Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Pszinapszis ajánló - Polcz Alaine emlék kerekasztal

2008. április 18. 15:52 - Füredi Krisztián

2008.04.18. 17:00-18:00

ABLONCZY ANNA, BÍRÓ ESZTER, SINGER MAGDOLNA, MODERÁTOR: ANGYAL ELEONÓRA

Leírás a Pszinapszis honlapján:

"A halál megadja a lehetőséget, hogy valaki azzá váljék, amivé válni hivatott volt: a halál lehet a szó teljes értelmében vett beteljesedés." (Francois Mitterrand)

Polcz Alaine életének 85. évében, 2007. szeptember 20-án hunyt el. Halála veszteség, de ő arra tanított, hogy túllássunk a veszteségen és a fájdalmon, és ne meneküljünk az elmúlás elől, hanem fogadjuk el. Sokat tanulhattunk tőle mindannyian. Meganulhattuk tőle, hogy hogyan lehet túlélni a második világháború borzalmait. Hogy hogyan lehet művészetterápiával felnőtteken segíteni, s játékdiagnosztikával gyerekeket megérteni. A halálhoz való viszonyban több tabut is megdöntött: a gyerekek haláltudatáról több fontos műve jelent meg és nevéhez fűződik a Magyar Hospice Mozgalom megalapítása, útjára indítása is. Kerekasztal-beszélgetésünkkel neki szeretnénk emléket állítani, mindannak, amit tanulhattunk tőle, s még tanulunk ma is. Búcsút vettünk tőle, de szakmai örökségében még sok ideig velünk marad. Nem szomorkodásra hívjuk a látogatókat, hanem ünneplésre, mindannak az ünneplésére, amit a pszichológia Polcz Alaine-től kapott."

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr29431650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helleluja 2008.04.19. 08:23:08

Halandó s halhatatlan gyerekek!
Maga az hogy a halálba, elmulásba bele kell nyugodni, az a hall áll, hangja.
Pont nem szabad belenyugdni, hanem keressétek Isten országát, ami bennetek van, s ez csak egy ráadás, sirni ezért kár, ha azzal vagy?
Van a halál hangja, a sötétség meg tudatlanság, sőt, nyugodjunk bele, hogy ez van, ezt kell szeretni? Mit?
Kérdéezem, te belenyuogtál hogy felrugtad a talpad, mintha sose lettél volna, annyi? Mi azokkal, akik ténleg szerettek?
nekem is van bloggom: üsd be repcse, ufóktól ufókig meg a többi.
sziasztok, halhatatlanok, mert nics semmi, már ócska, kezd lenni?

ildiko 2008.06.01. 09:15:51

Szép jó napot kívánok!
Nem rég elhunyt édesanyám, nagyon közel álltunk egymáshoz.3 gyerekem van, közülük még a középső a 16 éves fiú érzelmileg nagyon kapcsolódott hozzánk. Egyedül élek és így csak ővele tudok teljesen őszintén beszélni és ő is velem.sZERETNÉM ha ebben tudnának segíteni, hogy végül is hogy tudnánk mielőbb ezt feldolgozni.Súlyos beteg volt( nem rákos), 3 éve szinte bármikor elveszíthetük volna.
tudjuk, hogy nem csak mi vagyunk ezzel a helyzettel, de ez sovány vigasz.
Köszönöm a megértésuket és segítséguket!
Minden jót kívánok!

Kánainé 2008.06.29. 16:29:07

Szeretném megkérdezni hogy vészeljem át az édesapám halálát?Hirtelen,2 nap alatt halt meg.Kiderült hogy sújos beteg volt,de tünetmentes.A halála nagyon megrázta az egész családot.Köszönöm a segítséget!

Annakyra · http://pszichologia.blog.hu 2008.09.30. 09:18:38

Halál ez a szót aként módositanám..Befejezte e főldi életét.Az elmulás,bármily nehéz is az elválás,sajátmagunk sajnálata,hiszen mi lettunk szegényebbek.űrthagyott mely veszteség,a szerető Édesanya,bárki a szereteink közűl.Fájdalom,mit az ő hiánya okoz.Az idó enyhiti a fájdalmat elengedi az elmenőt.Hiszen a Te szivedben az emlékeket,magaddal viszed.

angella 2009.09.03. 12:57:05

Jó napot kívánok!
Az Ön segítségét szeretném kérni. Féléve halt meg az édesanyám, öngyilkos lett. Testvérem találta meg hétvégi házunkba, meg volt halva, megmérgezte magát.A hír mélységesen megrázott.Depresszios volt, sajnos későre tudtam elvinni orvoshoz, mert nem hitt a pszihologus segítségében és nem tudtam meggyőzni. Szüleim elváltak, ami szintén trauma volt nekem, utána édesanyámnak párkapcsolati problémái voltak, majd nem egészen három éve halt meg édesapám, ö vízbe fulladt. És most itt hagyott az édesanyám is. El sem tudom mondani mennyire összetört és úgy érzem mintha egyre rosszabb lenne..Nagyon sok kérdés foglalkoztat és nem hagy nyugodni..nagyon hiányzik. nem tudok beletörödni..
süti beállítások módosítása