Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

A pánik, a tömegpánik jelensége a tűzijáték kapcsán

2006. szeptember 13. 07:02 - Füredi Krisztián

Az emberek viselkedése teljesen megváltozik tömegben. Már régi szerzők is megfigyelték azt, hogy az egyéni személyiségjellemzők rendkívül nagymértékben megváltoznak akkor, hogy az egyének tömegben vannak. A tömeg viselkedése nem jósolható meg az egyénektől külön-külön elvárt viselkedésből, mert nem ilyen jellegű az összefüggés. Tömegben máshogy viselkedünk. A szélsőségesen stresszes helyzetben, pánikhelyzetben is másként viselkedünk, mint egyébként. Az a helyzet, amikor ez a két szituáció összeadódik, az a tömegpánik.
Pánikhelyzetben a tömeg máshogy kezd viselkedni, kiszámíthatatlanná válik, mindenki próbálja a saját érdekeit képviselni, így például saját magát szeretné menteni, és kevésbé törődik másokkal, mint egyéb szituációban. Még akkor is, ha ezzel a saját menekülési lehetőségét csökkenti, vagy akár lehetetlenné is teszi.
Ezzel nagyon sok kutató foglalkozott már szerte a világban, sok kísérletet és megfigyelést végeztek, így sok tapasztalat gyűlt össze, a tömegjelenségek és a tömegpánik témakörében. Ezt foglalja össze az alábbi írás:
 
„Mintz egy 1980-as évek elején végzett kísérletében arra kérte meg 15-20 fős csoportok tagjait, hogy próbáljanak egy-egy zsinegre erősített kúpot kihúzni egy üveg száján, melyen egyszerre csak egy kúp fért ki. Bizonyos feltételek mellett – például amikor időhatárt szabtak, vagy az üvegbe vizet töltöttek, és az volt a cél, hogy egyik kúp se legyen vizes – senki sem tudta végrehajtani a feladatot, az üveg szájánál “forgalmi dugó” keletkezett. Mintz arra a következtetésre jutott, hogy a csoport minden egyes tagját a saját hasznának keresése motiválja, figyelmen kívül hagyva az egyes szándékok előzetes egyeztetését és a cselekvések összehangolását.”
 
A teljes cikk itt: http://www.szochalo.hu/aktualis/hircentrum/article/107689/737/
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8914565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása