Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Internetfüggőség és tünetei

2006. október 17. 07:04 - Füredi Krisztián

Gyorsan változik körülöttünk a világ - ez eléggé közhely. Ám a valóság az, hogy 10-20 évvel ezelőtti világhoz képest az egyik jelentős változás az Internet. Ennek az egyik pszichológiai oldala az, hogy megjelent az Internet függőség is sok ember esetében. De mit is jelent az Internetfüggőség? Van aki sokat dolgozik számítógéppel, és sokat kell a munkája miatt az Interneten töltenie. Őket nyilván nem tekinthetjük Internet függőnek. Aztán vannak sokan, akik szereik a szabadidejük egy részét, vagy akár túlnyomó részét is Internet előtt tölteni. Hol a határ szabadidő kellemes eltöltése, egy komoly hobbi és a függőség között? Az alábbi írás segítségével mindenki eldöntheti magáról, hogy Internet függő-e vagy nem.

"Egyre több ember menekül ugyanis a mindennapok valóságából a virtuális világba, mert ezt a világot sokkal kecsegtetőbbnek és sokkal attraktívabbnak találják, mint a saját, megélt életüket. Az interneten folytatott csevelycsatikon ugyanis kiléphetnek önmagukból, topmodellek, szupersztárok lehetnek, anélkül, hogy fény derülne arra, kik is ők valójában.
Tesztünkből megtudhatja, hogy ön mennyire menekül ebbe a virtuális életbe, mennyire függ ettől a csábító rózsaszín világtól"


A teljes cikk itt


16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5616155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.10.17. 10:18:52

Az ilyen cikkektől frászt kapok.. Persze elképzelhető, hogy vannak olyan emberek, akik számára létezik egy "virtuális világ", de ez olyan, mintha arról beszélnénk, hogy valaki a telefonkönyv, a számológép meg a cd-bolt virtuális világába menekül, mi a szösz? Az lehet függő, akinek problémái keletkeznek 1. a használatból 2. ill. abból, ha elvonják tőle. A virtuális világ rész az néhány online-game meg netesp0rn és chat-freaken kívül egyátalán nem jellemző, hogy így élnék meg az emberek. Sokszáz ismerősöm netezik (goto wiw), egyet sem ismerek köztük, aki ilyen módon viszonyulna a hálóhoz, ezt a jelenséget egyedül csak dilletáns firkászok (és urambocsá, lógusok, nem te!) tollából lehet ismerni, mert nagyon trendi téma. Lehet, hogy itthon még más, vagy csak értelmes a környezetem, el tudom képzelni, hogy egy átlag amerikai dagadt tinédzsernél másképp van, de azért kissé túlmisztikálják. Én egyébként a lakáskulcsomtól függök, baromi ideges tudok lenni, ha otthon hagyom, és igazából papirzsepi nélkül is pocsékul érzem magam, ha folyik az orrom.

teodora 2006.10.17. 10:21:57

A teszt is elég sánta, az 5. pontnál pl. figyelembe vehetné azokat (minden 2. ember), akik a neten dolgoznak... A 6-os pont se függést jelent, ki az a hülye, aki munka közben nem böngészik el máshova? Épp, hogy az a normális. 7. pucérság. Szóval aki a neten néz dudákat az netfüggő, aki meg az újságban, az oké? Tv-ben oké? A 8-as pont nem tér ki a lelki okok mellett arra, hogy online kapcsolatot tartani sokkal gyorsabb és olcsóbb, és a másik félen is múlik a dolog, aki lehet, hogy épp Dél-Amerikában van, ezért könnyebb 5 perc alatt a hálón elérni. 14-17. azonos kérdések, a gép előtt töltött időre vonatkoznak, épp mint az 5, 9, 11. Egyébként 4 pontom lett :)
Most nézem, hogy a harmoneten van a cikk, nó komment, sötét, buta, ezós dilinyósok.
Már ne hari, a téma tényleg jó, de ez a bulvárszínvonal...

teodora 2006.10.17. 10:38:45

Van remény, Kínában már elektrosokkal kezelik a netező gyerekeket: www.sg.hu/cikkek/37934/fokent_koreai_termekeket_hamisitanak_kinaban

Itt meg egy árnyaltabbnak tűnő teszt (angolul):
www.netaddiction.com/resources/internet_addiction_test.htm
"You are an average on-line user."

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.10.17. 17:30:21


Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi az amit kórosnak tekintünk, és mi az ami normális.
Alapvetően azt szoktuk nézni, hogy egy adott tünet vagy jelen esetben nevezhetjük tevékenységnek, okoz-e szomatikus vagy pszichés, tehát testi vagy lelki problémát, vagy esetleg szociális problémát. Ha nem, akkor viszonylag tág határon belül mindent normálisnak tekintünk egy kis túlzással.

A fenti teszt is sok szempontból ezt méri.

"2. Egyre több időt kell eltöltenie a számítógéppel ahhoz, hogy ez az érzés eltöltse önt?"

- Ez arra utal, hogy "növelni kell az adagot", tehát napról napra egyre többet szeretne valaki a net előtt ülni ahhoz, hogy ez kielégítse.
Azt gondolom, hogy ez valóban veszélyt jelent, bár tényleg el tudok olyat képzelni, hogy ez probléma nélkül is így lehet.

3. Üresnek, deprimáltnak, esetleg sebezhetőnek érzi magát, ha nem ülhet le a számítógép elé?

- No ez már mindenképpen egy jele lehet a függőségnek, hiszen ha valamit nem kapunk meg, és akkor deprimáltnak, üresnek érezzük magunkat, az komoly kötődést jelezhet.

4. Mulasztott-e már el megbeszélést azért, mert a komputerrel egy kevésbé fontos dolog kötötte le?

- Ez tényleg egy kicsit furcsán van fogalmazva. Igazából arra utal, amit írtam az imént, hogy szociális módon okoz-e problémát a netezés. Ha valaki azért nem megy el egy állásinterjúra, vagy egy bármilyen fontos megbeszélésre, mert a net előtt marad inkább, akkor a szociális életét befolyásolja a netezés. Persze lehet mondani, hogy ő döntött így és nem függő, hanem egyszerűen fontos volt neki a net, és az csak mellékes, hogy emiatt kirígták az állásából. Éppen amiatt, hogy problémái támadtak, (jelen esetben elvesztette az álását), éppen ez jelzi, hogy ez egy problémás dolog.

5. Naponta több mint 3 órát tölt az internet előtt?

- Azt gondolom, hogy ez önmagában nem lehet probléma, de a többi állítással együtt már mást jelent.

8. Könnyebb valakivel az interneten keresztül – online – beszélnie, mintha személyesen kellene ugyanazt elmondania?

- Ez nem arra utal, hogy egyszerűbb vagy olcsóbb néha neten kommunikálni, hanem inkább arra, hogy ha valakivel beszélhetnék telefonon, vagy személyesen, akkor nem tudnék mit mondani, vagy zavarban lennék, míg e-mailben vagy chaten laza és humoros tudok lenni. Ez nyilván probléma.

9. Barátai vagy a családja tettek-e már megjegyzéseket arra, hogy ön túl sok időt tölt el az interneten?

- Itt megint azt jelzi, hogy a társas kapcsolatok sérülnek a net miatt. Persze ez lehet szubjektív is, de azt jelzi, a társas kapcsolatok sérülését mindenképpen jelzi.

10. Csökkentek-e teljesítményei az iskolában, vagy a munkahelyén amiatt, mert internetezik?

- Azt gondolom, hogy ez tagadhatatlanul problémát jelez. Ha a net az oka annak, hogy valaki nem dolgozik vagy tanul rendesen.

11. Megpróbált-e már kevesebb időt foglakozni a számítógéppel?

- Ez kemény kérdés. Mert ha megpróbáltál kevesebb időt szánni a netezésre, de nem sikerült, akkor az mi más, ha nem függőség. Természetesen itt nem arra gondolunk, ami muszáj a munka miatt, vagy bármi más okból. Itt nem az e-mailek elolvasására, vagy a hírek tanlumányozására vonatkozik, hanem nap sok órás inetrnetezésre.

13. Szokott-e az interneten hazudozni?

- Ez ha gyakori akkor nyilván jelzi azt, hogy más személyiséget vesz vel a személy a neten, ami egy virtuális élmény.

14. Szoktak-e fájni az ujjai vagy a csuklója a sok számítógépezéstől?

- Ez ugye az említett szomatikus tünet

15. Szokott fájni a háta a számítógép előtt való görnyedéstől?

- Mint ahogy ez is

16. Szokott-e száradni a szeme?

Meg ez is

20. Felléptek-e már önnél alvászavarok, vagy bioritmus zavarok azért, mert egész éjjel számítógépezett?

- Ez pedig végül azért eléggé azt jelzi, hogy valami nincs rendben a netezs körül, hiszen az alapvető testi-lelki harmónia felborult.


