Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Milyen a jó anya, jó szülő? Az elég jó anya, az elég jó szűlő...

2006. szeptember 09. 07:03 - Füredi Krisztián

A címben feltett kérdés azt gondolom, hogy mindannyiunk számára lényeges. Akiből szülő lesz, annak lényeges, és felmerül az igény, hogy jó szülő, jó anya, jó apa szeretne lenni.
A szándék után azonban már konkrétan felmerül a kérdés, hogy milyen a jó szülő, a jó anya, a jó apa. Érezzük, hogy hiába van meg bennünk a szándék, hogy jó szülők legyünk, nehéz dolgunk van, ha nem tudjuk, hogy milyen is az, konkrétan mit is kell tenni hozzá, hogy olyanok legyünk.
A pszichológia elég sokat foglalkozik ezzel a témával, ennek nyomán született meg az a gondolat, hogy jó szülő nincs, viszont van "elég jó szülő". Hogy ez mit is jelent, hogy hogyan lehetünk olyanok erről olvashatunk az alábbi igen részletes írásban.

"Egy neves pszichoanalitikus D.W.Winnicott szerint eleve nem létezik „jó anya”. Ez illúzió. Amire törekedhetünk az az „elég jó anya”-ság elérése. A csecsemő gondozásának sikere, véleménye szerint, nem az okosságtól vagy a racionális felvilágosultságtól függ, hanem az elköteleződéstől. Az elköteleződés a kulcsszó. A rajtunk kívüli másik személy iránti elköteleződés. A másikra való odafigyelés és a másikra reagálás képessége. De hogyan lehet teljesen a másikra figyelni?"

A teljess cikk itt: http://lelekbenotthon.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=160

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr914398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.09. 11:03:00

Jó cikk, szép elmélet, de gyakorlati tanácsnak kevés, hiszen csak azt mondja el, mi a jó (végülis erről szól). Szerintem, hasonlóan, az a jó szülő, aki lelkileg egészséges, és szereti a gyerekét (ez némileg következik belőle), ami és aminek az elérése is az önismeretnél kezdődik. Nade azt sem lehet levenni a szupermarket polcáról.. és a töménytelen negatív társadalmi minta mellett a legtöbben talán nem is tudják, mi volna a normális és helyes. Így legfeljebb a praktikus tanácsok maradnak, ami bár nem elég és nem is jó, de tüzet oltani kellhet. Nekem még a kiterjedt ismeretségi körömben sincs olyan, akire azt mondanám, hogy szerintem jól nevelték, mindenkinek van valami (családból hozott) problémája.. Talán ha tökéletesen nevelnék az embert, nem volna személyisége sem, mindenki egyforma volna? Mindenesetre ezt az "elég jó" dolgot sajnos a realitások és a korszellem viszonylatában is be kell lőni.

sigi70 2009.11.28. 22:05:49

Szerintem az eleg jo szulo fogalom nagyon jol korulirja a lenyeget. Nem kell tul jo szulonek lenni,hiszen az szubjektiv dolog. Az eleg jo szulo szerintem szereti gyermeket,korlatot szab neki mikor kell,es hagyja hogy az lehessen gyermeke aki akar lenni,azaz nem var el tole semmit a jovore nezve.
süti beállítások módosítása