Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Az első benyomás és a fizikai megjelenés

2007. október 02. 07:09 - Füredi Krisztián

benyomás






















Aki a fenti képre néz, azonnal kialakít egy benyomást, egy vélekedést arról, hogy a kép szereplői vajon mit csinálnak, éppen vallási révületbe estek, vagy éppen egy tüntetés résztvevői, vagy esetleg egy zenei fesztiválon vesznek éppen aktívan részt, vagy bármi egyebet tesznek éppen.
Igen fontos, és sokat kutatott kérdés az, hogy melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a személyészlelésünk, a személyekről alkotott véleményünket.
A fenti képre pillantva az arról észlelt információinkat kognitív reprezentációnak nevezzük. Ennek része a éppen észlelt benyomás és a korábbiakban tárolt információ is, pl. a bőrszínnel, a vallási szimbólumokkal, egyéb korábbi tudásunkkal és tapasztalatainkkal kapcsolatos előzetes információink és tapasztalataink is.
Ebben a cikkben a benyomáskeltés és a fizikai megjelenés kapcsolatát boncolgatom.

Fizikai megjelenés és az első benyomás


A fizikai megjelenés igen nagy mértékben befolyásolja a véleményalkotásunkat. Akár tudatosan is meg tudunk fogalmazni néhány hiedelmünket ezzel kapcsolatban, például akinek „tipikusan becsületes” arca vagy megjelenése van, benne jobban megbízunk, mint aki csupán a kinézete alapján ellentétes benyomást kelt bennünk. Mindez természetesen már akkor is megfigyelhető, mielőtt egy szót is válthatnánk az illetővel. Hasonlóképpen a szemüveges embereket intellektuálisabbnak véljük.
Nyilvánvalóan tudatában vagyunk annak, hogy ezek csupán előítéletek, ám ezzel együtt a kutatások alapján mégis igen nagy mértékben befolyásolnak minket. Tehát hiába tudjuk, hogy ezek a jelek félrevezetnek bennünket, mégis hagyjuk, hogy félrevezessenek minket. Vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy amikor a személyek tisztában voltak azzal, hogy bizonyos külső jegyek sugallnak személyiségjellemzőket, azzal együtt mégis beleestek abba hibába, hogy a személyek jellemzésekor ezeket a tulajdonságokat vélték látni bennük.
Sok esetben igen elfogultak az emberek a szép társaikkal, jobbnak, okosabbnak, társaságkedvelőbbnek látják őket.
Egy kutatás során azt találták, hogy az emberek inkább nyújtottak segítséget egy vonzó külsejű idegennek, mint egy kevésbé vonzónak.
Egy hasonló kutatatás során azt találták, hogy a tanárok a vonzóbb külsejű gyerekeket intelligensebbnek vélték a kevésbé vonzóknál.
Egy amerikai felmérés alapján a vonzóbb külsejű személyek alacsonyabb óvadék ellenében kerültek szabadlábra, mint a kevésbé vonzók, illetve bizonyítható, hogy enyhébb büntetést kapnak ugyanazért a bűncselekményért.
Más kutatások alapján a babaarcú férfiakat naivabbnak, becsületesebbnek, kedvesebbnek tartják az emberek, és egy ehhez kapcsolódó másik vizsgálatból az is kiderült, hogy a babaarcú személyek a saját személyiségüket is gyerekesebbnek látják.
Egy újabb vizsgálat alapján azt találták, hogy a 185 cm-nél magasabb férfiak 10%-al magasabb kezdő fizetést kaptak a vizsgált munkahelyi szituációban, mint a 180 cm-nél alacsonyabbak.
A nők esetében kétesélyes a külső alapján történő megítélés a munkahelyen, mert míg a vonzó külső bizalmat kelt, azzal együtt sok esetben azt a feltételezést is magával vonja, hogy a hölgy a karrierje során elért eredményeket inkább a külsejének köszönheti mintsem a tehetségének.

Természetesen a megjelenés, a külső csupán egy eleme a benyomáskeltésnek, illetve a benyomások kialakulásának. A későbbiekben egyéb elemeiről is szólunk a benyomáskeltésnek, így nemsokára kitérünk a  nonverbális kommunikáció benyomáskeltő hatásaira is.



Ha furdal a kíváncsiság, hogy a fenti képen valójában mi is látható, akkor annak jutalmául, hogy végigolvastad ezt a cikket, megtudhatod, hogy hol is készült a kép, ha ide klikkelsz.
14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr92169776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.10.02. 12:05:28

Jól találtam el, hogy barátságos rendezvény fotója, mondjuk a háttérben látszó alakok majdnem mosolyognak. A megjelenésből kialakított benyomások pedig - ha kellő tapasztalattal és érzékenységgel készülnek - szerintem elég jól meghatározhatják a nézett illetőt. Egy városi ember vesz a boltban egy piros almát, és meglepődik, hogy savanyú, de egy gyüm.termesztő egész biztos, hogy pofára meg tudja mondani, hogy belül milyen.. szóval ha vki túlmegy a felszínes dolgokon, akkor a látványnak van némi objektív tartalma is.
Csak sokan félrenézik a dolgokat, nem látják a fától az erdőt, primitív, nagyzoló sablonokkal próbálkoznak, ezért a beskatulyázás téves előítéletekhez vezethet.
Szvsz a fizikai adottságoknak is lehetnek olyan következményei, ami hasonló attitűdöket vált ki a dagiknál, kopaszoknál, alacsony embereknél, nem hiszem, hogy teljesen ok nélkül tipizálnánk őket, hiszen róluk is lehet statisztikákat szedni, hogy több köztük az ilyen-olyan... Az ember lelkivilága is - hosszútávon és perpill - látható, az idősebbek arcába már szinte bele van marva az egész életük. De ezek nagyon komplex dolgok és rengeteg apró jel összege, ezért lehet, hogy sokan csak azt látják, hogy az illető nagymellű vagy kopasz.

jaba 2007.10.03. 19:02:52

Alapvetően megkülönböztetném a személyi kommunkációt a médiában megjelenő képek első benyomásától. Természetesen minden első benyomás függ a kontextustól is, így a látott kép attól, hogy melyik médiumban jelent meg, és hogy milyen képaláírás tartozik hozzá. Az un. pszeudo eseményeket előszeretettel kreálják újságírók éppúgy, mint politikusok és kommunikációs szakemberek. Bevallom, hogy a cikkben megjelent képről egy tudatmódosító szert használó fiatal ugrott be. (Milyen más képillusztráció volna helyénvaló egy pszichos oldalon?) Naná, hogy egyszerűsítjük a világot, hiszen a maga bonyolultságában értelmeznénk mindent, akkor mi is csak becsavarodnánk. Ettől függetlenük törekednünk kell az elemzéses gondolkodásra, önmagunk és a környezetünk időnkénti újraértelmezéséhez és képesnek kell elnnünk átminősíteni viszonyunkat a világhoz. Miután leellenőriztem a kép eredetét és a technofesztivál résztvevőiről is sematizált képpel rendelkezem, még mindig megválaszolatlan maradt a kérdés: Tudatmódosító szer alatt áll a szereplő?

teodora 2007.10.03. 20:26:16

a jobbalsó, szemüveges alakot is drogosnak nézed a technófeszt miatt vagy csak a kidülledő szem?

jaba 2007.10.03. 21:09:24

Tárgynál maradva: az "első benyomás és fizikai megjelenés" a kommentekre is érvényes, nem csak a képi ábrázolásmódra.

teodora 2007.10.03. 22:42:36

azért érdekelne a válasz is

s'more 2007.10.07. 22:13:01

A szélhámosok és álszentek külseje 99 százalékban nagyon jó!!! Ezért is tud csalni ill hazudozni ,mint a vízfolyás!!! Sajnos oktatók ,segítő szakmákat űzök között ez még durvább ,hisz ott klasszul vissza lehet élni a külső adta előnyök profi használatával plussz a szakmai tudással! Egy megnyerő külsejű emberről nehezebben hiszik el pl ,hogy kiröhögi a betegét és vagy diákját a háta mögött holott segítenie ill gyógyítania kéne! A rossz külsőről viszont eleve rosszat gondolnak az emberek! Lásd néger vendégmunkás... ki hiszi el ,hogy több diplomás orvos magyarországon????

