2007. feb 24.

Szokásaink, függőségeink, és a leszokás nehézségei

írta: Füredi Krisztián
Szokásaink, függőségeink, és a leszokás nehézségei

A különféle szokásainkról való leszokás nagyon sokszor nagy lendülettel indul, aztán később nehezebb lesz, illetve sok esetben amikor „sikerül” a leszokás, akkor idővel teljesen váratlanul visszaesik a személy a korábbi állapotába. Gondolhatunk itt akár a fogyókúrára, akár a dohányzásra vagy drogfüggőségre. Ennek sokszor az az oka, hogy nem csupán a testi függőségtől kell megszabadulnunk, hanem attól az októl is amely sok esetben az említett cselekvés mögöttes okaként még továbbra is fennáll. Sokszor az a probléma, hogy ettől nagyon nehéz szabadulni, illetve sok esetben nincs is tisztában a személy azzal, hogy az említett cselekvést igazából mi is motiválja. Ez lehet sokminden, így például a stressz oldása, a depresszió elkerülése, kiszabadulás a problémák alól és még számos különféle igen változatos mögöttes ok. Erről ír részletesebben az alábbi cikk.

„Az egyszerűbb esetek is gyakran végződnek visszaeséssel. Hogy ezt el tudjuk kerülni, a legfontosabb eleve számolni ezzel a kockázattal és lehetőséggel. Korántsem véletlen baleset folytán szokunk vissza a dohányzásra, az alkoholra, hagyjuk abba megkezdett diétánkat. A "mi lenne, ha?" típusú gondolatok, az újrakezdéssel való kacérkodás mindig megelőzi a visszaesést. Jó, ha tudjuk, hogy ez biztos figyelmeztető jel, ha nem vigyázunk, oda az eddigi erőfeszítés. Ilyenkor gyakran arról van szó, hogy a problémánk mélyebben fekszik és a magatartás szintjén nem tudunk rá elég befolyást gyakorolni.”

A teljes cikk itt
Szólj hozzá

biztonság drog alkohol elfojtás addictológia kábítószer megvonás megvonási tünetek jutalomközpont stressz bűntudat önértékelés evés énkép biztonságérzet munkamánia munkafüggőség workaholism pszichopatológia szorongás internet függőség elhízás eustressz distressz öröm evészavar