Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Szokásaink, függőségeink, és a leszokás nehézségei

2007. február 24. 07:08 - Füredi Krisztián

A különféle szokásainkról való leszokás nagyon sokszor nagy lendülettel indul, aztán később nehezebb lesz, illetve sok esetben amikor „sikerül” a leszokás, akkor idővel teljesen váratlanul visszaesik a személy a korábbi állapotába. Gondolhatunk itt akár a fogyókúrára, akár a dohányzásra vagy drogfüggőségre. Ennek sokszor az az oka, hogy nem csupán a testi függőségtől kell megszabadulnunk, hanem attól az októl is amely sok esetben az említett cselekvés mögöttes okaként még továbbra is fennáll. Sokszor az a probléma, hogy ettől nagyon nehéz szabadulni, illetve sok esetben nincs is tisztában a személy azzal, hogy az említett cselekvést igazából mi is motiválja. Ez lehet sokminden, így például a stressz oldása, a depresszió elkerülése, kiszabadulás a problémák alól és még számos különféle igen változatos mögöttes ok. Erről ír részletesebben az alábbi cikk.

„Az egyszerűbb esetek is gyakran végződnek visszaeséssel. Hogy ezt el tudjuk kerülni, a legfontosabb eleve számolni ezzel a kockázattal és lehetőséggel. Korántsem véletlen baleset folytán szokunk vissza a dohányzásra, az alkoholra, hagyjuk abba megkezdett diétánkat. A "mi lenne, ha?" típusú gondolatok, az újrakezdéssel való kacérkodás mindig megelőzi a visszaesést. Jó, ha tudjuk, hogy ez biztos figyelmeztető jel, ha nem vigyázunk, oda az eddigi erőfeszítés. Ilyenkor gyakran arról van szó, hogy a problémánk mélyebben fekszik és a magatartás szintjén nem tudunk rá elég befolyást gyakorolni.”

A teljes cikk itt
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7839168

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan legyünk boldogok? 2011.03.31. 21:41:53

Gondoltam, ezzel az apró témával indítom blogomat... Na jó, bevallom már most, hogy nem tudom a választ. Pedig ez az a kérdés, ami titkon mindannyiunkat a legjobban érdekel. Úgy tapasztaltam, aki másvalamit jelöl meg életcélként, a "célt" kic...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása