2007. jan 14.

Stressz és a családi támasz

írta: Füredi Krisztián
Stressz és a családi támasz

A stressz fogalmát először egy magyar kutató orvos, Selye János írta le, és vezette be a köztudatba. A stresszel való megküzdésbe, a stresszehelyzetek elviselésében nagyon nagy szerepe van a családnak. Amennyiben a család egy támogató, megnyugtató közeget jelent, ahol meghallgatásra, megértésre találunk, ahol lehetőségünk van támogatást kapni, pihenni, kikapcsolódni, akkor a családi háttér nagy mértékben csökkenti azt, hogy mennyire viselnek meg bennünket a stresszhelyzetek.

"A család segítő ereje érzelmi támasz nyújtásában van. Mit jelent ez? Jelenti, hogy a bosszantó, gyomorszorító helyzetekben gondolhatunk arra, hogy hazatérve, lesz, aki megérti, és együttérzően átéli a minket ért frusztrációkat, bosszantó történteket. De számíthatunk távollévő, nem velünk élő családtagjainkra is az érzelmi, lelki támogatásban.

A család segítő ereje az állandó kommunikáció fenntartásában van. Mit jelent ez? Jelenti azt, hogy családunkban mindig van kivel megbeszélnünk mik azok a stresszel teli pillanatok, órák, amiktől szenvedünk. Ha meghallgatásra találunk, ha kimondhatjuk, hogy mi bánt minket, talán kisebbítjük a terhet, csökkenthetjük az ártalmat. Ha a család kommunikációja folyamatos, mindig számíthatunk valakire, s így megosztható a gond."

A teljes cikk itt
Szólj hozzá

biztonság gyerek stressz szülő anya apa gyereknevelés biztonságérzet eustressz distressz