Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Prizonizáció, alkalmazkodás a börtönélet szabályaihoz

2007. április 16. 07:40 - Füredi Krisztián

Prizonizáció
Amikor valaki börtönbe kerül, akkor a „túlélés”-hez szükséges számra, hogy megtanulja a börtön szabályait, és kövesse a börtönben kialakult normákat. Ezek a normák természetesen mások, mint amelyeket az addigi életében követett a személy. El kell fogadni azt a szerepet, hogy ő egy elítélt, és abban a szerepben kell viszonyulnia a többi elítélthez, és a börtönőrökhöz. El kell sajátítania a börtön nyelvét, a börtönszlenget. Az életének a rendje megváltozik, kiépül egy új napirend. A börtön sajátos szubkultúra. Ennek a szubkultúrának, illetve a prizonizációnak hatása van a személyiségre. Ez sok kérdést vet fel, többek közt az, hogy a prizonizáció eredményeképpen, illetve a börtönbüntetés eredményeképpen milyen szempontól lesz különböző az a személyiség aki kijön a börtönből attól, aki bement oda. Kérdés az, hogy ez a változás elősegíti-e a bűnözés csökkenését, a társadalomba való megfelelő visszailleszkedést vagy pedig éppen ez ellen dolgozik-e.
Az alábbi írás a prizonizációról és a hatásáról szól részletes és igen igényes módon.

„Már Irwin és Cressey (1962) is kritikai megvilágításba helyezte Clemmer tanait. A kutatók szerint három fajta börtön-szubkultúra létezik, a tolvajoké, a raboké, és az első bűntényeseké. A ’tolvajok’ azok a rabok, akik a kinti világból hozzák az értékeiket és az erkölcsi világképüket, és ennek megfelelően megfertőzik a börtönközeget, ez az import modell. Ezt a fogalmat még Schrag (1954) vezette be a börtön-szubkultúrákról szóló tanulmányában. A fogvatartottak másik csoportja lesz az a szegmens, amit a börtönrendszer termel ki, ’a rabok’, míg a harmadik csoportot az első bűntényesek képezik, akikre az a jellemző, hogy inkább az őrök és az irodista személyi állomány értékrendjével azonosulnak.

A kutatók úgy vélik, hogy a prizonizáció legsúlyosabb következménye a szégyenérzet eltűnése, ami nélkül képtelenség a reintegráció és az áldozatokkal való szembesülés. A prizonizáció tehát a reintegráció ellen ható tényező. A reintegráció sikeresebb lehet a fiatalkorú fogvatartottaknál, akik nem töltöttek el annyi időt a börtönben, mi sem bizonyítja jobban a prizonizáció létét.”


A teljes cikk itt
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2458435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wegaz Doegdah · http://mdah.blog.hu 2007.04.16. 14:48:54

Ezt csak olyan ember írhatta, aki nem volt még dutyiban. Ha bent lenne mondjuk 1 évet, egyből törölné az elméletét és azt mondaná, hogy vanak a dominánsok, akik fenyítenek és elvesznek. De ide tartoznak a veteránok, vagy az életfogytosok is.
Vannak még a gizda katonák, akik a dominánsok seggét nyalják, és ettől azt hiszik, h ők is azok, de ugyanakkor paráznak tőlük ezerrel és vannak a láthatatlanok, akik kerülnek minden bajt és bajforrást, megpróbálnak eltűnni mindenki elől. Ezek csak a többi láthatatlannal kommunikálnak.
Na és vannak az örök áldozatok, akiket mindig megtalálnak, megvernek és egyebek. Ráadásul a smasszerek sem csipázzák. Nekik akkor jó ha alszanak, vagy ha magáncellában vannak. Általában azzal tellik a napjuk, hogy a gyengélkedőre kerüljenek. Ide tartoznak a korrupt zsaruk és smasszerek, a pedofilok, és a családgyilkosok.
Még van egy olyan kategória, hogy egyéb. Ezekre senki sem figyel, mert fölösleges. Ők a betegek, sorozatkillerek, skizofrének, vagy authisták, esetleg spirituálisan jobban megáldott alakok, akik furcsák.... ezeket még a buzik is kerülik. Kb. ennyi. Nincs pszichológiai elmélet, mely ennyire egyszerűen rátehető bármelyik börtönre.
Jobb kerülni az egész kócerájt és a bekerülési esélyeket...

Fliegauf Gergely · http://bvpszichologia.blogspot.com/ 2007.04.19. 19:10:49

A blogomról származó "idézet" kiragadás, sőt, még magam is egy 120 oldalas tanulmányból nyestem ki, ami a terveim szerint hamarosan megjelenik a L'Harmattan Kiadónál Fogvatartott gondolatok címmel.

Ezúton kérdezem a bloggert és mást is, hogy lenne-e érdeklődés egy teljesen civil alapokon szerveződő büntetés-végrehajtási fórum iránt, ahova pszichológus, szociológus, szociális munkás, szociálpolitikus, történész, jogász, antropológus stb. hallgatókat hívnánk meg?

Szerk · www.addictus.blog.hu 2007.06.06. 16:20:51

Remek kezdeményezés, szociális munkásként dolgozom, és nagyon üdvözlöm az ötletet.

Az írás védelmében pedig annyit, hogy egy rövid ismerető cikkbe nem lehet szótejteni minden börötnszocializációs jelenségről.

A lényege hogy a jelenségre felhívja a figyelmet, és ezt maradéktalanul megtette.

corze · http://bortonvilag.co.cc 2011.02.19. 21:42:03

Hát tisztelt hölgyek urak, akkor megmutatom milyen sittes világ egy elítélt szemével. Úgy látom mindenki máskép látja a benti életet, nincs egy őszinte írás a börtönéletről..

Régóta foglalkoztatott a gondolat csinálok egy weboldalt és leírom azt ahogyan én láttam a benti életet. Sajnos van hátra még egy kevés nem soká indulók.

Ti mit csináltok bent, (én még nem találkoztam bent agyturkásszal?????????
Hol kutat a börtönpszihologus???

magori 2011.02.25. 22:24:56

corze · bortonvilag.co.cc 2011.02.19. 21:42:03

Teljesen egyetértek!

borton.ajjaj.hu

magori 2011.02.25. 22:27:46

@corze: Már írtam a honlapra!
Egyetértek (8 hónap-közlekedés-Sándorháza)
süti beállítások módosítása