Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Képlékeny szaglás

2007. január 07. 07:09 - Füredi Krisztián

Hajlamosak vagyunk azt gondolni a szaglásról, hogy egy olyan rendszer, amely érzékel bizonyos szagokat, és az érzékelésének a minősége, kifinomultsága nem igazán változik. Ezzel szemben a szaglás nagyon nagy mértékben fejleszthető. Ha bizonyos jellegű szagokat sokat szaglászunk, akkor sokkal kifinomultabbá válik a szaglásunk arra a szagcsoportra. Ezzel együtt az is jellemző, hogy a többi érzékszervünk által kapott információk, illetve az elvárásaink akár szélsőséges mértékben is képesek torzítani az észlelt szagokat.

"Azoknak, akiknek egy virágillattal kapcsolatban már volt tapasztalatuk, képessé váltak egy sor különféle virágillat között különbséget tenni. Ugyanez történt a mentolos, alkohol-alapú, vagy keton-alapú szagokkal is, a kísérlet résztvevői szakértőkké váltak egy bizonyos illat-kategóriában.

MRI-vizsgálattal azt is kimutatták, hogy a passzív tanulási folyamat megváltoztatta azt, ahogyan az agy szaglási központja reagált a szagokra."

A teljes cikk itt

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5826072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadjutka 2007.01.07. 16:20:36

Hello,
Te az a Füredi Krisztián vagy, akihez havonta egyszer nekem is szerencsém van?

ciao
Judit

vadjutka 2007.01.07. 16:23:41

Ja nem. Közben rájöttem, hogy összekevertem a vezetékneveket :-)

DD 2007.01.22. 16:34:51

Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy a szaglás az agy által legkevésbé felügyelt érzék, mert az idegpályák valahogy úgy kötődnek be - kb. ennyire szakszerűen tudom ezt megfogalmazni, bocs. Tehát hogy a szaglás mintha kvázi uralhatatlan lenne. Ennek ez a cikk eléggé ellentmond. Vagy nem?

Kalman 2007.08.04. 20:06:05

Sziasztok,


engem talán az érdekelne mia helyzet a többi érzékszervel (pl hallás, tapintás). Vajon tapasztalható hasonló \"fejlődés\". Tud erről valaki valamit?
süti beállítások módosítása