Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Újabb butaság az IQ és a gének viszonylatában

2007. január 22. 07:04 - Füredi Krisztián

A tegnapi hírünkkel kapcsolatban újabb igen rövid hír jelent meg. A forrást már az  Index.hu sem tüntette fel, de ez a most idézett cikk még az említett kutató nevét sem említi, és sajnos természetesen a forrást sem. 
Emellett igen nagy butaságot állít azzal, hogy a következőt írja: 


"Az IQ persze a szürkeállomány mennyiségétől, vagyis az agy méretétől is függ."

Ebből az következne, hogy a nagyobb fejű emberek okosabbak, pedig nyilvánvaló, hogy iylen tendencia nincs. Az elefántok igen nagy méretű agyáról nem is beszélve.

A teljes cikk itt



Pszichológia lap
6 komment
Címkék: agy tévedés iq

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7729720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mateusz 2007.01.22. 12:17:21

Szerencse hogy nem áll fenn korreláció, mert akkor az elefántok már rég beuralták volna földet.:D

mateusz 2007.01.22. 13:28:58

Ebben van egy-két érdekes megközelítés, például nekem is úgy tűnik hogy az intelligensebb emberek általában magasak és gyakran vékonyak is (főleg nők esetében és rémlik is valami hogy a Mensa HungarIQában minhta alapítottak volna külön klubot [vagyis SIG-et] a magas csajoknak.)

kashmir 2007.01.23. 14:28:52

Különböző fajokkal példálózni, az is tudományos butaság. Hogy jön ide az elefánt? Az állatvilágban az agyméret és az agy barázdáltsága (=a szürkeállomány nagyága) arányos a kognitív/problémamegoldó képességekkel. Pontosabban annak relatív, testsúlyarányos mértéke. Ezért lehet a törpe csinpánz versenyben a kék bálnával.

Az IQ szigorú értelemben csak emberen mérhető, így nem is értelmezhető állatokra.

Persze az IQ illetve a G faktor koncepciója (ti: van egy olyan kapacitás, ami az "okos" (magas G faktorú) embereket mindenféle dolog végrehajtásában sikeresebbé teszi, na ez az, ami igazán megkérdőjeleződött már egy ideje. Erre válasz a többfaktoros intelligencia, vagyis hogy pl. van 7 alapképesség (zene, matek, tánc, beszéd, stb) amikben külön kis intelligenciákkal rendelkezünk. A vita tovább folyik, csak az emberek megszerették mondogatni, hogy IQ, IQ,. mert az olyan varázsszónak hangzik.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.01.23. 14:48:18

Az elefánt csak irónia volt természetesen.

Ezzel együtt amit írtál az nem cáfolja azt, hogy butaság az, hogy a nagyobb méretű agy magasabb IQ-t jelent.

kashmir 2007.01.23. 18:27:28

Ha azt állítod, hogy nincs korreláció az agy(kéreg) relatív mérete és az IQ között, akkor ez matematikai kérdés, mindkettő mérhető, és én úgy tudom, hogy van ilyen összefüggés. A fenti wikipedia cikk is erre utal szerintem:

"Brain size is a rudimentary indicator of the intelligence of a brain..." = Az agy mérete alapvetően befolyásolja az agy intelligenciáját...

persze sok más dolgon is múlik.
süti beállítások módosítása