Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Prozopragnózia - Agy-kontroll c. sorozat 3. része kapcsán

2008. június 30. 18:30 - Füredi Krisztián

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az említett részben szerepelt egy férfi, aki nem volt képes felismerni arcokat.
A filmben említett prozopragnózia nevű betegség valóban létezik, magyarul az arcvakság kifejezés is előfordul, ami a prozopragnóziára utal.
a prozopagnóziában, arcvakságban szenvedő személyekre az a jellemző, hogy nem ismernek fel arcokat. Ezzel együtt látják az arcokat, meg tudják mondani, hogy az adott személynek milyen színű a szeme vagy a haja, le tudják írni az arcvonásait, sőt akár le is tudják azt rajzolni, tehát nem a látással van probléáma, hanem a látott kép megfelelő értelmezésével. Adott esetben a személy akár a saját rokonait, közeli ismerőseit sem ismeri fel, sőt, egy saját magáról készült fényképet, vagy a tükörben önmagát sem képes felismerni.
Sok esetben az öltözködésből, vagy egyéb személyes jellemzők következtetnek arra, hogy ki lehet az a személy akit látnak. Sok prozopragnóziás személy a hang alapján azonosítja be a személyeket, tehát amikor a másik személy megszólal, akkor a hangja alapján már könnyebben beazonosítja őt. Természetesen ez annál könnyebb minél közelebbi ismerősről van szó.
Fontos, hogy a prozopragnózia esetében nem a látással van probléma, és nem is a memóriával, nem az emlékezettel.
Mindezzel együtt az ismerős tárgyakat képesek a személyek felismerni, mégpedig azért, mert az emberi arcok, és a tárgyak tárolásáért és felismerésért különböző agyi területek a felelősek.
A filmben elhangzott, hogy a lakosság 2% érintett prozopagnóziában. Ez az adat lényegében megfelelő olyan módon, hogy vizsgálatok során az derült ki, hogy a vizsgált személyek 2%-ának jelent kisebb-nagyobb nehézséget az arcok felismerése, és beazonosítása.

(A prozopragnóziáért az alsó temporális lebeny a Brodmann 20, 21 a felelős.)
(Angolul:Prosopagnosia)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr29546010

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Arcvakság (prozopagnózia) és a többszörös személyiség 2012.03.06. 15:36:21

   Az arcvakság, vagy prozopagnózia (görög, prosopon=arc, agnosia=nem tud, nem ismer) az agnózia (görög, a-gnosis: tudás elvesztése) összefoglaló kategóriába tartozik, és röviden azt jelenti, hogy a beteg képtelen az arcok felismerésére (Ezzel el is ha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2008.06.30. 19:26:06

ennek léteznek fokozatai? sok ember állítja (köztük én), hogy rossz az arcmemóriája, hogy mondjuk különösen nehéz kevésebbet látott embereket felismerni (bár ennek azért sok más oka is lehet, talán figyelem).. és mi az oka? szervi baj? vagy aki pl később kerül közösségbe?

teodora 2008.07.03. 14:31:45

körülnéztem a wikin, azt írják, az arcok felismerése, mint különleges forma már a 2. hónapra külön agyterületen alakul ki, de a felnőtteknél maga a felismerés több részből áll, a kül. alakzatok miatt infot kapunk (ráncos=öreg, barna hajú stb), aztán az ezekből kialakított modellt hasonlítja össze emlékekkel.. tehát az emlékezés egy nagy része (nyilván). érdekes, hogy úgy tűnik, a nevek külön tárolódnak, előfordulhat, hogy ismerünk vkit, tudjuk, milyen, vagy mi történt, honnét, de nem ugrik be a neve. több, nagyobb agyterület is részt vesz a munkában, de van egy jellegzetes rész is, a fenti betegség többnyire agysérülés következménye, de az arcfelismerés kül. fázisai egyenként is sérülhetnek. azt írják, lehetséges egy enyhébb, akár örökletes formája is a dolognak, sőt, kisebb nehézség az emberek 10%-t érinthető, és nemileg is eltérő a processz. Egy enyhébb verzió előfordulhat autisták, aspergeresek esetén is, és lehetséges, hogy a szociális fejlődésük visszamaradásának egy oka.

teodora 2008.07.03. 14:46:01

(mondjuk, nálam mégsem játszhat ez a dolog, mert a kínai filmekben is remekül megkülönböztetem a sok egyforma arcot :) inkább az van, amiről egyik helyen sem írnak, hogy memorizálás gyenge, mert pl. már amikor bemutattak neki, se néztem rá, a nevét elfelejtettem azonnal, és végig a kirakatban bámultam mögötte a piros cipőt.. az egész teljsesn egyenes arányos a találkozási mennyiséggel és az eltelt idővel, érthető módon)

kiváncsi lennék, másnak hogy megy ez

ego1 2009.07.11. 13:32:58

XD szerintem a kínaiaknak.. és a kelet ázsiaiaknak nincs egyforma arcuk.. legalábbis, a legtöbb esetben..
viszont olyan már fordult velem elő, hogy láttam az illetőt, és volt egy hátsó gondolatom, hogy ismerem, mégsem tudtam beazonosítani, ez konkrétan mindig egy ember kapcsán történik, és nem tudom miért, nem történt velem olyan trauma, amivel kapcsolatba tudnám hozni, és legtöbbször kis idő elteltével "megvilágosodás" szerűen eszembe jut, hogy ki ő, honnan ismerem, röviden: rájövök, hogy ismerem.
süti beállítások módosítása