2007. ápr 14.

Gyerekek a szüleik mintáját követik

írta: Füredi Krisztián
Gyerekek a szüleik mintáját követik

Gyerekek és szülői mintaA gyerekek viselkedését nagy mértékben meghatározz a szüleik viselkedése. Ez azon túl is jelentős, hogy a gyerekek egyszerűen a szüleiktől tanulnak meg sokmindent. Ez ennél kevésbé egyértelmű szinteken is jellemző. A szülő viselkedése meghatározza azt, hogy mely viselkedésformák a követhetők, a megengedhetők, és melyek a tiltottak. Ilyen módon a gyerek elfogadható viselkedésnek fogja a tekinteni az erőszakot vagy a mértéktelen alkoholfogyasztást abban az esetben ha a szüleitől ezt látta.
Természetesen létezik egy fordított trend is, hiszen az alkoholisták gyermekei sok esetben egész életükben antialkoholisták lesznek, de mégis az esetek többségében inkább az a jellemző, hogy tudattalan módon azokat a megküzdési és viselkedési módokat használja a gyerek, amelyet a szüleitől lát, a szüleitől tanul.

Ez vizsgálták egy kutatás során, erről szól az alábbi írás.


„Az antiszociális családban felnőtt gyerekek maguk is hasonlóan fognak viselkedni, mint szüleik. Egy új vizsgálat szerint a gyerekek viselkedésének az a kulcsa, hogy ők milyennek látják szüleiket.”


A teljes cikk itt
Szólj hozzá

gyerek énkép szerep szerepek szülő anya apa gyereknevelés agresszió fejlődéslélektan