2008. feb 22.

Dr. House és a poszt traumás stressz zavar

írta: Füredi Krisztián
Dr. House és a poszt traumás stressz zavarA Dr. House című televíziós sorozat eheti részében, (Harmadik évad, 12. rész: One Day, One Room /Egy nap, egy szoba) az egyik vezető történetben volt egy nő, aki nemi erőszak áldozata lett, és ennek következtében komoly lelki gondokkal küzdött. Érdekes módon éppen Dr. House-t választotta annak, akitől lelki segítséget, támogatást várt. Ennek részben meg is felelt Dr. House.
Annak ellenére, hogy igen precízen és részletekbe menően igyekeznek orvosi szakkifejezéseket használni a sorozatban, a lelki folyamat diagnózisa nem hangzott el a részben. Így gondoltam, hogy ezt pótlom.

Az említett nő nemi erőszakot élt át, ami egy jelentős testi és lelki trauma. Ezután a szorongás nem múlt el, hanem úgynevezett poszt traumás stressz zavar (PTSD, Post-Traumatic Stress Disorder) alakult ki nála.
A poszt traumás stressz zavar tünetei szerint a személy újra és újra átéli a megtörtént eseményt. Az ahhoz kapcsolódó gondolatok, élmények ismételten, folyamatosan megjelennek. Ez mind a nappali tudatban, mind pedig az álmokban megnyilvánulhat.  Ezeknek az emlékeknek a visszatérése olyan intenzív is lehet, amely meggátolja a normál, szokásos hétköznapi cselekvéseket. Jellemző az is, hogy minden olyan esemény, amely bármilyen módon az átélt traumára emlékezteti, rendkívüli szorongást válthat ki nála. Ez a szorongás akár fizikai tünetekben, rosszullétben is megjelenhet.
A poszt traumás stressz szindróma során a személy maximálisan kerülni igyekszik minden olyan ingert, amely bármilyen módon kapcsolatos lehet az átélt traumával. Ezért sok esetben kerülik a témáról való beszélgetést, kerülik azokat a személyeket és helyzeteket, amelyek kapcsolatba hozhatók az átélt eseménnyel. Akár képtelenné válhatnak felidézni az esemény egyes részeit, vagy akár az egész átélt eseményt. Sok esetben az elzárkózás olyan mértékű, hogy a személyek teljesen zárkózottá válnak, és mélyebb érzelmek átélésére is képtelenek lesznek. Sok esetben éppen a bezárkózás miatt segítséget sem tudnak kérni.
 
A jövő teljesen elveszítheti a jelentőségét. Sokszor úgy érzik, hogy az eddig biztonságosnak ítélt világ már nem biztonságos többé, hiszen az átélt esemény bármikor újra bekövetkezhet. Úgy érzik, hogy nem tudják kontrollálni a velük történő eseményeket. A világ hirtelen rendkívül veszélyessé, félelmetessé, kiszámíthatatlanná válik. Megrendül az önkép, és megrendül a világkép.

Jellemzően átélnek félelmet, haragot, bűntudatot, szégyent, szomorúságot.

Poszt traumás stressz szindróma (PTSD) nem minden traumát átélt személy esetében jelenik meg, illetve sok esetben nem azonnal jelenik meg a trauma után, hanem bizonyos idővel később, késleltetve.
Szólj hozzá

biztonság szex depresszió stressz gyász bűntudat énkép szemtanú emlékezet emlék igazságosságba vetett hit biztonságérzet pánik szorongás álom alvászavar distressz poszt traumás stressz zavar ptsd