Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Félelem a 13-as számtól: Triszkaidekafóbia

2006. szeptember 30. 07:06 - Füredi Krisztián

Triszkaidekafóbiának hívják azt a jelenséget, hogy sok ember kis mértékben vagy akár rendkívül nagy mértékben tart a 13-as számtól. Vajon honnan származhat ez a félelem, és miért pont a 13-as számtól félünk, és miért semleges a 14-es vagy 19-es szám, miért kötődik éppen ehhez a számhoz fóbia, fóbiás félelem?
Úgy tűnik, hogy ez a félelem nem új keletű, hanem évszázadok, sőt évezredek óta együtt élnek az emberiséggel. Az alábbi írás lehetséges történelmi okokat keres sok ezer év távlatából. Szóba kerül Hamurappi, Jézus, az ókori Róma, a telihold és egyéb más korok magyarázatai...

"...Más magyarázatok szerint a 13-as azért balszerencsés szám, mert egy évben ennyi telehold van. Egy másik magyarázat szerint azért kapcsolódhatott össze a 13-as és a sorscsapás, mert ezt a számot a tíz ujjunkkal és a két lábfejünkkel már nem tudjuk magunkon megmutatni.
Mivel a 13-as számtól az emberek jelentős hányada tart, előfordul, hogy magas szállodákban kihagyják a 13. emeletet, vagy az utcában a 13-as számú házat. Érdekesség, hogy a Forma 1-ben sincs 13-as számú autó."

A teljes cikk itt: http://ma.hu/page/cikk/aj/0/155522/1

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7015406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imoGen · http://blog.imogen.hu 2006.09.30. 10:52:26

Aztan van egy olyan feltetelezes is, hogy a 1307 október 13-an penteken (azota szerencsetlen nap a „pentek 13”) IV. „Szep” Fulop francia uralkodo egy jol megszervezett akcioval sajat kiralysagaban egyetlen nap leforgasa alatt lefoglalta a templomos lovagrend vagyonat, bezaratta a tagjait, majd eljarást indittatott ellenük a kereszteny vallas meggyalazasa miatt.

Ugy latszik sokszor es sok helyen kerestek arra magyarazatot, hogy miert is szerencsetlen nap pentek 13-a. (A templomo lovarendre utalast lathatunk Dan Brown muveben is)

Ipoly 2006.09.30. 13:51:53

A keresztények - a magadott teljes cikkel ellentétben - egyáltalán nem tartják balszerencsésnek a 13-as számot, mert egy számnak nem tulajdonítanak semmilyen különleges tulajdonságot. Ez egyszerű emberek babonája!

Ipoly

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.09.30. 22:23:45

ImoGen:
Köszönöm a kiegészítést. Érdekes lenne összegyűjteni az összes olyan okot, amit a 13-as számtól való félelemnek tulajdonítanak.
Lehet, hogy egy érdekes könyv is kijönne belőle, pszichológiai, szociológiai, antropológiai stb. oldalak áttekintésével.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.09.30. 22:30:49

Ipoly:
Lehet, hogy nem a keresztényekre érdemes vonatkoztatni, hanem a keresztény kultúrkörre. Ilyen szempontból talán külön lehet választani a kereszténységet mint vallást, és azt a kulturális közeget, ahol a keresztényég hatása a hiten túl is megjelenik az emberek életében, gondolkodásában.
Ilyen módon, - ahogy írod, - hogy ez az egyszerű emberek babonája, lehet, hogy mondhatjuk azt, hogy a keresztény kultúrkörben élő egyszerű emberek babonája.
Ahhoz, hogy igazságot tegyünk, érdekes lenne tudni, hogy például a hindu vagy mohamedán vagy sintoista kultúrkörbe tartozó területeken is félelemmel gondolnak-e egyesek a tizenhármas számra, vagy ott inkább közömbös. Természetesen ott sem azt lenne érdemes megnézni, hogy a vallás mit mond erről, hanem azt, hogy az ott élő "egyszerű emberek" hogyan viszonyulnak ehhez a számhoz.

teodora 2006.09.30. 22:53:53

Kínaiaknál szerencsés szám.

dallam 2006.10.31. 21:50:59

...én abszolút érdekesnek találtam azt a pár magyarázatot..én is érdekesnek tartanám összegyűjteni az összes magyarázatot.. még annak lenne érdekes utána nézni, ( illetve az érdekelne) hogy az " ördög követői" mit vélekedni a tizenhármasról...

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.11.02. 10:21:23


Ha lenne időm rá, akkor szívesen készítenék egy összeállítást, hogy a különböző vallásokban, kultúrákban stb. mit gondolnak, gondoltak erről.
De reálisan nézve nem hiszem, hogy erre bármikor sor kerül :-)
Viszont teljesen jó téma lenne akár egy szakdolgozat írásához. Talán valaki majd összegyűjti és megírja egyszer :-)

tünde78 (törölt) 2008.08.11. 13:50:41

Utazáskor hasmenésem van és pánikolok. Egyszer rosszul lettem a buszon azóta van ez nálam. Azt mondták busz fóbiám van.Tudom hogy ez nem ide tartozik de hátha kapok valami jó tanácsot.

grgczy 2010.01.26. 03:53:03

Kínaiaknál a 4 ilyen, azt hagyják el szállodák emeleteiből, meg utcákból..

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2011.03.09. 16:08:10

A wikipedian ez van:

hu.wikipedia.org/wiki/Triszkaidekaf%C3%B3bia

"Egyes keresztény hagyományok szerint a tizenhárom azért balszerencsés szám, mert Jézus utolsó vacsorájánál a tizenkét apostol mellett ott volt a tizenharmadik apostol, Júdás, aki elárulta Jézust."

Ami nyilvánvaló hülyeség, hiszen a 12 apostol + Jézus volt ott, így voltak 13-an. Viszont a lap ide hivatkozik, így találtam ide, de itt szerencsére helyesen van írva... Nem tudjátok, hogy ha nem akarok szerkesztgetni, hanem csak ilyet bejelenteni wikin, azt hogy kell?

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2011.03.09. 16:23:40

@Metal Warrior: Érdekes észrevétel.
A Wikin felül van egy szerkesztés gomb, ha azt megnyomod, akkor egyből az adott oldal szerkeszthető változatán találod magad, egyszerűen javítod a szöveget, majd lent mentés, és már az általad javított lesz az aktuális változat.
süti beállítások módosítása