Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Túl sok gyerekkori szidalmazás károsítja az agysejteket

2006. október 25. 09:49 - Füredi Krisztián

Freud óta nyilvánvaló, hogy a gyerekkor eseményei, tapasztalatai igen nagy befolyással bírnak a felnőtt személyiségének kialakulásában. Konkrétan a szüleink, illetve a gyermekkori tapasztalatok hatása nagyon nagy mértékben jelennek meg a felnőtt személyiségében. Ezzel kapcsolatban látott napvilágot egy érdekes kutatás, amely azt vizsgálta, hogy különbözik-e az agyuk azoknak a gyerekeknek, akik sok szidalmazást kaptak a szüleiktől, azokétól, akik nem.

"Képalkotó eljárással kimutatható volt, hogy a verbális agresszió áldozatainál 10 százalékkal kevesebb agysejt található a temporális lebeny jobb felső tekervényében. Az agynak erről a részéről úgy vélik, hogy a hallással és a hanghordozás felismerésével függ össze. Az is kimutatható volt, hogy a temporális lebeny bal felső tekervényének egy kis része is kisebb, mint normális esetben, és ezt az agyrészt a beszéddel és a mondatszerkezetekkel hozzák összefüggésbe."

A teljes cikk itt

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8216627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~Melcsy 2011.06.14. 14:11:38

Érdekes cikk! És mi a helyzet akkor ha nem a szülök hanem az diáktársai fenyegetik meg szegény gyerekeket? Mert azért az is hagy nyomot nem kicsit :S
süti beállítások módosítása