Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Hatékonyan kommunikálva: Én-üzenetek

2007. október 04. 07:08 - Füredi Krisztián

Az alábbi írás a hatékonyabb kommunikáció egy fontos eszközéről szól: az én üzenetekről. Az én üzenetek során „tényszerűen szólunk arról, hogy mi van velünk, de nem minősítjük a magatartását, nem fenyegetőzünk, nem moralizálunk.”

Néhány példa:

„Te aztán sose leszel képes leválni az anyádról! - helyett: Nagyon zavar, hogy évek óta csak beszélsz arról, hogy függetlenedsz az anyádtól.”
„Mi lenne, ha nem flörtölnél más nőkkel minden egyes bulin? - helyett: Amikor másokkal flörtölsz, az engem teljesen elbizonytalanít.”

Bővebben az alábbi írásban

Bővebben itt
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr96167799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s'more 2007.10.09. 21:51:32

A szavak sokszor elrejtik a valóságot ...a metekommunikéció őszintébb! Persze a kommunikációs cégek erre szakosodnak ,hogy lehet mindkettőt profin átalakítani és a valőságot elrejteni! Pénzügyi cégek ebben a legprofibbak!

Az öszinteség pedis sokszor a szadizmus egyik formája!

Ahhoz ,hogy őszinte legyen valaki először is bátorság kell! Viselni kell a következményeket ! Nem mindegy a csomagolás sem ! Szépen becsomagolt anyazástól én spec hányok ,de van akinek ez kell.

Szolvejg · http://www.szolvejg.blog.hu 2007.10.12. 09:11:07

A nagynéném kiválóan alkalmazza ezt a módszert: folyamatosan róla van szó, hogy benne mi milyen érzéseket kelt: én pedig attól mászok falra, hogy folyton róla van szó.
Van rá valami módszer szerinted, hogy ez ne üssön vissza?

Annamari 2007.10.14. 18:30:00

Ha nem akarod, hogy folyton másról szóljanak a dolgok, találj olyan témát, ami másokat is leköt.
Nálam egészen jól bejött, hogy különböző témákat dobok fel, aztán majdcsak bejön valamelyik.(általában második,harmadik)
Az őszinteségről csak annyit: szerintem a mai világban hiába mondassz igazat, nem hiszik el. Csak a hangnem nem mindegy.

Annakyra · http://pszichologia.blog.hu 2008.09.29. 15:28:54

A tapasztalataim,szeretném megosztani.Többszor megfigyeltem,hogy hazasságok mennek tönkre a komukáció,hiánya,vagy egy akkor nem oly módon megfogalmazott szó,mondat végett!Ma az emberek igeny érzékenyen,reagálnak,még azokra a mondatokra is mit értuk érdekukben,teszunk.Nem az a fontos,hogy azért teszem,mert szeretlek,az fontos mit Ok hallani szeretnének.Ma nem tudja az idősebb korosztály,elfogadni a fiatalabb nemzedék tanuásai során szerzett ismereteket.Amely forditva is igaz,a fiatal sem tudja értékelni a tapasztalatott,az neki elavult.

Asszertív Kommunikáció · http://asszertivakademia.hu/ 2016.08.29. 08:12:20

Nagyon fontosnak gondolom a felelősség vállalását saját gondolatainkért, érzéseinkért és ennek megfelelő kommunikálását. Amikor például azt mondom, hogy "Feldühítesz az állandó késéseiddel", akkor nem vállalok felelősséget a saját érzésemért és a másikat okolom érte, megfűszerezve azzal, hogy van benne egy vádaskodás. Ha ugyanis azt mondom "állandóan", akkor a másik fél úgyis fog találni legalább egy alkalmat, amikor nem késett el. Ekkor pedig indulhat is a veszekedés :)
süti beállítások módosítása