2007. nov 16.

Fogyókúraipar – avagy „van egy kis probléma light élelmiszerekkel evési zavarokkal küzdőknél….”

írta: Füredi Krisztián
Fogyókúraipar – avagy „van egy kis probléma light élelmiszerekkel evési zavarokkal küzdőknél….”

Lukács Liza

Lukacs Liza Fogyókúraipar – avagy „van egy kis probléma light élelmiszerekkel evési zavarokkal küzdőknél…. ”

Ezt nem kérdezte senki, de ha már itt van ez a felület és érdeklődő látogatók, akkor felhívom a figyelmeteket egy fontos dologra az édesítőszerekkel készült és csökkentett zsírtartalmú élelmiszerekkel kapcsolatban. A kérdés biológiai oldalát nem feszegetem, tekintve, hogy nem vagyok sem orvos, sem biológus, és annyi mindent írnak pro és kontra az édesítőszerek egészséggel kapcsolatos vonatkozásairól... Hanem ehelyett egy fontos pszichológiai hatásra hívom fel a figyelmeteket, amelyet számos páciensemnél tapasztaltam, különösen azoknál, akiknek falási rohamaik vannak (kényszeres evők, bulimiások, bulimarexiások). A cukormentes és csökkentett zsírtartalmú élelmiszerek azt a hatást keltik, hogy ebből aztán bármennyit meg lehet enni, akár egy 2 literes doboz jégrémet is egyszerre… Többszörös pszichológiai és testi hatás érvényesül: egyrészt ez a „kalóriacsökkentett jelleg” éppen elősegíti a túlevést, felmentést ad a falásroham alól. Másrészt megnöveli az elfogyasztható mennyiség normáját az észlelés szintjén, harmadrészt kitágítja a gyomrot. És éppen ezek azok a hatások, ami miatt középtávon ezek az élelmiszerek elősegítik a hízást, bár nem „hízlalnak”. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a hízás és fogyás nem egyszerűsíthető le a kalóriaszámolgatás szintjére, hiszen számos egyéb tényező meghatározza a bevitt táplálék hasznosulását (ld. bővebben: www.mashogy.hu).

 
Lukacs Liza A kérdéseitekre és a kommentekre való reagálásom során igyekeztem szakmai, tapasztalati és saját véleményemet összefoglalóan megadni válaszaimat. Köszönöm Nektek, akik kíváncsiak voltatok mindarra, amit az interjú során elmondtam és figyelemmel kísértétek a rovatot.

Lukács Liza saját honlapja: mashogy.hu
Szólj hozzá

kövérség testképzavar anorexia nervosa bulimia nervosa evés énkép testkép éhség egészség elhízás evészavar anorexia fogyás egészségtudatosság bulimia