Sajnos nem tudom, hogy honnan vették ezt a tesztet, mert nincs forrás megjelölve. Lehet, hogy nem minden kérdése adekvát, ám érződik rajta, hogy az próbálja mérni, hogy a netezésnek vannak-e bármilyen szinten, tehát testileg, lelkileg, szociálisan negatív következményei, okoz-e ezeken a szinteken kárt.


Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.10.17. 17:33:53

Egyébként jó lenne, ha jeleznéd, hog melyik témák borítanak ki, mert ha erről írok, akkor belinkeled a blogodra, és akkor az nekem jó, mert jönnek a látogatók :-)

Mindenesetre köszönöm a folyamatos kommenteket, és jó, hogy nem csak meleg, hanem hideg is van köztük :-)

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.10.17. 17:41:48

Volt a Pittsburghi Egyetemen egy vizsgálat, - Kimberly S. Young (1995), ahol 496 hallgatót vizsgáltak.
Ott úgy határozták meg a netfüggőséget, tehát azokat tekintették dependensnek, akik az alábbi kritériumok közül egy tizenkét hónapos időszak alatt négynél többnek megfeleltek.

Nyilván ez egy 11 éves vizsgálat, azóta sokat változott a világ, és ez érződik is néhány állításon, de kiindulásnak azt gondolom, hogy mindenképpen jó.

1. Igen, érdekel az internet.
2. Egyre több időt kell internetezéssel töltenem ahhoz, hogy jól érezzem magam
3. Volt már úgy, hogy nem bírtam abbahagyni az internetezést
4. Ideges vagyok és türelmetlen, ha lehetetlenné akarják tenni vagy korlátozzák az internethasználatomat
5. Az internet sokszor segít a problémáim elől való elmenekülésben vagy abban, hogy elmúljon a rosszkedvem
6. Előfordult már, hogy letagadtam a családom elől az internethasználat mértékét
7. Internetezésem komoly veszélybe sodorta egyébként fontos kapcsolatomat, munkámat, iskolai vagy munkahelyi lehetőségeimet
8. Dacéra a csillagászati költségeknek, továbbra is internetezem
9. Ha kikapcsolok, elvonási tüneteim vannak
10. Jóval tovább maradtam bekapcsolva, mint ahogy eredetileg terveztem

teodora 2006.10.17. 18:00:27

Az az igénytelenség és butaság borított ki, ami a teszt - nyilvánvalóan nem szakértő általi - megfogalmazásából árad, és a sok ellentmondásos kérdés, ami könnyen vezethet téves eredményre, és szerintem ilyesmivel nem poén viccelődni, hacsaknem egyértelműen bulvárkörnyezetben kerül elő. A harmonetesre való válaszaidra: 2,3,4 oké, 5 nemjó kérdés 8, 13. pongyola kérdések, 9,10 oké, 11. és ha sikerült? és ha függő, de nem próbált? 14-15-16: semmi köze az internethez, a számítógéphasználatról szól. A kettő nem azonos. Plusz testalkaton is múlik, egy gerincferdülés nagyot dob rajta. 20. szintén nem kell hozzá online-nak lenni, pongyola.

Amit most írtál be Pittsburghből, még ha régi is, sokkal komolyabbnak tűnik. Az angol teszt is hasonló dolgokat kérdezett, a net feletti kontroll a lényeg, nem pedig a mennyiség és a téma. Azt hiszem, ez 11 évesként is áll, egyedül talán az 1. és főleg a 8. pontot kéne update-elni, mivel ma már nem drága a net. Ennél hogy van a pontozás és a határ?

(azért az általam linkelt site is megér egy röhögést, külön kezelik az ebay-addiciton-t)

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.10.17. 18:06:32

A pontozás egyszerű, ha több mint négy igen, akkor dependens (függő).

teodora 2006.10.17. 18:07:54

kommenteket szívesen, úgy látom, a hőmérsékletük fordítottan arányos az agyvizemével :) tippeket nem adok, a téma mellett úgyis sok máson múlik (pl. melyik lábammal keltem)

Pan · http://www.kemenykalap.freeblog.hu 2006.11.13. 10:29:26

Kedves Krisztián!

