Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Tiltakozás az Országos Addiktológiai Intézet bezárása ellen

2008. március 13. 20:11 - Füredi Krisztián

Idézet az Addiktológia (Addictologia Hungarica) honlapjáról:

"Kedves Kollégák!

Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter március 6-án kelt levelében tájékoztatta dr. Buda Béla fõigazgató urat, hogy az Országos Addiktológiai Intézet május 1-i hatállyal jogutódlással megszûnik.

Ez annyit jelent, hogy mindazon feladatokat, melyek felsorolást nyernek levelében, összesen 2-3 fõs szakmai stáb fogja ellátni az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ keretei között, annak szervezeti egységeként mûködve tovább, azaz elveszítve önállóságát, beolvasztva egy nagyobb szervezet keretei közé. A miniszteri levél meghatározza, hogy "a fenti feladatok elvégzéséhez a szakemberek biztosítása érdekében gondoskodni szükséges 2-3 szakirányú végzettségû orvos és a TDI adatgyûjtési tevékenységben jártas informatikai szakember továbbfoglalkoztatásáról az OSZMK keretei között".
A miniszter utasítása szerint: "kérem T. Fõigazgató Urat döntésem végrehajtása érdekében a szükséges munkáltató és egyéb, a megszûntetést szolgáló intézkedések soron kívüli meghozatalára..."

Kedves Kollégák!

Tekintettel az Intézet megszüntetésére, valamint az addiktológia, és azon belül elsõsorban is az alkohológia siralmas helyzetére, tiltakozó aláírásgyûjtést kezdeményez a Magyar Addiktológiai Társaság és a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége vezetõsége, melynek keretében a szakma képviselõinek véleményét kívánjuk eljuttatni a miniszter asszonynak és a nyilvánosságnak. Kérjük, hogy amennyiben egyetért az alábbi szöveggel, jelezzen vissza haladéktalanul a topolanszky.akos@t-online.hu e-mail címre, összesen a két alábbi adatot kitöltve, hiszen csütörtök délben már szeretnénk nyilvánosságra hozni azt. Egyben kérjük, hogy a levelet továbbítsa saját szakmai ismerõsei között!

Az aláíró neve: Foglalkozása:


A tiltakozó levél szövege:


Tisztelt Miniszter Asszony!

Alulírottak, tiltakozunk az 1986 óta mûködõ, a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakma gyakorlatilag egyetlen háttérintézménye, az Országos Addiktológiai Intézet megszûntetése miatt.
Szakmai véleményünk szerint a szenvedély-problémák súlyos népegészségügyi következményei és társadalmi költség-kihatásai éppen az intézet megerõsítését, és egy átgondolt, elkötelezett addiktológiai program bevezetését sürgetik.
A lakosság közel 10%-a küzd jelentõs alkoholproblémával, a nikotin-függõség pedig nem csak a felnõttek körében elterjedt, hanem jelentõs növekedést mutat a serdülõk körében is. A WHO becslése szerint az országok GDP-jének 3-6 %-ára tehetõek az addiktológiai problémák társadalmi kárai. Ez az összeg Magyarországon 600-1200 milliárd forint. Évrõl évre nõ az illegális szerek kipróbálásának aránya is a fiatalok között. Mindezeket összevetve közvetlenül vagy közvetve szinte a teljes lakosság érintett vagy veszélyeztetett az addiktológiai problémákban. Hazánk jelenleg rendelkezik Nemzeti Stratégiával a kábítószer-probléma visszaszorítására, de Alkohol Stratégiával, illetve átfogó Addiktológiai Stratégiával nem, holott a Kormány 2007-ban kifejezte azon szándékát, hogy kb. 100 000 fõvel kívánja csökkenteni alkoholbetegeink számát. Ez olyan jelentõs vállalás, amelynek megvalósítása a stratégiai elvek kialakítása, a terület szakmai és financiális megerõsítése nélkül nehezen kivitelezhetõ.
Ezért arra kérjük Miniszter Asszonyt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza döntéset, és hozzon olyan határozatot, mely az Intézet és a szakterület megerõsítését szolgálja!

2008. március 13.

Alulírottak:"
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr26379713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSaB · http://www.domain.hu 2008.03.16. 07:41:01

Na, én már sejtem a választ :D

teodora 2008.03.16. 12:24:20

nem intézet kell már ide, csak atom

teodora 2008.03.16. 12:55:20

Egyébként nem vicceltem.. Ki tudja, talán már ott tartanánk, mint Japán.
A magyaroknak a felelősségvállalással van alapvető gondjuk évezredek óta, ezért nem kell intézet az egymillió alkoholbeteg mellé, és ezért lehet politika címen egymásra hajigálni a felszedett macskakövet, mert mindenről a kormány, az oroszok, a török megszállók meg tas huba töhötöm tehetnek, sőt, valójában már a csodaszarvas is a nesquicknyuszi volt, fogjuk rá. Ez egy megoldhatatlan helyzet, mert nekünk magunknak kéne megoldani, de ahhoz a pokol legmélyére kéne kerülni, egy qrva nagy pofonra ébredni, és nem a tokaji hegyoldal napsütés érlelte cseppein kihúzni új ezer víg esztendőt, mint akit a balsors régen tép, pedig csak a saját hülyesége, úgyhogy ne szánd meg isten a magyart.

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2008.03.17. 13:16:11

teodora: teljesen egyetertek.

krisztian: ha egymillio alkoholista van, miert egy heroin hasznalati utmoutatot tettel be kepnek?

kisibi 2008.03.18. 18:55:14

Én valahogy úgy emlékszem,hogy gimnazista koromban lenéztek a többiek, mert nem dohányoztam és ittam.Úgy gondolom, hogy ez a vagányság gyakran válik addikcióvá. Éppen ezért, mint volt beteg, az a véleményem, hogy mindaddig esélyt kell adni minden addiktológiai betegnek, amíg vágyik rá, hogy meggyógyuljon,és nem fekszik és kel minden nap a Keleti pu.aluljárójában. Ehhez viszont, sajnos legtöbbször a családnak sincs türelme, csak a hivatásos addiktológusnak. Véleményem szerint szükség van az OAI-re.

Domaföldi Gabriella 2008.03.19. 19:49:08

Kedves Kollégák! Maxiimálisan egyetértek a tiltakozó levél tartalmával felháborító, hogy emberek életével sorsával játszik az igen tisztelt Horváth Ágnes asszony...Szerintem neki ilyen hozzáállással soha nem is volt orvosi diplomája vagy , nem esküdött fel, miszerint mindíg minden körülmények közt a BETEGEK érdekeit képviselem...felelni fog ezért nem itt ezen a földön odaát...

kisibi 2008.03.19. 23:47:53

Tapasztalatom szerint az orvosoknak 2 fajtája van:
1. Úgy tesz, ahogy felesküdött, és ez független Horváth Ágnes utasításaitól.
2. Tesz a betegre, és ez független Horváth Ágnes utasításaitól.
Egyébként én még mindig nem hiszem, hogy aki a mókuskerékbe keveredett,meg tudja különböztetni a megvonási tüneteket, a túlterhelésből adódó pszichiátriai tünetektől.

Csontos Bea 2008.03.20. 13:39:57

nem szeretném és nem értek egyet azzal hogy minden pszichiátriai vmint eü. intézményt megpróbálnak bezárni,megszüntetni.rég kezelni lehetett volne engem,vmint barátaimat,ha annak idején nem szűnik meg Pesthidegkút,Völgy utca,stb...v.most az OPNI.semmi szükség nem volt ezekre a leépítésekre.leszázalékoltan/munka nélkül tengődünk,a bezárt épületek pedig évek óta üresen állnak,omladoznak.Biztonsági őrök vigyáznak rájuk.Miért,kinek a hasznára?nincs arra pénz hogy méregdrága kezelésekért fizessek.

CSaB · http://www.domain.hu 2008.03.22. 13:03:29

"nem intézet kell már ide, csak atom"

H. Tibor 2008.04.19. 05:35:17

Kivételesen egyetértek a rendelkezéssel. Sajnos a magyar népeü.-s alkohológiai intézmények ( pl. Doba, egyszer voltam többet soha ) mind szinvolban, mind hatékonyságban a béka segge alatt vannak 30 méterrel.Ezzel szemben az egyházi ill. civil szervezésű intézetek pl. Kékkereszt, melyek közül torony magasan kiemelkedik a Dömösi Misszió a legmélyebb gödörben leledző piást is képesek 180 fokos megfordítani mindössze 2 hét alatt és nem diligyógyszerekkel hanem szóval és szeretettel. Azt a pénzt amit kilapátolunk az ablakon a népeü.-s intézetekre inkább azoknak kéne adni akik VALÓBAN GYÓGYÍTANAK és nem csak kisérleteznek diligyógyszerekkel meg gyagyás " munkaterápiával" eredménytelenül.

artiscientocracy · http://www.t-mobile.hu 2008.05.04. 02:19:34

"IN ORDER TO UNDERSTAND WHAT ANOTHER PERSON IS SAYING (DOING), YOU MUST ASSUME IT IS TRUE (RIGHT), AND TRY TO IMAGINE WHAT IT IS TRUE (RIGHT) OF." GEORGE MILLER, COGNITIVE SCIENTIS

Nem tudok másra gondolni, minthogy sülyedő hajóról (Magyar Köztársaság) minden a nem közvetlen túlélést szolgáló ballasztot ki kell hajigálni. De még ha ez igaz is, azért az értékrend sorrend mégiscsak vitatható!

Egy alapvetően kibernophil-mechanophil-technophil civilizációs kultúrában voltaképpen természetes, hogy az ember nem több, mint különböző gazdasági ráfordítás igényű "humán erőforrás". A pszichiátriai gondozást igénylők "csak viszik a pénzt"! Vágjon köztük rendet az evolúciós szelekció! De az összes legális drog fogyasztásából származó és ezer jogcímen beszedett "sarccal" miként számol el a színjózanságban úgyszintén nem élenjáró kormány?!
(majd kétmilliós adósságot sózott hatalommámora elvakultságában mindannyiunk nyakába)

Viszont H.Tibor-ral is egyet lehet érteni. Aki valamennyire is közvetlen tapasztalatok alapján ismeri a pszichiátriai intézményekben folyó szakmai munkát, az könnyen juthat olyan következtetésre, hogy talán mégsem olyan indokolatlan a pszichiátriai intézmények bezárása. Mintha a pszichiátriai betegek és az őket kezelő pszichiáterek között folyamatos regresszív irányú pszichés-mentális nivelláció formálódna, természtesen az összes érintett számára észrevétlenül, és persze teljesen akaratlanul-szándékolatlanul.

Olyan gyógyszerekkel tünetmentesített betegek tőrnek nap mint nap mások életére /közvetlen környezetemben kettő is akadt/, akiket tünetmentességük miatt gyógyultnak véltek. Ezen betegek a pszichiátriai kezelésük során mondhatni okosabbakká váltak, mint kezelőik, mert megtanulták disszimulálni tüneteiket, vagyis elhitetik a drága pénzen sokáig okított pszichiáterekkel, hogy kutya bajuk.

Viszont ez éppen a kórház bezárások elleni érv is lehetne, hiszen amíg a pszichiátriai kórházakban vannak bezárva, addig sem lőnek le vagy robbantanak föl senkit. Maximum időnként helyet cserélnek a gyógykezelőikkel!!!

artiscientocracy · http://www.t-mobile.hu 2008.05.04. 10:17:52

TEODORA MEGINT NAGYON JÓ!

A felelősség hárítás azonban nem magyar sajátosság! Gondoljuk csak a "kafkai per" híres kulcs-mondatára; "..de én nem lelem magamban a legcsekélyebb olyan vétket sem, amely miatt vádolhatnának." Josef K.

Az autonóm-szuverén individum-perszonalitás karakter-specifikuma, személyiség-jegye a progresszív felelősség-vállalás a környezetében eluralkodott civilizációs kultúra minden "szennyéért". Önnön "bűneként" éli meg az összes "gyalázatot", ami környezetében történik, és kreatív-generatív kulturális-civilizációs konstruktivitással-produktivitással dolgozik azon, hogy minél mélyrehatóbb-szerteágazóbb-sokrétűbb-kiterjedőbb-átfogóbb és ily módon hatékonyabb "megküzdés technikákkal", avagy még inkább egyre humánusabb "preventív stratégiákkal" legyen képes harcolni az emberiség -- mindenekelőtt önmaga (!!!) -- konkrét és absztrakt vonatkozású regresszív-destruktív tendenciáival, konzervatív-protekcionista diszpozícióival; mazochisztkus-szubmisszív-szervilis és szadisztikus-oppresszív-arisztokratikus inklinációival, addiktív és eszképisztikus (escapism) kompulzióival, szuicid-homicid kényszer-késztetéseivel, tetteivel (pl.autoritariánus-libertariánus ortodox-fundamentálista religionizmus, exploitatív-parazitisztikus konzumitizmus, ökológiai motorizációs-terrorizmus, /.../ determinista-pozitivista-represszív-regulatív-jogrend-közrend (jogpozitivizmus!); kommunista-szocialista politikai konzervativizmus és nacionalista-patriotisztikus politikai konzervativizmus; a genomikus létezés-programokat mediáló ösztön-Én dominanciája és a civilizációs létezés-programokat mediáló felettes-Én dominanciája; Mater-idolátriás, matrimoniális, maternalista, matriarchális civilizációs-kultúra és Pater-idolátriás, patrimoniális, paternalista, patriarchális civilizációs kultúra; falanszter-filiszterként az emberi létezés méltóságát-nemességét parodizálás közjátéka; "homo retro-repro-sapiens anthropo-replica eternisatum"-ként pszeudo-egzisztálás etc.)

teodora 2008.05.04. 10:30:47

ha a kötőjeles részeket átugrom, még értelmes is

artiscientocracy · http://www.t-mobile.hu 2008.05.05. 11:42:59

Köszönet a fínom kritikáért!
"le style c'est l'homme!" - c'qui est cette fois une douce femme!

Kérlek ne ugord át hopp-la-hopp!
Jobb, ha türelmesen olvasod!

A "megfoghatatlanan megfogása" közben az írói nyelv óhatatlanul elszakad a köznyelvtől!

Miért? Mert az emberi léthez kötődő lényegi fontosságú téma (szubsztanciális-egzisztenciális topika, probléma) égbe magasodó belső követelményszintjéhez igazodva az író természetszerűen elrugaszkodni kényszerül a hagyományosan megszokott köznyelvtől.

A kiberno-mechano-technophil pólusú fejlődés valamint ellenpólusaként a humán kultúra - optimális esetben szimmetrikus fejlődése - adja a nyelv belső fejlődési lendületét. (ez itt minden, csak nem optimális!)

Természetesen köthetjük magunkat a köznyelv elnagyolt-homályos-pontatlan fogalmi eszköztára
által adott kifejezési lehetőség korlátoltságához (nárcisztikus nosz-centrizmus), és mindeközben nyelvi közösségeinkben igen jól is érezhetjük magunkat (nárcisztikus kultúr-hedonizmus), csak mindeközben a megnevezést és megválaszolást "mennydörögve" követelő gondok már egyre fenyegetőbb "viharfelhőkként" tornyosulnak a fejünk fölött.

(egyik legfrissebb "néven nevező" leírásukat lásd. The Lucifer Effect, How Good People Turn Evil, written by the researcher scientist of the Stanford Prison Experiment (SPE), Philip Zimbardo 2007)

..és a honi politikai közélet legfrissebb "újlipót" pszichés-mentális viharai?

artiscientocracy · http://www.t-mobile.hu 2008.05.05. 11:47:19

KORREKTÚRA: A "finom" helyesen rövid" "i"-vel..,!
süti beállítások módosítása