Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Evészavarok és párkapcsolati problémák III.

2010. október 27. 16:58 - Füredi Krisztián

Dr. Lukács Lizával, az október végén megjelenő Ágytól-asztaltól… Evészavarok és párkapcsolati problémák című könyv szerzőjével folytatódik a beszélgetés.

Ezúttal az evészavarokból következő párkapcsolati problémákról, az evészavarok és párterápia kapcsolatáról, illetve a párkapcsolat és az elhízás összefüggéseiről beszélgetünk.

„A túlsúllyal vagy az evési problémákkal való küzdelem során a párkapcsolat is elfáradhat.”

A beszélgetés I. része itt olvasható.

A beszélgetés II. része itt olvasható.

Vannak olyan párkapcsolati problémák, amik kifejezetten a túlsúlyból vagy az evési zavarból adódnak?

Vannak. Illetve lehetnek. Azért jobb az árnyaltabb megfogalmazás, mert nem törvényszerűen jelennek meg mindenkinél, minden párkapcsolatban. Már önmagában az feszültséget okozhat, hogy az egyik fél elkezd máskor, mást enni. Sokaknál gyengíti a kapcsolatot, hogy a közös étkezések megszűnnek vagy stresszel teliek lesznek. 

Másrészt, ha valakinek nincs vagy soha nem is volt problémája az evéssel, akkor nagyon nehéz megértenie annak az embernek a hányattatásait, akinek vannak. Emiatt nem szabad hibáztatni a hozzátartozókat, hiszen számukra az evés a világ legtermészetesebb dolgainak az egyike. Ugyanakkor neki is el kell fogadnia azt, hogy a másiknak ez olyan problémát jelent, amellyel a többség nem tud egyedül megküzdeni. És nem azért, mert buta vagy gyenge vagy mert nincs elég kitartása. Hanem azért, mert lehet egy probléma annyira komoly, mély, hogy túlnő a személy aktuális megküzdő kapacitásán. 

Problémát jelenthet a párkapcsolatban, ha az evési zavarral küzdő fél a másikért szeretne meggyógyulni, vagy lefogyni. És, ha nem sikerül – márpedig sokan egy egész kudarcsorozaton vannak már túl – akkor megkérdőjeleződik a másikban (is) a kapcsolat vagy a saját személyének a fontossága.

Az evési problémák és a szexuális zavarok is mutatnak átfedéseket, mégpedig a vágyak megélésének és kifejezésének nehézségei, valamint a testismeret hiányosságai miatt. A szexuális zavarok viszont nem csak lelki okok miatt jelentkezhetnek a kapcsolatban, hanem jelentősebb súlyfelesleg (kb. plusz 30 kg és felette) már fizikailag is akadályozza a nemi életet. 

Az evési problémák általában krónikusak. Sok idő telik el, amíg valaki segítséget kér és ha már jó úton jár, akkor is hónapokba, esetenként évekbe telik a teljes felépülés. A kudarcok, a problémák ismétlődése már önmagában véve egy jelentős párkapcsolati zavarforrás lehet.

A párterápia alkalmas lehet az evési zavarok gyógyítására is?

Önállóan nem, de kiegészítő terápiaként alkalmazva sokszor elengedhetetlen. Sok olyan pár van, ahol a férj vagy a feleség evési problémái olyan kapcsolati konfliktusokat tárnak fel, amelyek megoldása egyéni terápiában lehetetlen. Ugyanakkor az evési zavarok kezelésénél nagyon lényeges, hogy az evésre is figyelmet fordítsunk, a problémával küzdő személy kapjon ennek szabályozására is támpontokat. A pszichológiai háttértényezőknél is meg kell keresnünk az evéssel való kapcsolódási pontjaikat. Például nem elég, ha tudjuk, hogy a személynek stresszkezelési gondjai vannak, azt is fel kell tárni, hogy ezek hogyan kapcsolódnak össze a kóros vagy kaotikus evési szokásokkal. Az evészavarban szenvedő emberek véleményem szerint egy speciális, az evési problémát kiváltó, az arra hajlamosító és a fenntartó tényezőkre egyaránt koncentráló pszichológiai kezelést kell, hogy kapjanak. Ha a problémával küzdő fél párkapcsolatban él, akkor valóban nagyon fontos, hogy a partnerét is meginvitáljuk néha a konzultációkra, amikor is kettejük kapcsolatáról esik szó, valamint arról, hogy a nem evészavaros fél hogyan viszonyuljon a másikhoz, illetve magához a zavarhoz. Ha komolyabb párkapcsolati problémák is jelen vannak, akkor elképzelhető, hogy párterápiára is szükségük lehet, de ha az evési probléma nem csak átmeneti tünet, akkor a párterápia önmagában az evészavart nem orvosolja. Az evési zavarok jóval összetettebbek attól, hogy csak a párkapcsolat szintjén találjuk a megoldást, gyökerei sok esetben a gyermekkorból eredeztethetőek és a személyiség számos területét érintik.

Lehet, hogy valaki azért hízik vissza újra és újra, mert a párkapcsolata nem változik?

Számos példát találunk erre is. Mivel az evési zavarok a teljes személyiséget érintik, ezért a pozitív irányú változás, a gyógyulás ugyanúgy sok területre hatással lesz a személy életében. És hiába jó irányba indul el, de ha a mellette élők nem akarják ezeket a változásokat vagy nincsenek készen ezekre, akkor közöttük ezek vitapontok lehetnek. Teljesen hétköznapi, nagyon gyakran előforduló példákat fogok említeni. A nő elhatározza, hogy lefogy. A férje túlsúlyos vagy sem, most mindegy, a lényeg, hogy a szabadidejét leginkább a számítógép előtt tölti. Eddig ehhez a nő a túlsúlyával vagy az evészavarával jól alkalmazkodott, mert ő is leginkább otthon szeretett ülni. Most viszont a változás során nyitottabb lesz a világra és szeretne kimozdulni. A férfi viszont nem akar. Akkor vagy megy a nő egyedül vagy keres magának más partnert az új programhoz (lehet, hogy nőt, de az is lehet, hogy egy másik férfit…). Ha viszont a férje és ő közte nem alakulnak ki újabb kapcsolódási pontok, viszont a régiek (mint a minden este otthon ülés) megszűnnek, akkor az a viszony kiüresedéséhez vezethet. Tehát, ha nem tudnak legalább bizonyos pontokon együtt változni, akkor vagy el fognak menni egymás mellett, vagy a változás útján elindult fél is szépen visszatáncol a biztosba, a megszokottba, az inaktivitásba, a túlsúlyba, vagy az evészavarba. Azért lehet itt is párhuzamot vonni az evési zavarokkal, mert azokra is jellemző, h az otthon falai között zajlanak. Úgy, minthogy a bulimiás vagy anorexiás betegnek sincs kedve menni sehova, mert kövérnek vagy erőtlennek érzi magát.

A másik példa, ami szintén nem egyedi eset, hogy a férfi nagyon szeretné, ha a barátnője meggyógyulna az evési problémájából és nem állandóan a mérlegre ugrálna vagy megszűnnének a hangulatingadozásai. Mégis, ha a lány elkezd új hobbik iránt érdeklődni, pl, elmegy egy tánctanfolyamra, akkor megindulnak a féltékenységi jelenetek, hogy nem ismerkedik-e ott meg más férfiakkal és azok mit akarnak tőle. Így nagyon nehéz gyógyulni. Ebben az esetben is: vagy együtt változnak, vagy visszakerülnek a kiindulópontra és a lány beteg marad, vagy szétmennek.

 

A fenti témákról további gondolatok az Ágytól-asztaltól...  Evészavarok és párkapcsolati problémák című könyvben olvashatóak, amelyről további információkat itt találhatóak.

A beszélgetés I. része itt olvasható.

A beszélgetés II. része itt olvasható.

A beszélgetés III. része itt olvasható.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr62403208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fontos a mese? 2011.12.10. 12:05:52

Csak a felolvasás vagy hangos mese is jótékony hatású? A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoztatja őket, k&oum

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolonial · http://onlinepszichologia.hu 2011.02.12. 14:37:15

rám az elkényelmesedett jól működő párkapcsolatban szaladt fel plusz 8 kiló...

alexander77 · http://www.lefolyo.hu 2011.03.09. 17:30:51

nagyban hozzájárul a rendes nyugodt körülmény is
süti beállítások módosítása