Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Közbeszéd és pszichológia folyamatok - Biztonság és biztonságérzet

2006. október 10. 07:05 - Füredi Krisztián

Az elmúlt időszak belpolitikai történései, ha akarjuk, ha nem hatással vannak mindannyiunkra. Az, hogy valami megtörténik, az önmagán az esemény bekövetkeztén túl azt is üzeni számunkra, hogy ha egyszer megtörtént, akkor bármikor megtörténhet újra. Ez olyan, mint amikor valakit egy trauma ér, és ekkor megrendül benne a biztonságos világba vetett hit. Ahogy ez lejátszódik egy traumát átélt személyben, hasonló módon lejátszódik társadalmi szinten is.
Ez a blog nem tere semmilyen aktuálpolitikai állásfoglalásnak vagy véleményformálásnak, viszont ezzel együtt az eseményeket érdemes a szociálpszichológia szemüvegén keresztül vizsgálni, mert az események sohasem önmagukban állnak, hanem mindig sok egyéb folyamat részeként zajlanak.

"Mindkét fél nagyon kemény ellenfél, keményen támad és védekezik. A versengésben alkalmazott eszközök már rég túllépték a fair verseny szabályait. Ezt mutatja a kutatások során kapott eredmény, mely szerint az összehasonlított országok között a magyarok látnak leginkább "kikészítendő" ellenséget és nem legyőzendő ellenfelet a riválisukban. A két vezető csatája nagymértékben kiéleződött, nagy tétekben játszanak, és nem adják föl. Küzdelmük immár pusztító, teljesen destruktív párharccá vált. Bárki bármit is lép, a másik fél azt eleve rossznak tartja, a saját torzító lencséjén keresztül ítéli meg."

A teljes cikk itt

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5115850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.10.10. 08:15:27

Mindig úgy képzelem az országokat, népeket, mintha egyes emberek története volna az övék, szerintem nagyon könnyű egyes korokat, eseményeket emberi életkorok, viselkedések, lelkibajok mintáival összevetni, nemcsak egyenként, hanem folyamatában is. Pl. ahogy egy sorozatos iskolai kudarc vagy rossz család megbélyegez egy fiatalt, úgy egy folyamatosan minden háborút elvesztő, saját maga ellen lázadozó ezer év is sérült "lelkű" országot csinál. Kérdés, ha esetleg így van, lehetne-e ezt vmi hasonló módon kezelni, mint az embereket?
süti beállítások módosítása