2006. dec 09.

Fóbia kezelése és virtuális valóság

írta: Füredi Krisztián
Fóbia kezelése és virtuális valóság

A fóbiák pszichoterápiás kezelésére több féle módszer létezik. A fóbia irracionális félelem általában meghatározott, konkrét dologtól, pl. magasságtól, metróalagúttól, vagy éppen a galamboktól. Megoldás lehet az, ha a fóbiás személy tapasztalatot szerez a fóbiája tárgyáról, illetve arról, hogy nem is annyira félelmetes, mint gondolta. Gyakran előfordul, hogy egy rossz tapasztalat azt okozza, hogy a személy elkerüli az ugyanolyan helyzettel való ismételt találkozást, és így nem tud megszűnni vagy csökkenni a kellemetlen tapasztalat élménye. Így előfordul péládául, hogy valaki beszorul egy liftbe, ettől nagyon megijed, és ezért soha többet nem utazik liftben, így a félelme fennmarad, és nem tud jó tapasztalatokat szerezni arról, hogy lifttel utazni biztonságos.
Az ilyen és ehhez hasonló jellegű problémára egy érdekes és hatásos megoldás a virtuális valóság, amikor a személy felvesz egy speciális szemüveget, amelyen keresztül egy virtuális térbe kerül, ahol valamennyire valósághű tapasztalatokat szerezhet, és azzal együtt biztonságban is érezheti magát, hiszen tisztában van azzal, hogy az átélt helyzet nem valódi. Erről szól az alábbi írás.


"A funkciók közül a fóbiakezelés a legizgalmasabb - különösen Dóra számára, akinek a kutató az ujjaira csíptet néhány érzékelőt, majd a fejére tesz egy VR-szemüveget. Közben Takács elmagyarázza a kezelés mechanizmusát: a virtuális környezettel létrehoznak a páciensben egy feszültségi állapotot, amit aztán az orvos helyben csökkent pszichoterápiás módszerekkel. A kezelés minden percét visszacsatolás kíséri: az orvos az ujjra kötött elektródákkal méri, hogy a környezet által okozott stressz szintje meddig elviselhető a beteg számára. A páciens állapota és a környezet össze van hangolva: minél nyugodtabb a beteg, annál stresszesebb szituációkat enged meg a rendszer. Így a gyógyulás a legjobb hatásfokkal történik, miközben a kezelt személy szembesül a fóbiáival."

A teljes cikk itt


Pszichologia lap
Pszichterapia lap
Pszichopatologia lap
Szólj hozzá

pszichoterápia fóbia pszichopatológia percepció érzéki csalódás