Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Fogyókúraipar – avagy „van egy kis probléma light élelmiszerekkel evési zavarokkal küzdőknél….”

2007. november 16. 07:15 - Füredi Krisztián

Lukács Liza

Lukacs Liza Fogyókúraipar – avagy „van egy kis probléma light élelmiszerekkel evési zavarokkal küzdőknél…. ”

Ezt nem kérdezte senki, de ha már itt van ez a felület és érdeklődő látogatók, akkor felhívom a figyelmeteket egy fontos dologra az édesítőszerekkel készült és csökkentett zsírtartalmú élelmiszerekkel kapcsolatban. A kérdés biológiai oldalát nem feszegetem, tekintve, hogy nem vagyok sem orvos, sem biológus, és annyi mindent írnak pro és kontra az édesítőszerek egészséggel kapcsolatos vonatkozásairól... Hanem ehelyett egy fontos pszichológiai hatásra hívom fel a figyelmeteket, amelyet számos páciensemnél tapasztaltam, különösen azoknál, akiknek falási rohamaik vannak (kényszeres evők, bulimiások, bulimarexiások). A cukormentes és csökkentett zsírtartalmú élelmiszerek azt a hatást keltik, hogy ebből aztán bármennyit meg lehet enni, akár egy 2 literes doboz jégrémet is egyszerre… Többszörös pszichológiai és testi hatás érvényesül: egyrészt ez a „kalóriacsökkentett jelleg” éppen elősegíti a túlevést, felmentést ad a falásroham alól. Másrészt megnöveli az elfogyasztható mennyiség normáját az észlelés szintjén, harmadrészt kitágítja a gyomrot. És éppen ezek azok a hatások, ami miatt középtávon ezek az élelmiszerek elősegítik a hízást, bár nem „hízlalnak”. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a hízás és fogyás nem egyszerűsíthető le a kalóriaszámolgatás szintjére, hiszen számos egyéb tényező meghatározza a bevitt táplálék hasznosulását (ld. bővebben: www.mashogy.hu).

 
Lukacs Liza A kérdéseitekre és a kommentekre való reagálásom során igyekeztem szakmai, tapasztalati és saját véleményemet összefoglalóan megadni válaszaimat. Köszönöm Nektek, akik kíváncsiak voltatok mindarra, amit az interjú során elmondtam és figyelemmel kísértétek a rovatot.

Lukács Liza saját honlapja: mashogy.hu
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr20224794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruszkibaka · http://ruszkibaka.blog.hu 2007.12.14. 13:33:18

engem is érdemes lenne kielemezni-önmagamban megtöltenék egy egész szakkönyvet..segít valaki,hogy megtudjam végre,ki is vagyok valójában és hová tartok?...

pagóca 2008.02.14. 00:15:25

na szóval, megmondom a tuttit a fogyásról: NEM KELL ENNI!!!!!! csak keveset. Még akkor is lefogysz, ha meg se mozdulsz a fotelodból.

Meghízni hogy lehet? Úgy hogy zabálsz mint állat......

V10R1C4 2008.03.17. 00:24:26

Há gyaa. Ez ije neccerű. Nemisértem mitkee eszt igy aggyontuldimmenzionálni. Ne egyé aszt szép karcsu leszel, aki meg nem elég slank, az zabáló álatt.
Grat. Élsz még, nyuszifül?
Vicc nélkül: nem csak az evési zavartaknak gáz a lightos kaja. Ha valaki állati zabálással mégse tudna meghízni, ahogy én is elég nehézkesen, lassan, akkor még ott van nehezítésnek, hogy ott lájtosítanak mindenen, ahol tudnak. Mert a többség hízásra hajlamos, és hízik is, addig, amíg ez egészségtelenné nem válik, mert nem mozog. De aki nem, az...? Örüljön, hogy olyan, mint egy kukac? És mindenki azt hiszi egy rohanósabb hét után, hogy ana?

Tünde 2008.06.06. 10:33:40

Pagóca ez nem a tutti én már próbáltam nem ettem csak keveset nem fogytam, azután felálltam a fotelomból nem fogytam, sőt meg is mozdultam de nem fogytam.Megértem hogy azt gondolod ez ilyen egyszerű valószinű te sem vagy több sokkal 50kg-nál mint ahogy én sem voltam egészen 37 éves koromig.Eegészen addig nem érdekelt a téma nemis hittem igazán hogy ilyen van mert hogy nem kő annyit zabálni oszt kész.De sajnos történt velem egy olyan betegség ami következtében hipp-hopp felrántottam 35kg-ot és rá kellett jönnöm milyen nagy baj is ez valójában meg hogy nemis olyan egyszerü megoldani meghogy nem várhatsz segitséget senkitől mert még a közvetlen környezeted is azt mondja ha ez az ára hogy meggyógyulj akkor nincs mit tenni, a szomorúbb az amikor a szakember is elengedi a füle mellett hogy hát ez a plussz kiló hogy ezzel eggyütt élni nem könnyű és hogy pont ez az ami miatt folyton eszembe jut a betegségem hiszen annak a következménye, nem beszélve a tapintatlan emberekről akik gátlástalanul megjegyzik bárhol ezerrel hogy de meghiztál és ugy tudnak hozzá nézni hogy persze megis érdemled biztos zabálsz kétpofára és ülsz naphosszat a TV előtt, eszükbe sem jut hogy valami más áll a háttérben.Persze amig én is nádszál karcsu voltam nekem sem volt más a véleményem.Azt hiszem most igy kell bünhődnöm amiért nem ugy álltam mások problémájához ahogy kellett volna.De én már ugy érzem megbünhődtem és ugy szeretném ha valaki segitene de sajna azt tapasztaltam hogy egy mázsa alatt nem vagy kórosan elhizott testtömeg index ide vagy oda csak akkor hajlandóak veled szóba állni a szakemberek ha legalább 2 mázsa vagy mert hogy az már kihivás én meg csak cipelem a 35kg-mat és várom hogy egyszer csak cukros leszek mint az apám volt, meg keringési bajom lesz mint az apámnak volt, mert ilyen jó géneket örököltem ja az anyai ágról egy kis rák ami miatt az egész megtörtént velem ma holnap meg veled!

pamacs56 2008.10.26. 14:09:34

Szia Kedves Tünde!
Ha netán még visszanézel ide szeretnélek vígasztalni. Én is meghíztam betegség után, szintén daganat, és rosszindulatú volt, aztán minden évben felszedtem egy kiló pluszt,és most szeretném leadni. Nem künnyű mert asztmás is vagyok, és ezek a gyógyszerek tele vannak szteroidokkal, ami hízást eredmémyez. Ilyen előzményekkel nehezebb fogyni mint akinek nem volt ilyen vagy hasonló betegsége.54 kg-ról híztam fel 68-ra. és most 65-66 kg vagyok, és szenvedek mert nem tudom leadni a többit.Magas vérnyomás, koleszterin stb vannak, és jó volna megszűntetni. Mozgás nélkül nem megy erre már rájöttem. Kívánok mindkettőnknek sok mozgást!

péter 2008.11.27. 13:40:38

tisztelt fogyni vágyók!
a fogyás legjobb módja a sport.a sok sport. tudom lerágott csont, de igaz.
csakhogy: sokan hamar feladják, mivel a fogyás így nem elég látványos.
1. OLYAN SPORTOT VÁLLASSZ AMIT SZÍVESEN CSINÁLSZ!
2. NE KOPLALJ!!!
3. NE ZABÁLJ, DE EGYÉL RENDESEN!
4. MOZOGJ RENDSZERESEN, ÉS SOKAT!
5. FOGYASSZ MINÉL TÖBB FOLYADÉKOT(bubimentes ásványvizet, zöldteát izesítés nélkül!!!) !!
mozoghatsz futhatsz egyedül is, de megkönnyíti a dolgot ha csapatban, barári körben végzed az adott sportot (pl. kispályás foci, kosárlabda, kézilabda, de akár bringázhatsz is a haverokkal, és az aktív úszás is kiváló) hiszen így a játékra figyelsz, felpörögsz, nem is érdekel a fáradtág.
lassan, de biztosan fogysz és erősödsz.
és ne feledd: a nagyobb izomtömeg több zsírt éget!
az eredmény is tartós lesz. már csak azért is mert a sport "függőséget" okoz. ha rákapsz, nehéz leszokni róla :-)
gyorsan, hirtelen fogyni amúgy is egészségtelen.
nem a levegőbe beszélek, hallgass rám, próbáld ki.
JÓ SPORTOLÁST! üdv:P.

még valami! ha túl vékony vagy és hízni(erősödni) akarsz, sportolj! fokozza az anyagcserét, javítja az étvágyat... :-)

süti beállítások módosítása