Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Gyerekek és felnőtt szerepek - Ne a televízió nevelje fel a gyereket (2.)

2009. január 15. 11:00 - Füredi Krisztián

Felnőttkori viselkedésünk nagy mértékben megalapozódik gyermekkorunkban. Minimális az ösztönös viselkedés az embernél, ehelyett a viselkedésünk túlnyomó része tanult.
Alapvetően a szüleinktől, környezetünktől, kortársaktól tanuljuk a különböző helyzetekben „megfelelő” viselkedést.

Az utóbbi időben már nem csupán a környezetünben élő emberek vagy irodalmi élmények jelentik a viselkedési mintákat, hanem igen nagy arányban a televízió is.
Régebbi felmérésben, ha a gyerekeket megkérdezték, hogy ki a példaképük, akkor egy-egy híres felfedezőt, tudóst vagy államférfit jelöltek meg, majd később valamelyik akcióhőst nevezték meg példaképnek.
Napjainkban nagyon sokszor valamelyik tévés személyiséget nevezik meg, aki akár lehet egy trendi műsorvezető vagy egy valóságshow „sztárja” is.

Fontos látni mindebben a következőket: Korábban a példaképeknek tekintett személyek igen komoly eredményeket tettek le az asztalra, kemény munkával tudományos eredményeket értek el, vagy szervezeteket, országokat vittek sikerre. Ezzel szemben a mai példaképek már nem kitartó munkával, hanem pillanatnyilag éppen szükséges adottságokkal vagy éppen szerencsével érik el a népszerűséget illetve ismertséget.

Az értékek, amelyet a mai példaképek képviselnek, azok teljesen más és sekélyesebb értékek, mint a korábbiak. Míg a régebbi példaképek inkább belső értékeket képviseletek, amelyekre kitartó munkával szert lehet tenni, a mai példaképek leginkább a külsőségeket értékelik.  Így például a Playboy címlapjára került addig ismeretlen hölgy számos műsorban és újságban jelenik meg akár éveken keresztül, míg egy tudományos eredmény vagy értékes gondolat alig vagy egyáltalán nem jelenik meg a trendi médiában. Mindez azt üzeni a fiataloknak, hogy a szépség nagyon fontos, a mélyebb tartalom pedig értéktelen.

Számos szerepünk között a nemi szerep is sokszor a médiából táplálkozik.
Erre hívja fel a figyelmünket az előző írásban már említett ORTT által támogatott kampány következő része, amely az alábbiakban látható:
 

 

Kapcsolódó korábbi írások:

Gyerekek és erőszakos tv műsorok - Ne a televízió nevelje fel a gyereket! (1.)

Gyerekek sorsa a médiában

Gyerekek az olimpián

Gyerekek a szüleik mintáját követik

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr48877840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2009.01.16. 10:20:20

ez a bezzeg régen szólam nagyon demagóg-nagypapás, már 2000 éve mindenki ezt nyomja, hogy a mai fiatalok/világ. mert olyan k..va erkölcsös volt 10-20 éve mindenki, főleg a nagyszülők, akik milliókat gyilkolásztak a világháborúban meg atombombákat dobáltak le, ők biztos a tv nélkül nevelkedtek ilyen szentté.. komoly eredményeket is tettek le, lásd fent.
ami meg a román kisfilmeket illeti, odaát kicsit elvetették a sulykot:
comment.blog.hu/2009/01/16/illetlen_jelenetek_a_magyar_nepmesekben

apaZola 2009.01.16. 12:03:22

Én inkább abból indulnék ki, h lehet-e javítani a helyzeten vagy sem. Lehet, h régen sem volt jó a helyzet, viszont ebből nem következik, h a mai helyzeten ne javítsunk. Az én értékrendemmel nem fér össze a tévé által jellemzően közvetített értékrend, sztem fontos, h a tévé mellé alternatívákat is nyújtsunk. A tévét nem lehet kiktatni, ez vizuális világ, de mellette sok más dolgot is be lehet mutatni a gyerekeknek. Igaz, ez sokkal nehezebb, mint leültetni a tévé elő. Oda kell figyelni, nevelni kell, foglalkozni. Nem könnyű, de azt hiszem itt az ideje felnőni a feladathoz.

izadóradanken · http://mertmegerdemled.blog.hu 2009.01.16. 13:23:10

Hogy mi van most? Mi anyukák vagyunk, nap mint nap sikerül elég jó mércével mérni mit művel a televízió, ha hagyjuk. Erről írtunk két bejegyzést is, ha érdekel a téma: mertmegerdemled.blog.hu/2008/12/07/jatsszunk_kocsog_arabosat05
mertmegerdemled.blog.hu/2008/12/07/csak_kicsit_halsz_meg_ok05

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2009.01.16. 18:46:47

egyetértek teodorával.
persze nem hiszem, hogy a médiasztárok bármi pozitívat nyújtanának, de miben különbek egyes államférfiak? és a médiánál sokkal nagyobb szerepe van a családnak, amit érdekes módon nem mernek annyian kikezdeni, mint a médiát. abban ugyanis, hogy mit fogad el a gyerek a médián keresztül, vagy mennyit és mire használja mondjuk a tévét, elég nagy szerepe van a családnak.

Fluent 2009.03.02. 23:52:59

Bocsánat egy off

Off

tünetmentes gyógyszerrel megelőzésként kezelt skizofréniás-ról megtudhatja-e a betegségét üzemorvos új ember felvétele esetén /irodai vagy értékesítői pozíció/a dolgot, és felvételi kizáró tényező-e? Az Üzemorvostól a munkáltató megtudhat-e valamit a betegségről?

Vattamás (törölt) 2009.03.07. 13:04:41

Mivel az üzemorvos 2 évente 1x lát, szerintem egyszerűen ne mondd meg neki.

Istenes Mónika 2009.03.21. 18:44:10

Jó rég jártam erre, talán a média magába szipantott, már az is épp elég, ha közvetetten. :-D Mostanában és régen is volt olyan értelemben vett "renitens" része a társadalomnak,ami eltért a jól, megfelelően szocializálttól. A kultúra és műveltség persze semmivel sem jobban virágzott a "médiátlan " társadalmakban,csupán akkoriban (az szubjektiv, hogy szerencsére vagy nem) nem volt ilyen, erre a fajta elterelő hadműveletre alkalmas hírközlő, ízlés formáló befogadásra alternatíva.
A belső és szellemi értékeket nélkülöző ideálkép megteremtődése, amit a média diktál a "mai fiatalok" számára, nem más, mint az exhibicionizmus kóros önkifejezési formává fajulása. Ennek mértéke viszont a családon belüli viselkedési normarendszerek, és a szocializáltság függvénye.
süti beállítások módosítása