Szakértő vendégként szeretnénk meghívni a Tandem Blogszerda sorozat blogfüggőséggel kapcsolatos kerekasztal beszélgetésére. Hogy ne kegyen egyszerű, lehetőség szerint 2006. november 15-e, szerdára.
Kérlek szépen, hogy ez ügyben nagyon gyorsan vegyük fel a kapcsolatot.
Köszönettel,
Pan

pimentuda 2007.11.29. 17:45:39

Én NEM TUDNÉK EGY Hónapot eltölteni gép nélkül nincs iwiw,myvip,vipmail,msn,youtube!!szörnyű lenne nem azért mert annyira függök tőle csak akkor el lennék zárva a világtól,van telefonom de kb egy héten 3-szor hívok vkit de msn-t minden nap használom xD nem vok netfügggő csak ebbe születtem bele... szilvi 13 éves

asdoid 2010.02.08. 09:50:17

ez az egész egy nagy eszetlenség, mivan ha valaki nem bir beilleszkedni a környezetéhez, esetleg nem tud barátokat szerezni kirekesztik... ezért ő netezik.. jáccik, videókat néz, filmet.. hát és akkor ő mért függgő ugy mégis? mert van felesleges elég szabadideje ezért ő egyáltalán ne üljön oda géphez, mivan ha valakinek a gépen van dolga és emelett mást néz? mivan akkor ha egyszerüen ő jobbnak gondolja hogy otthon marad játszik , netezik, msnezik? akkor ő miért függő? ez az egész baromság...
beszélhetünk függőségről de az függő aki még enni se megy le és a fülén meg a zsebébe ott lapul a pda meg az efféle finomságok? nem bir meg lenni nélküle... és ha valakinek nem teheti meg hogy elmennyen minden hétvégén valahova? akkor mivan? neten is ugyanolyan jól elehet tölteni az időt mint élőbe... sokféle játék van amit közösen lehet végezni pluszba még hozzá ott van különféle hangkapcsolat ugyan az az egész mellesleg sokkal olcsóbb mint manapság kimegy az ember valahova aztá már elrepül 5000... aki meg rohadtul függő az meg ugyse fog ide feljönni... ez az egész egy nagy szar... na mindegy grt aki ezt a szart irta..

ja azt micsináljon ha nem netezik de máőst nem enged magának? na akkor a tv elött döglik egész nap erről meg ennyit.

naaamáááá 2010.02.11. 09:16:18

Ez egy szar.... Virtuális világba mi meg mitom én ....?? hát hallod.... myvip az aztán a virtuális világ meg a net függés... lool
ide irányit az iskola szervere amint olyan oldalra akarok menni ami "terheli" a netet vagy nem tom.... és az irányit ide aki legalább 100gépen dolgozik nap mint nap....
nagyon idegesítö h szabad óra van vagy nem kell semit csinálni és nem csak a net ilyen hanem még a pasians is levan tiltva
Virtuális világ....
itt h felnézünk a myvipre vagy a facebookra vagy mitom én... de h semmi nem lehet... Én is szivesebben lennék barátnömmel mint netezek vagy játszak....
de hogy ez a pszichologusi szar ugrik ki álandóan... a dohányzok a wc-be meg levanak szarva de netezni nem lehet.... azt megértem h porit nem lehet nézni suliba de h enyire lekorlátozni h amihez flash player kell vagy vami más gönc.... kérem hekkelje meg valaki az oldalt s törölje vagy mitom én helyezék át...
sztem sértő hogy aki napi 1 orát van elszortan gépnél mert van jobb dolgais.... le netfügözik....
köszöntem h elolvasták ez az én gondom elhiszem nem érdekli az emberek nagy részét de ha a sulibol nem irányitanak ide életembe eszembe nem jut ilyet keresni.... nö a látogatotsága az oldalnak....
jo mind1 nem az oldal hibája de valamit kezdjenek ezzel köszkösz

csóka22 2010.02.13. 15:05:22

"De sokan azt gondolják, hogy nem tereli nyáját,
Valami Sci-fi szerű jövetelét várják.
De ahogy a közmondás őrzi a fától az erdőt,
Itt egyre inkább tompa vagy, minél inkább felnőtt.
Itt szégyellik a gyerekek, hogy játékkal a kézben,
Itt az interneten vagy fenn, nem lenn a téren." ( FankaDeli - Pad)

orákulum (törölt) 2010.02.14. 12:06:09

@teodora: szomorú..de én több ilyet is ismerek.. ha együtt élnél egy függővel..lehet másként látnád.. örülj, hogy nincs közöd ehhez..

heszandi 2010.03.04. 21:40:59

@asdoid: Sajnos nem tudom megállni...! Azt javaslom, mielőtt kommentet írsz és azt el akarod küldeni, futtass le a szövegen egy helyesírás ellenörző programat!!!

A többieknek:
Sajnos személyesen ismerek internetfüggőt, aki gyakorlatilag az összes "kritériumnak" megfelel, és nincs meg a "gyógyszer" illetve az ellenszer. Valaki tud ebben segíteni??? Van valami módszer a leszoktatásra?
Köszi!
süti beállítások módosítása