Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Bioattitűdök - Bioélelmiszerek és a vélekedés róluk

2007. március 11. 07:08 - Füredi Krisztián

2006 nyarán széleskörű magyarországi felmérés készült Magyarországon arra vonatkozóan, hogy hogyan vélekednek hazánk fiai-lányai a bioélelmiszerekről. A kutatás eredményei rámutatnak az ökopiacok (biopiacok) és a szupermarketek vásárlóinak sajátos és eltérő szokásaira.

A kutatás koncepcióját és az eredményeket tartalmazó tanulmányt a Magyar Biokultúra Szövetség megbízásából Fürediné Kovács Annamária készítette.
Fürediné Kovács Annamária az alábbi kutatás elkészítésén felül  - azaz elsősorban - e blog szerzőjének felesége :-)

A kutatási eredmények szerint az ökopiacok vásárlói olyan tudatos személyek, akik arra törekszenek, hogy egészséges és biztonságos élelmiszereket fogyasszanak, és lényeges, hogy hajlandóak időt és energiát szánni arra, hogy ezeket autentikus forrásból szerezzék be. Ezzel szemben a szupermarketek vásárlói a napi fogyasztási cikkek gyors és kényelmes beszerzését célozzák meg.
A felmérés szerint az ökopiacok tipikus vásárlói a családos, középkorú nők, leginkább felsőfokú végzettséggel és az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek.
A jövedelem az a szocio-demográfiai ismérv, amelyben az ökopiacok és a szupermarketek vásárlói leginkább különböznek.
Az ökopiacon vásárolók 75%-a napi vagy heti rendszerességgel fogyaszt bioélelmiszereket, és közel 50%-uk havonta 50.000 Ft-nál magasabb összeget fordít bioélelmiszerek beszerzésére. Ők a bioélelmiszerek legnagyobb részét a biopiacokon vásárolják meg.
A szupermarketek vásárlóinak negyede vásárol rendszeresen bioélemszereket, de ennek összege havi szinten 10.000 Ft alatt marad.

Mélyebb szintű elemezések nyomán az derült ki, hogy a mindkét helyen a tradicionális értékek, - mint például boldog családi élet, vagy jó emberi kapcsolatok - és az egészség a legfontosabbak életvezetési szempontok a vásárlók számára.

Az egészség iránti vágy bizonyult a legerősebb motivációnak a bioélelmiszerek fogyasztása során is, amely szempontból lényeges a kockázati tényezők (pl. vegyszerek, tartósítószerek stb) kiküszöbölése. A legnagyobb veszélyt a növényvédőszerek és az állatgyógyászati szerek maradványaiban, a hozzáadatott mesterséges anyagokban, az ionizáló sugárzásban és a genetikailag módosított, génkezelt élelmiszerekben látják a megkérdezett személyek.

A szupermarket vásárlói is tisztában vannak azzal, hogy a bioélelmiszereket szintetikus növényvédő szerek, illetve genetikailag módosított szervezetek felhasználása nélkül állítják elő, mégis csak a szegmens 1/3-a tartja előnyösnek a biominőségű élelmiszerek fogyasztását.

A bioélelmiszerekkel kapcsolatban a fogyasztók elvárják, hogy más szempontból is egészségesebbek legyenek a konvencionális (nem bio) élelmiszereknél. A bioélelmiszereknek egészségvédő hatást tulajdonítanak, és számos élettani előnyt társítanak a termékcsoporthoz.

A szupermarket vásárlóinak 90%-a, az ökopiacok vásárlóinak 71%-a tartja drágának a bioélelmiszereket. Átlagosan 60-80%-kal ítélik drágábbnak az ökoélelmiszereket a hagyományos termékeknél. A vásárlók jelentős csoportját pedig a valósnál kedvezőtlenebb árimázs tartja vissza a vásárlástól.

Az ökoélelmiszerekkel kapcsolatban még mindig jelentős tájékozatlansággal találkozunk, még azok körében is, akik az ökopiacok vásárlóiként rendszeres fogyasztói a termékcsoportnak. Az ökológiai gazdálkodással kapcsolatban ismert és elfogadott a szintetikus növényvédő szerek alkalmazásának elhagyása, és a környezetkímélő termesztési gyakorlat, ugyanakkor a feltételeket megszabó objektív előírásrendszer már kevéssé ismeretes.

Mindkét bevásárlóhelyen előnyben részesítettek a magyar biotermékek, ugyanakkor csak abban az esetben választják a hazai gyártók élelmiszereit, ha azok legalább olyan jó minőségűek, és nem jelentősen drágábbak, mint az importáltak.

A teljes tanulmány, a részletes és konkrét ereményekkel innen letölthető, a Magyar Biokultúra Szövetség honlapjáról.
18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8644846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.03.11. 18:22:24

erdekes, hogy a kutatsbol kimaradt az a jelentos reteg, aki azert biozik, mert 1. trendi (nagyon sok ilyet lattam! persze be nem vallanak, inkabb felmondjak a handabandat) vagy mert 2. termeszettudomanyos ismeretek teljes hijjan levo, buta, konnyen manipulalhato ezos, aki emellett szuper rezgesu vizet iszik es csakis levitaciora kepes lakberendezo segitsegevel hajlando a fonottbutort szigoru delnyugati iranyba tenni, ha az a hold/jupiter allas alapjan indokolt :)
egyebkent en is preferalom a biotejet, mert finomabb.

teodora 2007.03.11. 18:25:30

szal egy ilyen felmeresnel tok jo lenne megnezni, hogy a valaszadok tudjak-e, hogy mit jelent, amit mondanak...

teodora 2007.03.11. 18:53:38

mondjuk az ionizalo sugarzasra - barmilyen - valaszt ado kozepkori noket megkerdeznem, hogy mi az az ionizacio, tuti biztos, hogy 99.99%-uk nem tudna.. gyanitom, hogy meg a pitagoraszi haromszognel is elbuknanak (pedig a puthagoreusok vegak voltak..). ez egyebkent a bioelelmiszerek legnegativabb kampanya, hogy nagyon sok buta ember van a klubban.

Timea 2007.03.12. 10:53:08

Éppen bio rozs tejet fogyasztok müzlivel és aszalt gyümölcsökkel.
Amióta változtattam az étkezésemen, határozottabban jobban érezem magam!
Egyetlen hátránya van: tényleg sokkal drágább, mint az agyonhormonizált élelmiszerek...

Örülök ennek a bejegyzésnek, legalább bővebben is tájékozódhatok. Köszönöm.

teodora 2007.03.13. 09:29:00

maga a felmeres egyebkent nagyon erdekes es alapos..

off: boldog nevnapot

vio 2007.03.14. 00:08:16

szia! nem tudom, hogy utálni fogsz-e de tulképpen ide csatolódik, pár hete volt itt sd-ban egy fejtágítás a helyes táplálkozásról... némi szóróanyagot is kaptunk, ha gondolod, elküldhetem/feltehetem ide. amerikaiak... mindent túlzásba visznek. és csatlakozom a névnaphoz ;)

ica · http://nyoc.blog.hu/ 2007.03.14. 09:31:55

bio ide vagy oda, nekem ez olyan, mintha beülnénk egy üvegbúra alá. vagy: nem engedném a gyerekemet tv.-zni meg netezni, mert sokkal jobb beszélgetni és közvetlen szociális életet élni :-) ez mind igaz, de a világban kell élni, s megtanulni azzal bánni és szelektálni. Fizikailag is. Jó lenne, ha úgy mint régen, minden bio lenne, s erre törekeni kell, de ez egy globális probléma. Vagy sikerül változtatni, vagy alkalmazkodik a szervezet, vagy sem, s akkor mindenkinek annyi. Ez is egy természetes szelekció, s ha túléli az emberiség, lehet, hogy egyszer a mostani bio lesz a káros :-)).

teodora 2007.03.14. 13:18:54

jól mondod :)

azok a felmérések jutnak eszembe, amikor kiderült, hogy a baciölővel mosakodó gyerekek és felnőttek min allergiásak lettek, mert nem tanultam meg bacitölni
persze azért nem jó egyből a halálos dózissal edződni se..

teodora 2007.03.14. 14:55:50

min=mind tanultam=tanultak.. hol van már az editor?:)

teodora 2007.03.31. 10:04:07

erre azóta sem jártál? de úgy nézem, más posztoknál is vannak duplázások, mert lassan frissülnek csak a beírások, mindenki újraküldi

ica · http://nyoc.blog.hu/ 2007.06.10. 18:11:59

upsz, teodora, el is feledkeztem erről. remélem, még
életben vagy?? :-))

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.06.10. 19:41:06

Ica, Teó!

A használt vegyszerekhez nem hozzászoksz, hanem korábban meghalsz vagy megbetegszel tőlük. Végülis persze ez is egy hozzászokás.
A baktériumok teljesen más lapra tartoznak, hiszen azokkal ha nem találkozik a gyerek szervezete, akkor nem alakulnak ki az antigének, aminek következtében majd nem lesz annyira ellenálló a szervezete.

A mesterségesen hozzádott vegyszerek és hormonkészítmények azért nem így működnek.

Vagy a műtrágya is teljesen más. Normál esetben egy gyümölcsnek van adott mennyiségű beltartalma. Ez azt jelenti, hogy tartalmaz egy csomó mindent, vitaminokat, nyomelemeket, enzimeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az áletünkhöz.
Ha műtrágyával termesztenek egy növényt, akor abban sokkal kevesebb lesz a beltartalom.
Ez azt jelenti, hogy ha száz évvel ezelőtt megettél egy almát, akkor abban annyi beltartalom volt, amhez napjainkban mondjuk 2 kg-ot kéne megenned, hgy hozzájuss. Vagy pedig egy almát, ami bioalma, tehát ökológiai gazdálkodásban készült.

Ilyen módon egyre károsabbak, és egyre kevesebb valóban szükséges anyagot tartalmaznak az élelmiszereink, mert így gyorsabb, olcsóbb az előállításuk.
Ilyen például a joghurt gyümölcsdarabokkal, amikor a gyümölcsdarab úgy készül, hogy zselatindarabkákra ráhúznak egy gyümölcshéj szerű anyagot, és ettől úgytűnik, hogy gyümölcsdarabkák vannak a joghurtban, pedig zselatin, ami az állatok csontjából és körméből kifőzött anyag...


És akkor a környezetvédelemről még nem beszéltünk.

ica · http://nyoc.blog.hu/ 2007.06.10. 20:34:27

Tudom, Krisztián, ez így van. Amikor születtek a gyermekeim, valóságos élelmiszer-pszichózis szállt meg, "minden bio legyen!". Nem működik. Itthon még úgy-ahogy, oviban már nem. Akkor döntöttem úgy, igyekezni kell kerülni, ami kifelyezetten káros, de élni kell ebben a világban. Hogyan lehet ezen változtatni? Te mit teszel?

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.06.10. 20:57:05

Én mit teszek?
Többségében konvencionális (nem bio) élelmiszert veszek, mert egyrészt nehezen beszerezhetőek a bioélelmiszerek, másrészt megfizethetetlenek.
Mondjuk van javulás azért, egyre több bioélelmiszert lehet kapni, és viszonylagosan egyre olcsóbbak, de így is nagyon rikta, hogy ilyet veszek. Bio tejet és bio joghurtot szoktam a Spar-ban venni, azok nagyon finomak és nem annyira drágák. Egyéb élelmiszer esetén csak nagyon eseti, hogy biót vegyek.
Kicsit nyugatabbra azért jóval könnyebb. Vannak olyan svájci és német ismerőseink, akik szinte csak kizárólag bioélelmiszert fogyasztanak. Pl. Bécsben is van bioszupermarket, ahol csak bioélelmiszereket lehet venni, azt viszont mindenből lehet.

ica · http://nyoc.blog.hu/ 2007.06.10. 22:13:11

átlagon túl nem szeretk ezzel foglalkozni :)

Gloucester 2010.03.08. 20:25:31

Európai bioélelmiszer termelésről 2010-es kutatás eredménye:
penzcentrum.hu/cikk/1022496/1/hol_terem_a_bio_europaban_hazank_hatul_kullog_a_sorban
"... az itthon termelt bioélelmiszerek kinálata nem mutat különösebb növekedést, ráadásul ezek nagyrészét exportáljuk az erősebb fogyasztói réteggel rendelkező nyugati országokba."
süti beállítások módosítása