiú vagyok,soha nem volt gondom a tömeggel...de a kirakatokban vagy utcán elhelyezett próba bábúktól rosszúl vagyok.Ha elmegyek egy melett görcsbe szorúl a gyomrom és szédülök....HELP

Boomerang 2009.10.17. 13:16:35

Sziasztok!
A segítségeteket kérném. tavaly tavasszal írtam egy kommentet a betegségemmel kapcsolatban ami a saját nevemmel került nyilvánosságra az én hibámból.Azóta az ahhoz megadott mail cím már nem él de a kommentet szeretném eltüntetni a nevem miatt...nem azért mert szégyenlem a betegségemet hanem egyéb okokból kifolyólag.Mit tudok tanni ilyen esetben?
Előre is köszönöm:
Boomerang

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2009.10.18. 22:56:20

Töröltem, kérlek nézd meg, hogy arra a bejegyzésre gondoltál-e!

Boomerang 2009.10.28. 12:28:08

Köszönöm Krisztián,arra gondoltam!
Boomerang

kizim 2010.08.25. 21:35:47

Halihó,
tudja valaki,hogy hol van Budapesten virtuális valóság terápia????Nagyon fontos!!!!!
süti beállítások módosítása