Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Beszélgetés az evési zavarok és testképzavarok szakértőjével (anorexia, bulimia, elhízás, fogyás, izomdiszmorfia, kóros testépítés)

2007. július 02. 07:14 - Füredi Krisztián

Lukács Liza

Az elkövetkezendő néhány napban Lukács Lizával beszélgetek, aki a pszichológus, ezen belül pedig elsősorban az evési zavarokkal, illetve testképzavarral foglalkozik. A következő három napban ezekről kérdezem.

Az első beszélgetésben az anorexiáról és bulimiáról beszélgetünk.
A második nap témája az elhízás és a fogyás.
A harmadik napon pedig az izomdiszmorfiáról, a férfiak testképzavaráról, a kóros mértékű testépítésről beszélgetünk.

Krisztián: Mit tartasz alapvetően a szakterületednek?

Lukács Liza: Alapvető szakterületemnek az evési zavarokat (anorexia nervosa és bulimia nervosa) tartom, ugyanakkor a nem organikus eredetű (tehát testi okokra nem visszavezethető – a szerk.) elhízásformák ugyancsak az érdeklődési körömbe tartoznak. Ezekkel a problémákkal a gyakorlatban egyéni és csoportos konzultációk, tréningek formájában, valamint elméleti szinten (tudományos kutatások, publikációk, előadások) is foglalkozom. Kutatási érdeklődésembe az utóbbi időben bekerültek a férfiak zavarai is, az izomdiszmorfia, a szenvedélyszerű testépítés és az azzal járó anabolikus szteroid-használat is.


Folytatás következik a fent említett témákban...
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr39109866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.07.02. 11:02:49

sehol nem találok olyan testképzavarról (ha az) leírást, ahol valaki dagadt akar lenni. van ilyen?
egyébként nem bagatellizálni akarom, de most, hogy a wikin végignéztem az eating disordereket, elég röhejes, hogy gyakorlatilag minden az. aki keveset, sokat, gyorsan, lassan, éjjel, este, reggel, ülve állva stb eszik, annak mind adtak nevet. nem is értem, miért nincsen köztük a legújabb szindróma, az ECWFOTLS (Eating Chicken With Fork On Three-legged Stool). szerintem épp elég baj, hogy a fogyasztás (vicces belegondolni, hogy ebben a szóban benne van a fogyás és a zabálás egyszerre), szóval ekörül forog az egész beteg nyugati társadalom - és a psyk még rátesznek egy lapáttal a médiával karöltve, hogy másról sincs szó mindenütt, mint arról, hogy mennyire kóros mindenféle evés, mennyire kórosan rosszkedvűek az emberek, és hogy mennyire kórosan nem felel meg az ember valamiféle nemlétező ideálnak, amit aztán le is közöl havonta a magazin. az eredmény, hogy még az is elkezdi magát degeneráltnak érezni, akinek amúgy semmi baja. Ezt most nem a blogra értem persze, mert hasznos infók és jó lesz ez a sorozat is nagyon, és a kommentek alapján sokakat érint, csak a sok kórságon akadtam ki, amit a neten találtam, és ami jellemzően a hüje amerikaiak agymenése. Egy kicsit hasonló a szitu, mint az addikciók terén, amikből már mindenre van külön diagnózis, arról meg cikk, aztán sikerkönyv. Ma már nem az új vallás alapítása a nyerő modell, hanem új betegségeket kitalálni lett divat. Miért nem az okokra koncentrálnak inkább?

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.07.02. 15:03:46

Igen, van, nemsokára szó esik majd az elhízás lehetséges lelki okairól.

Szerintem alapvetően az okokra koncentrálnak, ami ebből a médiában látszik, az mindig torzít, hiszen más az érdekes és más a hasznos.

s'more 2007.07.03. 10:41:16

Az evést élvezni kellene csak szerintem kicsit túllihegi az egész média meg tudományos világ. Bió makró -bió mikró-bió hússal hús nélkül....

Bulldogból nem lesz zsiráf és zsiráfból bulldog.

Ha egy pasi nem szereti a vékony lányt akkor igy is úgy is molettel válasz és fordítva. A párválasztós cikkek viszont azt hangsúlyozzák hogy foggy le azért ( vagy hogy változz át) főleg evéssel és akkor tiéd lesz Ő meg jó álláshoz jutsz stb...


Az evészavarok a saját test el nem fogadása miatt alakul ugye ki és szegány kamaszokok már 11 évesen fogyóznak ,mert az osztályban mindenki cikizi a másikat a teste miatt.

Szerintem a sok bugyuta cikk miatt van ennyi zavar. Itt most olvasható egy jó megközelítés legalább.

