2010. okt 02.

Gyilkoló gyerekek szüleinek kártérítést kell fizetniük

írta: Füredi Krisztián
Gyilkoló gyerekek szüleinek kártérítést kell fizetniük

Összesen 8 millió forintot kell fizetniük annak a két 16 éves fiú szüleinek, akik a megvert társuk halálát okozták azzal, hogy eszméletlen állapotban belelökték egy tóba. (Ezért a fiatalok 14 év börtönbüntetést kaptak.)

A bírósági ítélet szerint: "Hiányzott az irgalom, a könyörületesség, a szánalom, a megrendülés és a jóság. A szülők nem nevelték őket az élet tiszteletére olyan módon, hogy ne jussanak el ennek a brutális bűncselekménynek a megvalósításához."

A bíróság nem vizsgálta, hogy a szülők konkrétan milyen hibát követtek el, hanem úgy vélte, hogy a szülői nevelés eredménye a döntő. Ez az ítélet precedenst teremthet további perekhez.

Ez az ítélet több kérdéses gondolatot is felvet.

Egyrészt, a bíróság ezáltal abban is állást foglalt, hogy szerinte a szülők milyen mértékben felelősek a gyermekek viselkedésével kapcsolatban, tehát nem csak jogi, hanem pszichológiai kérdésben is "döntött".

Másrészt ez a döntés felveti annak a kérdését, hogy felnőtt bűnelkövetők esetében is kérhető-e kártérítés az elkövető szüleitől. Hiszen ha egy 16 éves ember tettéért felelős a szülői nevelés, akkor egy 19 éves ember tettéért is okolható és számon kérhető a szülő.

Az eredeti sajtócikk itt olvasható.

Szólj hozzá

család gyerek halál anya apa gyereknevelés agresszió fejlődéslélektan kriminálpszichológia