Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Nő és férfi, női agy és férfi agy különbsége

2010. szeptember 25. 19:43 - Füredi Krisztián

 

Az alábbi videóban igen humoros formában egy komoly témáról hallhatunk, mégpedig a nő és a férfi, illetve a női és férfi agy különbségéről.

Előadó: Mark Gungor

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr442321390

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miben különbözik a női agy a férfiétől – és miben hasonló? 2010.09.26. 17:36:52

- egy vita, ami újult erővel lángolt fel, és ami önmagában is nagyon sokat elárul rólunk: nőkről és férfiakról.Bizonyára mindannyian ismeritek Dr. John Gray könyvét (vagy az onnan eredő bölcs megállapításokat): "A férfiak a Marsról, a nők a Vénusz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna (Cara)mba 2010.10.03. 14:52:37

Izgalmas előadó, lebilincselő előadás! Rengeteg igazság rejtőzik a kissé leegyszerűsített elméletben. Nyilván a leegyszerűsítés a jobb megértést szolgálja - tehát semmiképpen sem tekintem azt sem az előadás, sem az elmélet "hibájának".

Mégsem erről kommnetelek most.

Van egy felvetésem, amit nem igazán értek. Nőként nem értem a manapság eléggé elterjedt "angyal" kivetítést a férfiaknál. Meglepően sok angyal-szerűségekkel találkozunk úgymond "kemény metálbandák" lírai zeneszámai között is.

Klippekben angyélusok serege lép fel: fehérben, feketében, természetesen mind fiatal, szép, felnőtt 18-20 év körüli nő, szárnyakkal, néha "áhitatos, kegyes kellékkel" felszerelkezve, néha pedig fekete angyalként, láncokkal, sötétségel, stb. párosítva. Női szemmel is láthatólag szexuális üzenetük van az "angyaloknak", de mivel az angyalok védő-őrző-segítő szerepet is betöltenek egyes hitelvekben, miképp áll egybe a kettő a férfiak agyában?

Mennyire korunk specifikuma ez? A régi angyalkás képeslapokon az angyal gyermek volt, nem szexualitással töltött fiatal nő. Régen fiú, később, főleg a század elején kisfiú+kislány.
Ma pedig egyértelműen az angyalka felnőtt.

A nőknél kevésbé tűnt fel az angyal-kép. Egyetlen egy ismert zenei számban tudok ilyesmiről, a híres Gábriel sláger, amely lírájával mindkét nemet megragadja.

Mi a gyökere az angyal-jelenségnek az úgymond felvilágosult, modern korunkban? Hiszen ma kevés vallásos ember van a szó teológiai értelmében. Szinte senki nem hisz a "létükben".
Mégis makacsul visszatérő motívumnak tűnik számomra.

Mi lehet rá a válasz? Milyen hiányt pótol az érzelmileg túltelített, már-már a giccs határát súroló angyalos képek, klippek elterjedése?

harumi 2010.10.25. 18:29:11

Sziasztok! Nekem is nagyon tetszett a videó. nagyon rátapintott a lényegre és igazán a semmi doboz volt a legtalálóbb, azt hiszem tényleg létezik :)

A nők és férfiak közti különbségeket én is boncolgatom: harumivilaga.blogspot.com/

harumi

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.27. 22:23:21

nekem az a benyomásom, hogy nem feltétlenül a nők és a férfiak közötti (tényleg jellegzetes) különbségeken van a hangsúly, mert az egyéni eltérések sokkal nagyobbak lehetnek annál, mint ami a halmaz súlypontja közötti különbség.

sokkal fontosabb annak hangsúlyozása, hogy a másik ember másként gondolkodik, számára más dolgok lehetnek fontosak, mint nekem.

ezt azért férfi-nő kapcsolatban szoktuk észrevenni, mert itt eleve vannak törvényszerű különbségek, férfi-férfi barátságokban sokkal ritkábban, mert eleve hasonló gondolkodású emberek közül választunk barátokat. de a különbözőség felismerése és elfogadása nagyon sokat segíthet például munkahelyen vagy rokonságban, ahol ilyen "megválasztásra" nincs túl sok lehetőségünk.

alexander77 · http://www.lefolyo.hu 2011.03.11. 12:53:30

Nagyon jól összeszedett a videó. Szerintem lehetne még boncolgatni tovább is.
süti beállítások módosítása