Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Pornómentes november?

2017. november 02. 11:40 - Füredi Krisztián

Hol kezdődik a pornófüggőség?

61282612_cms.jpg

Pornómentes november?

Ha úgy érzed, hogy a pornó jelen van az életedben, de nem okoz problémát és nem vagy pornófüggő, akkor lehet, hogy igazad van ebben.
Ha meg tudod állni, hogy november során egyáltalán ne nézz semmilyen pornót, akkor ezáltal erről bizonyosságot is szerezhetsz.
Ha nem bírod ki, akkor kérdéses, hogy kinél van a kontroll, hogy te használod a pornót, vagy a pornó használ téged. Ez esetben lehet, hogy érdemes ezt komolyan venni és változtatni, segítséget kérni.

Az eredeti „száraz november” azt a célt szolgálja, hogy az emberek megvizsgálják az alkoholhoz fűződő viszonyukat, hogy lássák azt, hogy alkalmi fogyasztók, vagy nehézséget okoz számukra egy hónapra lemondani az alkoholról. Ez sok önismereti tapasztalatot hozhat, nagyobb rálátást a saját működésünkre.

Normál használat vagy pornó függőség?

Szexuálpszichológusként azt tapasztalom, hogy amióta a pornó online és ingyenesen elérhető, ráadásul korlátlan mennyiségben és változatossággal, azóta egész más szerepet kapott nagyon sokak életében. Sokszor ez csak kíváncsiság és praktikus használat, de sokszor észrevétlenül válik komoly függőséggé és okoz számos szexuális, párkapcsolati és életvezetési problémát.

Minden függőség esetében jellemző, hogy a függő személy alkalmi fogyasztónak tekinti magát és úgy érzi, hogy ez minden alkalom a saját döntése és bármikor le tudna állni. Miközben már akár hosszabb ideje ez nem igaz.

Tegyél egy próbát, tudd meg van-e baj!

Mindezért javaslom kipróbálni a száraz november mintájára azt, hogy sikerül-e november folyamán lemondani a pornóról!
Ha sikerül az jó jel. Ha nem sikerül, vagy ha ez nagyon komoly sóvárgással jár, akkor viszont érdemes elgondolkozni ezen és akár szakembert felkeresni.

Ez érvényes akkor is, ha valaki párkapcsolat nélkül van, de kiemelten igaz akkor, ha párkapcsolatban élünk. Mindkét esetben számos következménnyel kell számolnunk, amelyet hajlamosak vagyunk egyébként elbagatelizálni.

Itt a lehetőség, hogy tükröt tartsunk önmagunknak és a pornóhoz való viszonyunknak.

Oszd meg!

Nem áll mögöttem semmilyen szervezet, így nem kapcsolódik mindehhez semmilyen kampány. De ha fontosnak tartod a fenti gondolatot, akkor kérlek oszd meg!

A pornó mentes november Facebook bejegyzése ide klikkelve érhető el.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5913145904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása