Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Az alkohol erőszakosabbá tesz mint egyéb tudatmódosítók

2007. június 07. 07:09 - Füredi Krisztián

alkohol
Az alkohol sokszorosára növeli az erőszakra való hajlamot - állapította meg egy svéd kutatás. Ez nem feltétlenül újdonság, ám azt is megállapították, hogy a tudatmódosító szerek mezőnyében az alkohol kiemelkedően magasabban emeli meg az esetleges erőszak lehetőségét, mint egyéb szerek.

"A hatás számszerűsíthető: mint kiderült, az alkohol éppen tizenháromszorosára növeli az erőszakra való hajlamot, nemtől függetlenül. Ugyanakkor a természetes és mesterséges kábítószerek vagy tudatmódosítók, például a kender és az amfetamin által okozott kár ennek mintegy felére tehető."


A teljes cikk itt
22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5793406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.06.07. 08:27:51

ez alapján a füvezők 6x erőszakosabbak, mint más, ami meg baromság.. nade a pszichológiának sosem volt erőssége a matek :p
szerintem egyébként inkább arról van szó, hogy a szerek a gátlásokat csökkentik, és hogy mi van valakiben a felszín alatt, az más kérdés. nem hiszem, hogy az alkohol vagy bármi megfelelő alap (feszülstségek, elnyomott aggresszió) nélkül ilyen hatást váltana ki. csak elveszik a kontroll, és emberekben ennyi felgyülemlett indulat (vagy akár elmebaj) van.

saco · http://saco.freeblog.hu 2007.06.07. 11:51:08

Részegen őszinte igazán az ember ;)

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.06.07. 13:43:45

Teó:

Ha ez egy igazi tudományos cikk, akkor megjelent valahol egy tudományos folyóiratban, amelynek maximálian meg kell felelnie igen kemény statisztikai elvárásoknak. Csak akkor mondható egy eredményről általában, hogy valós, ha azt statisztika alátámasztja.
Enélkül nem jelenhet meg cikk igazi tudományos folyóiratban. Amit pedig nem publikálnak, az nem számít tudományos ereménynek.

Sajnos Magyarországon a netes pszichológiás hírekben sokszor nem szokták meghivatkozni a forrást, ami azért hiba, mert nem lehet utánnamenni a forrásnak. Ha lehetne, akkor ott lenne, hogy ez hol jelent meg, meg lehetne keresni, és ott látszódhatna a mögötte lévő kő kemény statisztika.
A cikk persze tévedhet is, de ahhoz, hogy ezt bizonyítani lehessen (szintén tudományosan), ahhoz látni kell az eredeti eredményeket, és annak tükrében lehet konrét dolgokat cáfolni vagy elfogadni.
Éppen ezért szükséges a statisztikai háttér, hiszen akkor lehet bármit is cáfolni, ha tudjuk, hogy mi támasztja alá azt a következtetés.
(A tudományosságnak ezt a kitételét hívják verifikációs kritériumnak.)

Látod Teodóra, van amikor válaszolok :-)
Kérlek jegyezd meg, hogy ilyen is van :-)

teodora 2007.06.07. 14:02:41

ok. felírom (régebben gyakoribb volt)

ami meg a tudományos izét illeti, néha a józan ész(sic) vagy hétköznapi tapasztalat többet ér

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.06.07. 14:12:04

Néha a tudományos kutatások eredményei ellentmondanak a józan észnek, így nem az eredmény ésszerűségét lehet és kell megkérdőjelezni, hanem azt a módot, ahogy az eredményre jutott a kutató.
Ha valami beigazolódik, de valószínűtlennek tűnik, attól az még lehet tudományos tény mindaddig, amíg az eredeti kísérleteket meg nem cáfolják valamilyen módon, pl. más kísérletekkel.

Egy időben a józan ész nagyon ellent mondott annak, hogy a Föld gömbölyű, hiszen akkor miért nem esnek le azok, akik "alul" vannak :-)

teodora 2007.06.07. 14:21:10

ebből is látszik, hogy lapos

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.06.07. 14:23:00

De akkor miért nem folyik le a víz a szélén?

s'more 2007.06.07. 15:58:43

Sajnos Krisztián ( ismerjük egymást ,de most nem mondom meg honnan) a statisztikát is emberek készítik és sokszor azt hozzák ki belőle ,ami nekik ttetszik némileg szépítve az adatokat az érdekek szerint. Aki iszik mindig gátlastalanabb lesz azért isznak sokszor az emberek ,hogy oldják a feszkót. Persze ,aki rendeszeresen nyomatja az már függö és ezért lesz egyre dúrvább. Szerintem az antialkoholizmus is kicsit fura. Néha egy pici inni nem rossz. De jó a cikk köszi(-:

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.06.10. 02:49:37

Krisztián, vagy egyszerűen szamár vagy, vagy pedig marihuána-legalizáló harcos. A részeg agresszió egyszerűen nem igaz (magam is nagyon barátságos vagyok bebaszva és rengeteg részeget láttam életemben, kevéssel volt gond). Nem kell ehhez tudomány, elég látni pár száz (ezer) részeget.

Ami a forrásodat illeti: két dolog. Egyrészt a "remek" cikk alatt egy alkoholelvonó reklámja van - merő véletlenségből. Másrészt a belpolitikai híreket végignézve napnál világosabb a balliberális (sőt, alapvetően SZDSZ-nyaller) jelleg. No, és itt a találós kérdés: melyik párt harcol vajon a marihuána legalizálásáért??

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.06.10. 10:03:25

Molnargoreny:

Érdekes a felvetésed. Fontos, hogy nem akarom védeni a cikket semmilyen formában, mert sajnos a magyar tudományos intrenetújságírás olyan, hogy nagyon ritkán hivatkozzák meg a forrást, ahonnan a cikket veszik, így nem lehet látni, hogy pontosan milyen kutatási hátér, milyen módszer, milyen statisztika van mögötte.
Nem vagyok marihuána-legalizáló harcos.
Fontos, hogy attól, hogy azt derül ki, hogy a tudatmódosító szerek közül az alkohol tesz a legagresszívebbé, az nem azt jelenti, hogy a több tudatmodósítónak nincsen agresszivizáló hatása, és azt sem jelenti, hogy van, csak annyit jelent, hogy ezek közül a legnagyobb az alkoholnak van.
Fontos látni, hogy azzal, hogy valami valamilyen szempontból a "legrosszabb", attól még ez nem teszi "jóvá" a többit, csupán egy bizonyos szempontból felállít egy sorrendet. Viszont sorrenddet több ezer ismérv alapján fe lehetne állítani, nyilván sokféle változatban állnának sorba a tudamódosító szerek.

A forrásban a cikk alatt valóban van alkoholelvonós hirdetés, de ha jól megnézed, akkor az etargetes hirdetés, ami azt jelenti, hogy vizsgálja az oldal tartalmát, és releváns hirdetések kerülnek bele automatikusan. Tehát ha a fogamzásgátlásról szólna a cikk, akkor nagy valószínűséggel egy óvszer vagy gyógyszergyártó cég reklámja kerülne oda automatikusan.

Egyébként vigyázz, hogy ne ess bele pont abba a hibába, mint néhány marihuána legalizáló. Ők a többi "legális droghoz" szokták hasonlítani, mondván hogy vagy nem rosszabb, vagy kevésbé káros. Ugyanez a másik oldalról az, ha nem fogadod be azokat az információkat, amelyek arról szólnak, hogy van olyan ismérv, amelyben az alkohol például rosszabb, mint a marihuána.
Azt gondolom, hogy egymástól függetlenül kell nézni a tudatmódosító szereket, nem pedig egymáshoz hasonlítgatva.
Persz ez hosszú vitát szűl sok szempontból, de most nem szeretnék ebbe az irányba elmenni.

teodora 2007.06.10. 12:20:50

nem teljesen normális dolog politikai összeesküvést látni egy valszeg máshonnan átvett bulvár-tudományos kisszines mögött... és azért a hétköznapi tapasztalat inkább az alkoholos agresszió mellett szól, tiszt. a kivételnek

Ka 2007.06.12. 11:21:33

Eloszor is nem irok ékezetekkel, bocs! Tudomanyossag ide vagy oda, ezeket megfigyelik sokan, tobbek kozott en is figyeltem az alkohol hatasat, magamon aztan bovult a csaladtagokra, baratokra ...stb Az agressziot alairom, okoz agressziot, de velemenyem kisse masabb, egyes embereket agresszivve tesz, masokat ellazit. Fugg temeperamentumtol, gatlasoktol, miket az alkohol felszabadit. Nem hiaba a regi latin mondas: IN VINO VERITAS.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.06.12. 11:43:43

Történetesen én munkám során találkoztam statisztikai mennyiségű részeggel és ezt nem találtam igaznak. Van agresszív részeg is, de messze nem ennyi, és legalább annyi van, aki piától megszelídül. Én például józanul vagyok agresszív. Részegen nem, kicsit sem.

Ka · http://kandras79.freeblog.hu/ 2007.06.13. 08:44:01

Szoval Molnargoreny, Te vagy az ki megmondod a frankot:), jol teszed, szukseg van a kritikara, en is nagyszajunak vagyok tartva. Lattam a blogod, de nem akarok hozzaszolni, jobb ha nem.Amugy nekem is volt, meg van csak inaktiv. Amugy az ilyen fajta kutatsok, amikrol itt irnak, velemenyem szerint nagyon is onceluak es egyaltalan nem allnak obiektiven a dolgokhoz. Kellenek egy doktori disszertaciohoz, vagy egyeb erdekek, politikai, vagy anayagi...

s'more 2007.06.13. 11:06:59

Kedves KA ,

Erre céloztam én is... ferdítik ,ahogy az érdekek és a pénz kéri sajna...

Mesi 2007.06.13. 12:03:24

sööö, mivan haaa az erőszakos emberek alkoholizálnak nagyobb arányban? arról bezzeg nem szól a fáma

FLoOrExA 2007.09.08. 00:39:45

Kedves Mesi! Hááát... Van benen valami :) Ugye.. aki aggresszív az eleve többet iszik, mert azt hiszi,hogy az alkohol oldja a feszültséget. Lehet, hogy igaza van, sőt valamilyen szinten teljesen igaza van.Az alkohol oldja a feszültséget bár én szerintem minden emberre máshogyan hat!Nem vagyunk egyformák!Az tény,hogy az a legrosszabb amikor akkor iszik az ember,hogyha van valami gondja,ideges...Tehát, amikor ``alkoholba folytja bánatát``.Na,hát akkor tényleg a legroszabb , mert szerintem akkor nem lazul el az ember nem lesz nyugodtab,épp ellenkezőleg, akkor felszabadultabb és tör-zúz.Azt a feszültséget vezeti le,( ilyen formában mint pl rongál,összetör,estleg verekszik is ,akkor semmi nem tetszik , mindenbe beleköt ) Amit akkor érzett amikor eldöntötte,úgy ``segít`` magán,hogy alkoholizálni fog.Vagy ha nem is érezte, de tudat alatt ott volt benne az a harag.Mert ugye aki aggresszív főleg ha van rá kellő oka is .. és akkor iszik rá.. nah hát.. De az az ember aki alkoholban keresi a választ, Ő MIÉRT PONT ALKOHOLLAL OLDJA MEG A PROBLÉMÁT ??! Tehát arra lehet vissza utalni,hogy ez az ember már többször ehhez a módszerhez folyamodott, tehát ha nem is gyakran de iszik( és nem 1-2koccintás alkalmából).Tehát lehet, hogyha nemn ivott volna már eleve , akkor meg lenne oldva a probléma , VAGY NEM IS LENNE PROBLÉMA .. nah jo nem irom tovább mert ez nagyon bonyolult szerintem ... rettentő sok összefüggést kell figyelembe venni...családiháttér, meg stb ...

akárki 2008.02.21. 19:10:14

Ugyan kedves tudós urak,még a hülye is tudja hogy az alkohol butit,nyomorba dönt,de agresszivvá is tesz?Nem.A drog az igen,vegyük pld-ul Amerikát ahol nem egy két lövöldözös iskolai merénylet volt mostanában.Az elkövetök biztosan totál alkoholisták voltak igaz?Vagy belött drogosok esetleg?Szerintem az utobbi.

pamacs 2008.02.23. 21:51:23

Az alkohol nem tesz jobbá, csak esetleg egy időre ellazít, és ez sem igaz mindenkinél.A baráti társaságban, és rokonságban is van rá példa, hogy egy bizonyos ponton átesve már csak az agresszió marad.Tehát butít, és agressziót szül nam kis mennyiségban.Persze ez csak azokra igaz, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, és nem csak egy pohárral.Az alkohol nincs jó hatással a családra sem, mert ők szenvednek a legtöbbet tőle.Mesélhetnének róla sokat.Üdv.

bazs 2008.03.05. 11:29:01

csatlakozom azokhoz akik az agresszióra való hajlam önmérséglése után az alkohol által feloldott korlátok után akaratossá és agresszívvá válnak.. Én is ilyen vagyok sajnos.. mint kiderült. Ezt amúgy kissé nehezen dolgoztam fel, és a barátnőm is mikor húztam a haját bulin, mikor nem akart táncolni velem.. szóval csak annyit hogy ha nálam filmszakadás van, akkor télleg jó fej vagyok és haver.. egészen addig amíg nem akar valaki, ismerős vagy ismeretlen - keresztbe tenni.. szerintem a fő probléma, hogy a kontroll aminek kellene lenni az ivás mértékének szabályozására gyakran megszűnik és rendes emberek is torz részeg bunkókká válhatnak.. Én legalábbis csak ritkán tudom koontrollálni a menniységet.. Üdv
Balázs

Papp Roland 2008.09.22. 05:15:50

Sajnos a pszichópharmatikák is leggalább annyira veszélyesek mint az alkohol és a drogok, gondoljanak bele ezek is kábitószerek még ha legalizáltak is. sajnos ezt tapasztalatból mondom, szettem egy jó ideig és sajnos rosszabb állapotba kerültem mint azelött voltam, a függöségröl nem is beszélve, ezallatt az idö allatt tönkre mentem, féltem a külvilágtól, egy zombi voltam. Ezalatt kezdöttek nálam az epilepsziás rohamok, dühkitörések, majdnem elvesztettem mindent, a családom az életem.
Mindez pár gyógyszertöl, amire azt monták hogy ettöl meggyógyulok. Hát nem!
Fogtam ezeket a gyógyszereket és kihajitottam, és 3 hónap tömény szenvedés után kezdtem ki lábalni az egészböl, természetesen segitségel amit a család és pár jó barátjának köszönök.
A teljes kitisztulás egy évembe telt.
Igy hát ne mondja nekem senki, hogy ki mitöl lesz agresszív!

sutyera (törölt) 2010.09.09. 15:11:33

halihó !
az én véleményem az, hogy vessük össze pl a könnyűdrogot mint pl a fű, és a nehezebbet, mint alkohol ! a kettő közötti éles különbség már abban is meglátszik, hogy míg a fűszívástól kevés százalék, de az alkoholtol sok sok házasság és emberéletek mentek mártönkre ! bármilyen szer ami tudatot módosít, kábítószernek minősülő anyag ! mind1 mi, legális e vagy sem, bármennyire is nehéz ezt megemészteni. annyi biztos, hogy fűszívott emberek kevés százaléka fog közvagyont is rongálni a bulik után, nem úgy mint italos társaik hazavánszorogva és szétokádva a járdákat meg amit látnak. a lehető legrosszabb anyagot legalizáltuk és adtuk választásul ! EZ PEDIG AZ ALKOHOL ! nembeszélve az állami támogatottságáról, és ezen azért érdemes elgondolkodni. ha tehetném azonnal betiltanám az alkoholt. az amerikai iskolások, akik egymást lelövik azok meg lehet be vannak lőve, csak hát NEM FŰTŐL ! bocsánat... és az ilyen gyenge semmiségeket ne kategorizáljuk már a kemény drogok közé, butaság és tudatlanság lenne ! és hozzánemértés azt állítani hogy a fűtől lövöldözni kezdesz. (legalább is a 100-ból max 1 aki ezt tenné) vagy teszi. mindemellett senki pártján nem vagyok, csak a társadalomban rendet kellene rakni a fogalmak között, és tudatosítani mindenkiben, hiába legális szert fogyaszt, attól az még kábítószernek minősül ha tetszik ha nem. szóval lehet ímelni, ámolni, ha iszol kábítószert fogyasztottál, ergo módosul a tudatod, amit nehezen, vagy egyáltalán nem tudsz kordában tartani, akár buta, tunyult és agresszív is lehetsz tőle. LE VELE, undorító egy valami.
süti beállítások módosítása