Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Serdülőkori depresszió és kis születési súly összefüggése

2007. június 17. 07:09 - Füredi Krisztián

serdülőkori depresszió pszichológiaEgy vizsgálat kimutatta, hogy azok a serdülők, akik 2500 grammnál kisebb súllyal születtek, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint a nagyobb súllyal született társaik. Ez igaz a lányok esetében, viszont nem mutatható ki a fiúknál.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kisebb súllyal születettek biztosan depressziósok leszenek serdülőkorukban, és azt sem, hogy akik nagyobb súllyal születtek azok biztosan nem, csupán arról ad információt, hogy a nagyobb súllyal születettek nagyobb százalékban, tehát nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak serdülőként. Ez azt jelzi, hogy a születési súly valamilyen módon közvetlenül vagy közvetetten kihat a serdülőkori érzelmi állapotra.


"Évente az kis súllyal született tizenéves lányok átlag 23,5 százaléka lesz depressziós, szemben a normális súllyal születettek 3,4 százalékával. A fiúknak csupán 1 4,9 százaléka szenved depressziótól, és ez nem függ össze a születési súllyal.

A kutatók szerint az alacsony születési súly előre jelzi a serdülőkori depressziót, függetlenül egyéb, a születéskor, kisgyermekkorban vagy pubertáskorban tapasztalt negatív hatásoktól. "

Forrás itt
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr35100094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.06.17. 15:49:15

ez megin egy ilyen dolog, hogy megszámoltak valamit, és felállítottak belőle egy ok-okozati összefüggést.. persze maga a reláció biztos igaz, de sztem vannak mögöttes okok is. nemcsak annyi, hogy felteszik a bébit a mérlegre, aztán kész a jóslat. először is általában nem lesz vki csak úgy kis súlyú, hanem oka van. vagy a szülő is már beteg vagy dohányzik vagy nem akarja a gyereket vagy elkap vmi nyavalyát vagy nem eszik vagy ilyesmi, vagy a gyerek beteg, vagy ha nem, akkor majd lesz. az ekkortájt levő ilyesmi negatív behatásokból aztán nem nagy kunszt később bedepizni, inkubátorból ismerkedni az új világgal sem lehet életreszóló élmény.
már várom, mikor jelentik be "brit tudósok", hogy az erős emberek nagyobb súlyt tudnak emelni, az okosabbak jobban keresnek és hogy megfigyelések szerint akik szeretik az epret, azok gyakrabban esznek epret.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.06.17. 16:01:50

Érdekes felvetés, hogy akik szeretik az epret, azok gyakrabban esznek epret :-)
Ez igazából még csak egy hipotézis, tudományosan nincs alátámasztva. Ehhez egy nagyobb mintán kéne vizsgálni az összefüggést. Persze nem egyszerű, mert előtte deffiniálni kell, hogy mit jelent az, hogy valaki szereti, vagy nem szereti. Biztos, hogy ez így két kategóriára ossztható? Mi van azokkal akik közömbösek? Őket kihagyjuk a vizsgálatból? vagy felállítunk egy valahány fokú skálát az eper szeretéssel kapcsolatban?
Ezen felül érdemes összetettebben vizsgálni, mert lehet, hogy egy gazdagabb ember, aki nem annyire szereti az epret, de azért nem utálja, mégiscsak több epret eszik mint az, aki szegény, de imádja az epret, csak nincs rá pénze. Ugyanígy, lehet, hogy valaki nem annyira szereti, de terem a kertben egy csomó, így gyakrabban eszik epret sok városlakó epreszeretőnél. Tehát igen átgondolt és széleskörűv vizsgálta szükséges, nagyon komoly startisztikai háttérrel.
És persze érzelmileg fel kell vérteződni, hogy a sokéves időt és pénzt nem kínélő kutatómunka után leszenk akik azt mondják, hogy triviális az eredmény :-)

Csilla 2007.06.22. 22:01:45

Kedves Teodora!
Kis születési súlyért nem mindig a szülőt kell számonkérni - ennek nagyon sokféle szervi és környezeti oka van. Az azonban bizonyos, hogy a nem kellően fejlődő babák anyukáját agyontömik gyógyszerekkel, amelyeknek aztán nagyon kemény mellékhatásai vannak. Ezek között bizony akad olyan is, ami a pszichés fejlődési rendellenességeket nagyobb arányban valószínűsíti - nézzük csak meg a disz-es gyerekek gyakoriságának növekedését, stb. A másik dolog, hogy szerintem teljesen normális az, ha egy anyuka enyhe pánikot él át, amikor közlik vele, hogy a baba nem jól fejlődik. Ezt a stresszt pedig - mint minden mást - a baba tökéletesen érzékeli. Ezeket a dolgokat nem kellene kifelejteni, amikor a serdülőkori depresszióról beszélünk. Mert az sem ok nélkül alakul ki,kemény előzményei vannak.

Lia16 2007.06.22. 22:06:33

Sztem azét a kialakuló depressziónak inkább a környezettel van összefüggése, mint az anyákkal... Ha az ember fél életét kilátástalanságban éli le, vagy látja hogy hová "fejlődik" a világ... Nem csodálom ha a kortársaim így élik meg ezt - akárcsak én. Ezért annyira sok manapság az EMO-s...

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2007.06.24. 05:56:30

Hipotézisem:

Kis születési súly --> kisebb serdülőkori testméret --> kisebbségi érzés, bizonytalanság-érzés a normális/átlagos testméretű (kor)társakhoz képest --> depresszió.

(Hipotézisem csak egy, kis súllyal született, depressziós személy részleges megfigyelésén alapszik.)

jaba 2007.08.03. 15:01:33

BlueBunny hipotézisét a nagy súlyúakra is lehet vonatkoztatni. De akár a nagyorrúakra, a nagyfülűekre, a kopaszokra, a magasakra, az alacsonyakra, a beszédhibásakra... depresszió nem a súlyban mérendő, hanem a közeg reakciójában. Vagy valami ilyesmi. Állandóan csesztetnek, depis leszel. Vagy épp emiatt bazi erős. Még a végén kiderül, hogy komplexebb a neurongombócunk. : ) De azért jó vitaindító. ;-)

V.Edit 2007.08.11. 00:59:52

A lányom 16 éves és mániás depressziós tünetei vannak... :-(((
2500g-al született...
Kétségbe vagyunk esve, ezért keresgélek most az interneten információk után, így találtam most ide.
Lehet, hogy a kis születési súly okozta a lányom állapotát, de ma azt is olvastam valahol, hogy akiknél az OMEGA-3 szint alacsony, azoknál sokkal gyakoribb a depressziós betegség!
Holnap beszerzek halolaj kapszulát és megpróbáljuk, hátha?!
Persze, kapjuk az antidepresszáns gyógyszereket is, de nem nagyon bízom abban, hogy gyógyszerekkel meggyógyítható ez az állapot. :-((
Nekem viszont nincs kedvem viccelődni a témán, amikor 1 évvel ezelőtt volt egy édes, okos, ügyes, kedves kislányom, akire ma nem ismerünk rá : dohányzik, pénzt lop, mobilokat vásárol, elszökik, 100x elismétli a mondatait, olyan, mint egy zombi... :-(((

Krisztina1989 2007.08.14. 14:02:52

Én elöszőr 7 hónapra születtem meg majdnem, atán végül a 8.hónapban jöttem a világra kis súllyal. 6 éves koromban idegösszeroppanást kaptam. Mindig "furcsa" kislány voltam.Már 18 éves vagyok...2 évig jártam még pszichiátiára.Még egy kicsit mindig szorongok és szociális fóbiám van. Szerintem összefügg a kis testsúlyom és a koraszülöttségem ezekkel a nyavajákkal!

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2007.08.27. 12:04:49

teodoraval ertek egyet. A szuletesi suly annyi osszetevo eredmenye, hogy magaban indikatornak feltuntetni a dolgok elnagyolasat jelenti.

szilvi 2007.11.29. 17:27:11

Teodora!Sztem a születési súlynak semmi köze a depresszióhoz,mer ha úgy nevelnek vkit:mutyutyutyu megkapsz mindent tuti nem lessz depis...én félrelettem nevelve eléggé anyám miatt de mindegy énis szoktam depis lenni és most irodalom tételek kéne csinálom ahelyett hogy ide irogatok.

pamacs 2008.02.23. 22:11:58

A depresszió egyre inkább arat, ezért nem értem miért lenne összefüggés a kettő között.Talán azt is vizsgálták, hogy mindenki kis súllyal születik? A fiatalok nagy része küzd depresszióval.Üdv.

Sajni · magnolia.blog.hu 2008.03.05. 01:50:30

Az ilyen vizsgálatok sohasem mérvadóak..hisz hogy depresszios lesz.e valaki vagy sem, az nagyrész élete folyamán ért ingerektől, és azok kezelésétől, problémák megoldási (vagy épp nem megoldási) mechanizmusaitól sokkal inkább függ..
Szilvi az alábbi mondatodat"vkit:mutyutyutyu megkapsz mindent tuti nem lessz depis.." ezt igen erősen megkérdőjelezném..
süti beállítások módosítása