Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Alvás hatása a memóriára

2006. szeptember 12. 07:00 - Füredi Krisztián

Az agyunkban az információ tárolása igen összetett módon történik. Nem egyszerűen csak megjegyez dolgokat, hanem bonyolult folyamatokon keresztül tárolja azokat. Ehhez nem elég a tanuláskor kellőképpen aktívnak lennünk, hanem szüksége van az agyunknak arra fázisra, amikor „elrendezi” az információkat, amelyet ilyen módon később elő tudunk hívni. Ezt a nyugalmi fázist konszolidációs időszaknak nevezzük. Ilyen az alvás.
Ennek tanulsága például az, hogy, egy vizsga előtti végigtanult éjszaka nagyságrendekkel hatásosabb, ha alvás is követi, hiszen a megtanult információk konszolidálódni, tehát mélyebben tárolódni is tudnak ilyenkor.
A memória és az alvás kapcsolatát vizsgálja az alábbi kísérlet:
 
„Az amerikai kutatók egyszerű, de nehezen érthető szavakat hallgattattak a kísérletben részt vevő önkéntesekkel. A nap végére természetesen mindannyian elfáradtak és sokan nem is emlékeztek már mindenre a hallottakból. A pihentető éjszakai alvás azonban sikeresen hívta elő a már elveszettnek vélt szavakat.”
 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr414525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása