Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Gyilkoló gyerekek szüleinek kártérítést kell fizetniük

2010. október 02. 15:40 - Füredi Krisztián

Összesen 8 millió forintot kell fizetniük annak a két 16 éves fiú szüleinek, akik a megvert társuk halálát okozták azzal, hogy eszméletlen állapotban belelökték egy tóba. (Ezért a fiatalok 14 év börtönbüntetést kaptak.)

A bírósági ítélet szerint: "Hiányzott az irgalom, a könyörületesség, a szánalom, a megrendülés és a jóság. A szülők nem nevelték őket az élet tiszteletére olyan módon, hogy ne jussanak el ennek a brutális bűncselekménynek a megvalósításához."

A bíróság nem vizsgálta, hogy a szülők konkrétan milyen hibát követtek el, hanem úgy vélte, hogy a szülői nevelés eredménye a döntő. Ez az ítélet precedenst teremthet további perekhez.

Ez az ítélet több kérdéses gondolatot is felvet.

Egyrészt, a bíróság ezáltal abban is állást foglalt, hogy szerinte a szülők milyen mértékben felelősek a gyermekek viselkedésével kapcsolatban, tehát nem csak jogi, hanem pszichológiai kérdésben is "döntött".

Másrészt ez a döntés felveti annak a kérdését, hogy felnőtt bűnelkövetők esetében is kérhető-e kártérítés az elkövető szüleitől. Hiszen ha egy 16 éves ember tettéért felelős a szülői nevelés, akkor egy 19 éves ember tettéért is okolható és számon kérhető a szülő.

Az eredeti sajtócikk itt olvasható.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1002339239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.10.02. 16:49:35

Vajon miért gondolom azt, hogy amennyiben egy állami gondozott kiskorú gyilkol, akkor a Magyar Államot nem kötelezik a nemvagyoni kár megtérítésére?

strix 2010.10.02. 17:50:32

A bírósági ítélet szerint:

"Hiányzott az irgalom, a könyörületesség, a szánalom, a megrendülés és a jóság. A szülők nem nevelték őket az élet tiszteletére"

Mintha egy pap mondta volna.

GM8 2010.10.06. 21:04:50

És ha nem tudják kifizetni a szülők, akkor a gyerekek öröklik majd a tartozást? Kvázi pénzbüntetés emberölésért?

drunkenmunky 2010.11.23. 09:51:59

Kíváncsi lennék a szakmabeliek véleményére is. Sokminden függ a környezettől is ahol egy gyerek felnő, de sztem a szülők "ronthatnak el" legjobban egy gyereket.

Mármint egy normál környezetben (nincs háború, éhinség stb) -pl mondjuk egy Dán kisvárosban- az, hogy egy gyerek milyen lesz 30-40% ban a szülőktől függ. Igazam van?

olajbogyóka · http://psychogirl.blog.hu 2010.11.28. 18:32:45

El tud rontani egy szülő ennyire egy gyereket? Soha nem voltak tanárai/egyéb nevelői annak a gyereknek, akik észrevehették volna, hogy valami nem stimmel, és ha annyira felelőtlen volt a nevelés, akkor lehetett volna állami gondozásba venni őket. Nemcsak a szülő hatására/nem hatására lesz kvázi gyilkos a gyerekből. Meg azért 16 évesek esetében a szülőket is bírságolni, amikor a fiatalok megkapták a büntetésüket... nem érzem megfelelőnek. (bár nem ismerem a pontos jogi szabályozást az életkori határokkal)
süti beállítások módosítása