2008. nov 25.

Gyerekek sorsa a médiában

írta: Füredi Krisztián
Gyerekek sorsa a médiában

Egy előző írásban a gyerekek jogairól volt szó. Most ez sokadszorra aktuálissá vált annak apropóján, hogy a Megasztár  című műsorban 12 év lett a jelentkezés alsó korhatára.

 

Mindenekelőtt egy rövid emlékezetető az említett írásból:

2002-ben elfogadott Egyezmény a Gyermeki Jogokról leszögezi:  A gyermeknek – vagyis a Föld 18 évesnél fiatalabb lakóinak „figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége”.  A 24. 1. pont szerint a gyermeknek joga van „a lehető legjobb egészségi állapothoz”.

Mindezzel kapcsolatosan a következő olvasható az egyik tizenéves Megasztár versenyzőről:

"A fiatal tehetség kitűnően kiénekelte a magas hangokat a múlt szombati „összecsapáson, amely meg is hozta számára a sikert: bejutott a következő fordulóba. Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanis vasárnap este szívinfarktus tüneteivel szállította őt a rohammentő a váci kórházba. 14 éves korom óta dohányzom és kávézom. Tény, hogy kicsit túlzásba vittem ezeket"
http://www.blik.hu/cikk.php?cikk=120363adasda


Tóth Lüszi a Megasztár 13 éves versenyzője pedig az alábbiakat élte át a Megasztár kapcsán: "Tóth Lüszit, a Megasztár 4. legfiatalabb versenyzőjét be kellett vinni az ügyeletre a szombati élő műsor előtti éjszakán. A kislányt orvosai szigorúan eltiltották az énekléstől, ő mégis színpadra állt, mint ahogy betegen készül a következő fellépésre."
"Nagyon-nagyon fájt a torkom, ezért a verseny előtti éjszakán bevittek a kórházba – mesélte lapunknak a a 13 éves aprócska kislány.
– Azt mondta az orvos, hogy súlyos gégegyulladásom van, jó ideig nem énekelhetek, ezért nagyon izgultam, hogy mi lesz szombat este. Összeszedtem minden erőmet, és megpróbáltam kihozni magamból a maximumot. A dal végére már borzasztóan fájt a torkom – magyarázta Lüszi.
Édesanyja Edit mindenhová kíséri csemetéjét, így a kórházba is végig fogta a kezét.
- Tudtuk, hogy kímélni kell a hangját, még beszélnie sem szabad, de ezt most nem tehette meg – kezdte Edit.
– Ez nagy lehetőség számára, muszáj bizonyítania. Az volt a legnagyobb baj, hogy szombaton napközben még a gyógyszereit sem tudta bevenni, mert egyszerűen nem volt rá idő. Legalább egy–két napig kímélni kellene a hangját, de erről most szó sem lehet, mert el kell kezdenie a következő dal tanulását– mondta Edit.
Mivel Lüszi nem tartja be az orvos utasításait, betegségének akár súlyos következményei is lehetnek."
http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=14466

Valóban nagy lehetőség a Megasztár, de kegyetlen túlzás azt mondania az anyajának, hogy "muszáj bizonyítania"! Valóban nagy lehetőség, de azért nem ez az utolsó lehetősége egy 13 éves kislánynak a boldog életre. Ilyen áron pedig semmiképpen sem neveznhető lehetőségnek. Ilyen anyai kijelentések mellett nyilvánvaló, hogy nem a saját döntése miatt, hanem sokkal inkább anyai ráhatásra "muszáj bizonyítania".

Hogy fordulhat elő az, hogy a próbák miatt még a gyógyszereit sem tudja bevenni egy kislány egész nap, miközben az anyukája is ott van vele, és "vigyáz rá"?

Nyilván sokan megteszik, hogy egy vágyott cél érdekében feláldoznak sokmindent, akár az egészségüket is. Ezt felnőttként bárki megteheti, de gyerekként nem tudja felmérni ennek a következményeit, és nem látja át az ezzel járó veszélyeket. Éppen ezért felelős a szülő a gyermekéért. Egy 13 éves kislány esetében a szülőnek a felelőssége az, hogy egy televíziós vetélkedő miatt ne hagyja egészségileg és lelkileg károsodni a gyermekét.

Gyermekbántalmazás testileg, lelkileg

A gyermekbántalmazásnak több formája van, lehet többek között testi és lelki szintű. 
A fizikai gyermekbántalmazásnak az egyik formája az elhanyagolás, amikor nem történik konkrét erőszak, hanem a gyermek nem jut hozzá a testi szükségleteinek megfelelő ellátáshoz, tisztálkodáshoz, ételhez, italhoz, gyógyszerhez. A fenti cikkrészletben arról van szó, hogy a próbák miatt a versenyző nem tudta bevenni a gyógyszereit, így károsodás lehetőségének volt kitéve.

Mindemellett nem látható előre, hogy milyen lelki károsodásnak van kitéve egy 13 éves kislány, aki több hónapon át olyan folyamatos stresszhelzetben van, amely a felnőtteket is általában szélsőségesen megviseli.

 

Szólj hozzá

család gyerek érzelem stressz elvárás szülő anya apa gyereknevelés trauma szorongás fejlődéslélektan