Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Pszinapszis ajánló - Prof. Forgács József - A szomorúság előnyei: érzelmi hatások a gondolkodásra és a társas érintkezésre

2008. április 18. 15:43 - Füredi Krisztián

2008.04.18. 18:30-19:30

Az előadás leírása a Pszinapszis honlapjáról:

"Az érzelmek szerepe a gondolkodásban és a társas érintkezésben évszázadok óta érdekli a filozófusokat és írókat, de a tudományos pszichológiában ennek a kérdésnek a kísérleti kutatása viszonylag új keletű. A kísérleti tanulmányok nagy része, amelyek az érzelmeknek a gondolkodásra és az emberek közötti viselkedésre való hatását vizsgálják az utóbbi két évtizedben keletkezett. Ez az előadás röviden áttekinti az eddig rendelkezésre álló tudományos adatokat, és bemutatja a legújabb pszichológiai elméleteket amelyek az érzelmek és gondolkodás közötti kapcsolatot vizsgálják, köztük az előadó munkáit is. Érdekes módon, a legújabb kísérletek és elméletek azt támasztják alá, hogy mind a pozitív, mind a negatív érzelmeknek és hangulatoknak vannak hasznos, adaptív funkciói. Például, az enyhe rossz hangulat és szomorúság gyakran olyan figyelmesebb, a külvilágra koncentráló és analitikusabb gondolkodási stílust segít elő, amely különösen alkalmas arra, hogy az egyén jobban és pontosabban alkalmazkodjon a környezeti kihívásokhoz. Az előadás több kísérleti eredményt is bemutat, amelyek azt igazoljak, hogy a rossz hangulat segít bizonyos gondolkodási hibák megelőzésében, hozzájárulhat jobb és pontosabb visszaemlékezéshez és megjavíthatja az emberek közötti kommunikációs stratégiákat is. Az előadás ugyancsak áttekinti a kísérleti eredményeknek a mindennapi életre való alkalmazhatóságát."
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr42431629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helleluja 2008.04.19. 00:44:35

Szent érzelem tölti keblem...
s kérdem, most aki velem kapcsolatba került, mert mindehogy megérintem, s ő is, sőt mindenkinek szent érzelemmel fog duzzadni a keble, s kedve, óh be jó kedvem van máma...
Vegyük, vannak kérdések sorozatai, életbe vágó fontosak, amikor fontos -e a sorrend, a kérdésekbe? Kell-e tudnunk, hogy ki vagy mi vagyok, mi a tennivlóm, s mi a kötelességem, mikor ugyis meghalok, ha meghalok, ténleg nevetnek rám az angyalok? Ami ha ténleg, csak van egy olyan, hogy hajszál remény, hogy a halálomat tul élem, most bijja, én jól érzem magam, minden rendben van, csak a zseppénz lenne több, mert most hogy haverkodol meg barátkozol?
Pénz vagy ?
Ha vissza akarsz irni, nekem is van bloggom, szivesen tracsolok veletek!
szijasztok!

artiscientocracy · http://www.t-mobile.hu 2008.05.05. 02:07:03

AZ ÖRÖM ÉS A FÁJDALOM EGYKÉNT SZOLGÁLJÁK A LIMITÁLATLANUL PROGRESSZÍV REALITÁS-VERITÁS SZINKRONIZÁCIÓT! A REALITÁS-ADAPTÁCIÓT!

hamvadocigarttavég 2008.09.27. 23:22:31

Na igen,csak nem mindegy,hogy a mérleg a fâjdalom vagy az öröm oldarâra billen,és milyen mélyen!

Annakyra · http://pszichologia.blog.hu 2008.09.30. 15:20:02

Nagyon,érdekes,de a szomorúságnál,és a enyhebánatnál,mi az mi kiváltja a jobb teljesitmény,mitöbb jobban tudnánk alkalmazkodni,tény az egeszséges vizsgaláz,ki váltja,hogy tudásunk legmagasabb szintjét, tudjuk produkálni.Azonban,ha a vizsgázó ezt túllépi,leblokkol azt is elfelejti amit tudott.Tény bizonyos elethelyzetek erósitik a személyiségunket.De ha a gyemek otthoni körülményei nem megfeleló,a tanulményi eredmény romlását idézi eló.Nem tudom mely hormonszint az amikor a bánatos ember jobb dontéseket tud hozni.Teszem fel a kerdést,a stessz mentes ember poz kisugárzása,gondolatait csak az adott helyzetre koncentrálja,akkor miért a somoru ember nyújt nagyobb teljesitményt?Ha én körulötem rendezettek a dolgok,többet tudok magambol kihozni,hiszen az agy nem azon töpreng,hogy a meglévö problémákat,hogyan,és miként tudom megoldani.Csak az adott elóadásra orientálódik az agy.Nekem ezzel kapcsolatosan,lehetséges több információra,lenne szűkségem,nem vitattom,de az alá támasztó információ hiányzik.A miért?

ZSUZSANNA 2008.12.10. 16:17:40

Nekem az a tapasztalatom ha az ember ujbol megéli az érzelmeit az utánna elnémul nem okoz mégegyszer fálydalmat.Teret kellengedni a megélt ujbol átélt érzésnek 15percet kell szentelni rá.Én már nem ismerem a rosszérzéseket feledésben ment olyan pajzs alakul ki az emberi tudatban ami nem engedi az érzelmeket felerösödni{ridegenhagy}.Nagyonsokat kellfoglalkozni az önismeretel,megismerni mikvagyunk és hazudni nem szabad magunknak.sokirás szól arol hogyan szerezünk önismeretet, megéri tenni magunkért mert mások csak segitségünkre lehet megváltoznunk magunknak fontos.sokszor magam is elcsodálkozom mennyire nem enged a tudatom streszhelyzetbenkerülni.Hát nem ez a jó?

zsoki 2009.01.02. 18:08:04

@ZSUZSANNA: ez nagyon szupi hogy minden hidegen tud hagyni de nevelj fel becsületesen 1 beteg gyermeket egyedül albérletben minimálbérből segítség nélkül és kiváncsi leszek rá hogy mégmindig felhőtlen lenne az életed mert nekem nem megy
süti beállítások módosítása