Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Babonák, hiedelmek és az agy

2007. február 10. 07:08 - Füredi Krisztián

Babonák, hiedelmek sokkal inkább részei az életünknek, mintsem gondolnánk. Sokan komolyan megijednek az utcán előttük átfutó fekete macska láttán, vagy rosszul érzik magukat vagy félnek attól, ha péntek 13-án valami fontos dolgot kell csinálniuk. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gondolatainkkal ártani tudunk az általunk gyűlölt személynek, és ha tényleg baja esik, akkor lelkiismeret furdalást érzünk.
Agykutatók vizsgálták a fenti jelenséget, és azt találták, hogy az egyik ok az, hogy túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítunk a saját gondolatainknak, mivel az mindig jelen van számunkra, így nagyon könnyen kapcsoljuk össze azt eseményekkel,. Így sok esetben vélni látjuk a közvetlen kapcsolatot az események és a gondolataink között.
Emellett biztonságot is ad az, ha azt gondoljuk, hogy a gondolatainkkal hatással tudunk lenni a környező világra, hiszen ez esetben befolyással bírunk az eseményekre a gondolatinkon keresztül.


„Érdekes, hogy azok, akik hisznek a varázslatban vagy babonások, a legtöbbször tisztában vannak azzal, hogy mindez csak afféle biztonságot adó szokás, tudják, hogy gondolkodásuk ilyenkor irracionális. Ha ugyanis szembesítik őket a kérdéssel, tagadják. A valóság ugyanis nagy úr, és ha valami fontos dolog forog kockán, nem a babona kerül előtérbe, hanem a tudatos cselekvés.”

A teljes cikk itt
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr234916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metanis 2007.03.31. 17:39:55

Igen!A babona egy olyan dolog amit az ember hozott létre hogy magyarázatott találjon a dolgokra.Hisz az képtelen elviselni a megmagyarázhatatlan dolgot ezért muszály valami okot találni.Ezt az álmot sokan fent tartják azoknak akik képtelenek ezt a csalódást észre venni vagy feldolgozni!
Továábbi szép napot met!!
süti beállítások módosítása