2008. sze 01.

Gyerekek az olimpián

írta: Füredi Krisztián
Gyerekek az olimpián

Az idei olimpia sok szempontból kítűnt az eddigiek közül. Az egyik ilyen esemény, az a gyermek tornászlányok szerepeltetése volt. Ez az egyszerű hamisításon túlmutatóan igen komoly problémát jelent. Erről írt Dr. Vajda Zsuzsanna a Magyar Pszichológusok Egyesületének (MaPsziE) az elnöke, az egyesület honlapján:

"Macskaügyesség, csökkent félelemérzet, a kockázatok lebecsülése – csak néhány szempont, amiért érdemes gyerekekből élsportolót nevelni. Az előnyök tovább sorolhatók: a gyerekek függő helyzete, az, hogy esetükben jóval könnyebben alkalmazható a lelki, vagy fizikai kényszer. Bizonyára hasonló érveket sorolnának fel a gyerekekből hadsereget szervező hadurak, de ők nem szalonképesek a nyilvános csatornákon.

A gyerekek különleges tulajdonságainak azonban van más értelmezése is.  A 2002-ben elfogadott Egyezmény a Gyermeki Jogokról leszögezi:  A gyermeknek – vagyis a Föld 18 évesnél fiatalabb lakóinak „figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége”.  A 24. 1. pont szerint a gyermeknek joga van „a lehető legjobb egészségi állapothoz”.

Vajon összefér-e a „lehető legjobb egészségi állapot” követelményével a zsenge kisgyerekkortól kikényszerített könyörtelen edzés? A megengedett és meg nem engedett „kiegészítő” szerek és doppingok adagolása? A teljesítmény határok nélküli hajszolása? A gyermekvédelmi törvények nem adnak a szülőknek teljes körű jogosítványt, hogy rendelkezzenek a gyerekük sorsa felett, például nem teszik lehetővé, hogy a szülők ellenőrzés nélkül kezeljék a vagyont, amit a gyerekük tőlük függetlenül birtokol. A szülőkre büntetés vár, ha nem óvják a gyerekük testi épségét, ha nem törekszenek rá, hogy biztosítsák az egészséges fejlődéséhez szükséges feltételeket. Vajon a versenysport miért kivétel ezalól? Mindenki tudja, hogy a gyerekkori dicsőségért gyakran nagyon nagy árat kell fizetni: a hormonháztartás feborulását, a szívizomzat elvékonyodását, az izületek degenerálódását. Az ellenérv: az elnyert hatalom és pénz kárpótolhat ezért, meggyőző lehet, csakhogy az a bökkenő, hogy ezt a döntést nem azok hozták, akiket érint: a gyerekek, hanem a szülők és a kíméletlen edzők."

 

A teljes cikk a Magyat Pszicholólógusok Egyesületének (MaPsziE) honlapján

Szólj hozzá

sport gyerek szülő anya apa gyereknevelés