Politikusokról ne is beszéljek..inkábbb....számviteli emberek kölcsönfelvétel...

Abigél 2007.10.28. 18:28:55

Igen, én is csak nagy sokára jöttem rá, hogy nem szabad ítélnem a külső alapján. Bizony,sok megnyerő arcú ember ugyanúgy hazudott, vagy becsapott vagy lopott...alig tudtam elhinni Róla!!!Úgy kellett erőlködnöm, hogy fogjam már végre fel!!! Ő volt az!
Ez különös, nem?! Hogy van ez?
Én most, a mai eszemmel úgy gondolom, hogy MINDEN esetben a cselekedeteket kell nézni, nem a szépséget, az arcszínt és egyebeket.
Nagyon szép, aranyos, jóképü főnökök ( jólöltözöttek), simán átvágnak, és még mosolyogni is tudnak hozzá, nemde?!

technoise 2008.01.28. 04:45:00

Szerintem nem drogos csak félre nyelte az aszpirint:)

katja 2008.02.06. 18:10:23

A hozzászólásokból is az derül ki, hogy rendkívül nagy jelentőséget tulajdonítunk a külsőségeknek, előítéleteinkre hagyatkozunk. Egyrészről szerintem ez természetes -így vagyunk "huzalozva"-, másrészről viszont becsaphatjuk saját magunkat is. Én azt gondolom, több bizalommal kellene lennünk embertársaink iránt, egyébként az is nagyon látszik valakin ha bizalmatlan -ellenséges- és ez sem egy vonzó tulajdonság. Legyünk kíváncsiak egymásra: miért olyan a másik amilyen, stb. Nem hiszem hogy egy különc külső, vagy vagány viselkedés már mindjárt ellenérzéseket kell hogy ébresszen. Ezek a reakciók a reagáló emberről szólnak...

owen · http://www.nincsszerelem.freeblog.hu 2008.03.09. 22:23:27

Nekem először a Blaha l.tér jutott eszembe Budapesten mert itt lakom, és először a hátteret néztem meg mert az emberek zavartak az előtérben.
Szóval elsőre Blaha !

Seneca 2008.12.19. 15:35:53

Mindenképp, egy vidám utcai tánc mulatság jut eszembe róla - nincsennek előitéleteim az első benyomás után.

BOGICAwx 2009.03.26. 14:29:48

Teljesen egyet értek Abigéllel, én is sokszor megjártam a sumák,behízelgő emberekkel,akik miután kikapartatták velem a gesztenyét jól hátba támadtak. Kemény lecke volt, de megtanultam ezt is. Én már tudom hogy senkit nem lehet külső alapján megítélni, és sajnos olyan világot élünk, hogy mindenkihez kételyekkel kell fordulnom. Csak remélni tudom hogy a gyerekem nem fog annyit szenvedni az ilyen önző, mindenkin átgázoló, és főleg álszent alakoktól. Sajnos minél hamarabb felnőnek annál kevesebbet szenvednek, de addig is végig kell járniuk az utat, amit nekünk is,és mi nem tehetünk ez ellen mást,mint tanácsot adhatunk ha elfogadják.

gven · http://gvenphoto.blogspot.com/ 2010.04.08. 18:27:02

Kedves Krisztián,

Tudom, hogy nagyon régi már a cikk, de hatalmas segítség lenne nekem, ha tudnál adni valamiféle hivatkozást a benne szereplő kutatásokhoz...egy könyvcímet vagy weboldalt.

hátha még nézed a régebbi kommenteket:9
előre is köszönöm!

boscow1987 2014.08.26. 10:36:12

Nem mai cikk, de tetszett. Arra azért kíváncsi lennék, hogy hogyan bizonyítható, hogy "vonzóbb külsejű személyek enyhébb büntetést kapnak ugyanazért a bűncselekményért", tekintve, hogy nincs két ugyanolyan bűncselekmény, nyomozás, bizonyítás stb.
süti beállítások módosítása