Biro Julis · http://delfin 2007.07.06. 16:21:15

Jól felkészült a témából Liza, egyelőre még hallgató vagyok a pszichológián, de minden szava a tudományosság szakértelmével hangzik, és hogy miért nevezzük meg manapság a nevén a különböző nyavalyákat, az annak köszönhető, hogy adódtak, és nem elenyésző mennyiségben, így hát valakinek a megoldáson kellett fáradoznia:)...akinek nem inge ne vegye magára
P.S. egy hozzászóló margójára

emy 2007.07.17. 11:40:00

szeretnek tanacsokat kapni...20eves vagyok es elegge vekony...szeretnek 3-4kilot hizni de nem tudok ,rendesen eszek,sot alkatomhoz kepest sokat,de nem tudok hizni,nincsen semmi fele fajta betegsegem ami ebben meggatolhatna,nincsen vitamin hianyom sem,3honapig meg meg valami termeszetes hizo kapszulakat is szedttem de annak sincs hatasa...varom tanacsaitokat ...

teodora 2007.07.17. 11:47:58

várj egy 10-15 évet, és menni fog magától :)

kiss vivien 2007.12.15. 21:52:53

szeretném ha segítenének...17 éves vagyok 166/70kg!de 75 voltam...elkeztem fogyozni lefogytam 65-re ugy jó lett volna de vissza tértem egy nem fogyókúrás étrendre és vissza jött.sokat bántottak a súlyom miatt...hónapokig kibírtam édességek nélkül...és akkor feladtam a diét!alegjobb legfinobbabb kajákat is megettem mert utánna kihánytam...most már odáig jutottam h egy pogácsa miatt is bűntudatom van lassan féléve...a sikertelenségbe belebetegettem,és nembírok megküzdni vele...mit tegyek a dietetikusom azt mondta nem is vagykövér te soha nem leszel vékonyabb...az iskolába de nem is eszek mert ott...előre is köszönöm

Rigó Krisztina 2008.09.24. 10:32:08

Szeretnék segítséget kérni!Kiderült,hogy szociális fóbiám van!Ez nálam azt jelenti,hogy sehol sem tudok enni,mert állandóan kihányom,állandó rosszulléteim vannak,hányinger,hányás ez nagyon rossz,mert sehova nem tudok elmenni ahol enni kell,mert már azon stresszelek,hogy ugyis kijön és ez be is következik,már itthol sem tudok enni,mert már itt is kijön belőlem,nincs étvágyam sem,nincs olyan kaja amit megkívánnák és jóízűen megennék,mindent úgy gyurok le nagy nehezen!Voltam már orvosnál és azt mondta ez szóciáis fóbia nálam,meg hogy önkontrolláljam magam,de ez nekem nem megy!Nagyon nehéz valaki segítsen nekem,vagy ha valakinek hasónló prómlémája van írjon!

Annakyra · http://pszichologia.blog.hu 2008.10.01. 10:02:01

Válasz Rigó Krsztinek!Kriszti,amit javaslok,nem kell elfogadnod,de próbáld meg.AZ orvos a legjobb tanácot adott,Te irod,de ez nekem nem megy!De igen megyen,csak akarnod kell!!!!!!Ha szeretnél megszabadúlni,a kellemetlen fóbiától,mely téged oly sok szórakozástól,távoltart.Nem megy,ha nem akarom.Először,ébredeskor,csak azt az informéciót közvetitsd az agynak.A MAI NAPON NEM VAGYOK IDEGES,NAGYON ÉHES VAGYOK!Minden más zavaró körülményt zárj ki magad körúl.Ezt a mondatott tübbször egymás után mondd,addig,mig csak az agyad csak ezt fogadja.Ha érdekel,válaszolj itt igy tudok segiteni.Te megtudod csinálni.

Nagy Ágnes 2008.10.13. 16:06:33

Sziasztok! a szakdolgozatomat az evési zavarok kiváltó okairól írom, megkérnélek benneteket, hogy aki küzd- küzdött ilyen problémával,és hajlandó segíteni nekem, az írjon erre az emailcímre: kefeteve@freemail.hu

Celser Cecilia · http://hamster 2008.11.13. 10:09:34

Az irodalom a bulímiánál megkülömbözteti a "purger" és a "nonpurger" típust.A purger amikor a beteg a túlevészet következményeit hányással,laxantiomokkal,és diuretikumokkal próbálja hatástalanítani.A "nonpurger" amikor hatástalanítóeszköznek az extrem sportot, extrem dietát és böjtölést praktizálja.Sehol nem találtam utalást arra,hogy melyik a bulimia súlyosabb formája.Egyáltalán létezik súlyosabb vagy könyebb forma?Kérdésem megválaszolását Lukács Lisa pszichológusnötöl várom,de örülök ha bárki kifejti véleményét.

sigi70 2009.11.28. 21:47:00

Fontos szerintem nem osszekeverni az anorexiat a bulimiaval. Anorexianal jellemzo lehet a szuloi ,,tul" elvaras es a ,,divatnak" megfeleles a bulimianal pedig jellemzo hogy anyuka hordta a nadragot a csaladban es terrorizalta apukat.(sajat megfigyeleseim is ezt tamassztjak ala) hiszen az egyik legjobb terapias modszer is ennek alapjan mukodik.
süti beállítások módosítása