2007. ápr 13.

Életesélyeink – életminőség, stressz, megküzdés - Dr. Kopp Mária - Pszinapszis ajánló

írta: Füredi Krisztián
Életesélyeink – életminőség, stressz, megküzdés - Dr. Kopp Mária - Pszinapszis ajánló

Életesélyeink – életminőség, stressz, megküzdés - Dr. Kopp Mária - 2007. április 14. szombat 17:30-18:30

StresszDr. Kopp Mária a stressz és a megküzdés neves és elismert szakértője. Az előző pszinapszis ajánlókhoz hasonlóan mind a téma aktualitása mind pedig az előadó személye miatt is ajánlom ezt az előadást.

Az előadás leírása a Pszinapszis honlapjáról:

"A 2007. év Selye János születésének centenáriuma. Ennek ellenére máig sem vált általánossá az a felismerés, hogy az emberi egészségromlás, elsősorban a korai, un. idő előtti egészségromlás és halálozás szempontjából a krónikus stressz szerepe meghatározó. Míg az 1960-as években egészségi mutatóink jobbak voltak mint Ausztriában, ma Magyarországon az érettséginél alacsonyabb végzettségű rétegekben minden második férfi nem éli meg a 65. évét, ez az arány Ausztriában és a magyar nők esetében is 80 % felett van.
 
A korai egészségromlás az életminőség nagyfokú romlásának csak végső mutatója. Genetikai okok nem magyarázhatják ezeket a riasztó jelenségeket. Saját, a magyar népesség körében végzett, igen széleskörű keresztmetszeti és követéses vizsgálataink szerint a közös normák, értékrend hiányának, az anómiás lelkiállapotnak, a rivalizálásnak, a bizalom hiányának, az ellenségességnek igen fontos kóroki szerepe van a krónikus stressz hátterében. A középkorú népesség egészségromlása közvetlenül összefügg a munkahelyi stresszel, a munkahelyi bizonytalansággal és rossz légkörrel.
 
A vizsgálatok eredményei alapján a fogyasztói értékrend, a külső aspirációk egyértelműen jelentős lelki és élettani veszélyeztető faktorok, míg az élet értelmébe vetett hit, a belső aspirációk, az adaptív megbirkózási módok komoly védelmet nyújtanak a társadalmi változások által okozott krónikus stresszel szemben. "


Pszinapszis 2007 honlapja
Pszichológia lap
Szólj hozzá

biztonság depresszió stressz önértékelés énkép biztonságérzet szorongás eustressz distressz egészségpszichlógia